Δις έπεσα χτες πάνω στη λέξη έλλειμμα γραμμένη με ένα –μ– και αναρωτήθηκα πόσες κοινές λέξεις έχουμε που γράφονται με δύο διπλά σύμφωνα. Έφτιαξα στα γρήγορα ένα προγραμματάκι και το έριξα σε μια βάση που έχω με τις περισσότερες ελληνικές λέξεις και, αν δούλεψε σωστά, μου έβγαλε ότι έχουμε δύο μόνο απλές (μη σύνθετες) λέξεις με δύο νταμπλ: το αγγέλλω και το αλλάσσω. Και οι δύο συνηθίζονται σε σύνθετες λέξεις (απαγγέλλω, παραγγέλλω, ανταλλάσσω, απαλλάσσω, εναλλάσσομαι κ.λπ.) — για το αλλάσσω θα έλεγα ότι έχει αντικατασταθεί ολοκληρωτικά από το αλλάζω. Δύο διπλά σε κοινά σύνθετα έχουμε, εκτός από το έλλειμμα (ελλειμματικός κ.λπ.), στις λέξεις απορρίμματα, αλλεπάλληλοι, αλληλεγγύη, αλλοπρόσαλλος, εγγεγραμμένος, εγγράμματος, εμμηνόρροια, επίρραμμα (ναι, όχι τόσο κοινή), καλλίγραμμος, Καλλιρρόη και φυλλορροώ. Άντε να προσθέσω κάποια θηλυκά (συγγένισσα, συμμορίτισσα), αλλά δεν θα προσθέσω τα σύνθετα που έχω την εντύπωση ότι δεν προκαλούν πονοκεφάλους (π.χ. κοκκινομάλλης, κολλυβογράμματα, παραλληλόγραμμο, σαββατογεννημένος). Αυτά. Καλημέρα.