Κλίση ανισοσύλλαβων επιθέτων σε -ων.

Spyros_

New member
Σύμφωνα με τη μπλε γραμματική, τα επίθετα κατά την κλίση τους φυλάγουν τον τόνο στη συλλαβή που τονίζεται η ονομαστική του αρσενικού (σελ. 106). Οπότε ο ειδήμων, ο μετριόφρων, ο μείζων, στη γενική πληθυντικού θα γίνει των ειδήμονων, των μετριόφρoνων, των μείζονων;
 

cougr

¥
Στα λόγια τριγενή επίθετα σε -ων/-ονας, -ων, -ον, ο τόνος στη γενική πληθυντικού κατεβαίνει. Οπότε: των ειδημόνων, των μετριοφρόνων, των μειζόνων.
 
Last edited:

cougr

¥
Δεν νομίζω ότι υπάρχουν υπόλοιπα για να τα ξεχωρίσεις. Όλα τα επίθετα σε -ων, -ων, -ον (δεν είναι και πάρα πολλά) χαρακτηρίζονται γενικώς ως λόγια, και σε όλα ο τόνος κατεβαίνει κατά μία συλλαβή στη γενική του πληθυντικού.
 

Poilun

New member
Σύμφωνα με τη μπλε γραμματική, τα επίθετα κατά την κλίση τους φυλάγουν τον τόνο στη συλλαβή που τονίζεται η ονομαστική του αρσενικού (σελ. 106). Οπότε ο ειδήμων, ο μετριόφρων, ο μείζων, στη γενική πληθυντικού θα γίνει των ειδήμονων, των μετριόφρoνων, των μείζονων; big bamboo slot
Γεια σου! Ναι, σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα της μπλε γραμματικής, ο τόνος πρέπει να παραμένει στην ίδια συλλαβή κατά την κλίση των επιθέτων. Άρα, όπως σωστά λες, στη γενική πληθυντικού θα είναι "των ειδήμονων", "των μετριόφρονων" και "των μείζονων". Ωστόσο, είναι καλό να προσέχουμε τις ιδιαιτερότητες κάθε επιθέτου, καθώς υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις ή διαφορετικές παραδόσεις που μπορεί να εμφανίζονται σε παλαιότερα κείμενα.
 
Top