bernardina
Moderator
Στην Ελλάδα θα γίνει ακριβώς το ίδιο και, να μου το θυμηθείς, θα φταίει η αριστερά, στην οποία και θα πασάρουν την πατάτα, όταν όλα θα έχουν κριθεί (δεν αργεί πολύ εκείνη η μέρα).
Να ένας εκπληκτικά ωραίος τρόπος να προκαταλάβεις και να δικαιολογήσεις την αναπόφευκτη και θεαματικότατη κωλοτούμπα που πιθανότατα θα δούμε... "Δεν φταίμε εμείς αν ξεχάσαμε τι λέγαμε και κάνουμε άλλ' αντ' άλλων. Ήταν ήδη αργά". Τότε τι φαγωθήκατε να ζητάτε εκλογές; (Προφανώς το ερώτημα δεν απευθύνεται στον Ντράζεν).
Μόνο που τότε, εκτός από την Ελλάδα -η οποία έτσι κι αλλιώς πάει ήδη άπατη- θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε και την Αριστερά. Ή, τουλάχιστον, το κομμάτι της που θα έχει κληθεί να εφαρμόσει όσα διακηρύσσει. Και να δούμε πόσες θα γίνουν οι συνιστώσες μετά την πολυδιάσπαση...
Ως ελευθερία θεωρώ την ύπαρξη δωρεάν και δίχως όρους περίθαλψης, παιδείας και υγείας, όπως ακριβώς δωρεάν προσφέρονται η ασφάλεια, η απονομή δικαιοσύνης και οι ψεκασμοί από τα ματ.
Λάθος. Αυτός δεν είναι ο ορισμός της ελευθερίας, αλλά του κοινωνικού κράτους πρόνοιας. Οι λόγοι της σημερινής κατάρρευσής του είναι εν πολλοίς γνωστοί και μια συζήτηση πάνω σ' αυτό το θέμα θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά η σχέση του με την ελευθερία όπως την εννοείς είναι μάλλον δευτερεύουσα.
Όσο για το αν υπάρχει ελευθερία λόγων και έργων σήμερα στην Ελλάδα, θα το διαπιστώσεις αν ανοίξεις, για παράδειγμα, ένα βράδυ το Extra 3, και ακούσεις τον Τράγκα. Α, και σήμερα έχουμε πάλι απεργίες και συλλαλητήρια. Στη χούντα ήμουν μικρή, αλλά θυμάμαι πως τέτοια πράγματα δεν είχαμε, αν μ' εννοείς. Και ακόμα και για να τραγουδήσουν το βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι, οι δικοί μου κλείνανε τις μπαλκονόπορτες.
Όσο για κουβέντες του τύπου δεν έχουμε δημοκρατία, η χούντα δεν έπεσε το εβδομήντα τρία και τα παρόμοια, εκτός του ότι είναι ανιστόρητα, με ενοχλούν αφάνταστα όχι μόνο επειδή υποτιμούν τη νοημοσύνη μου (και αυτού που τα λέει, βέβαια, αλλά σκασίλα μου), αλλά επειδή συνήθως απέχουν μόνο μια ανάσα από το "ε, ρε, Παπαδόπουλος που μας χρειάζεται".
Κι όσο για την κατανάλωση και την καταστροφή των πόρων ως αποκλειστικό "προνόμιο" και κατάρα του καπιταλισμού, καπιταλισμό είχαν στην Κίνα του Μάο όταν αποψίλωναν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους προκειμένου να πετύχουν τους στόχους άλλου ενός πενταετούς προγράμματος;
Αλλά θα ήθελα να δω και τι θα απαντούσαμε στον σημερινό Κινέζο που δουλεύει σαν το σκυλί και ενδεχομένως ονειρεύεται μια μέρα να αποκτήσει δικό του κουρσάκι, όπως "εμείς". Ότι δεν δικαιούται, γιατί μας τέλειωσαν οι πόροι κι αυτοί είναι μιλιούνια; Ή ότι δεν το χρειάζεται εκεί στον κομμουνιστικό παράδεισο που ζει;
Πράγματι,
Τί να πρωτοπεί κανείς...
Mod: Μεταφορά από εδώ.