Ηχορύπανση ή ηχορρύπανση;

Zazula

Administrator
Staff member
Α, πιο πάνω ανέφερα τη μικρορωγμή. Ούτ' αυτή είναι μικρότερος πονοκέφαλος, αν σκεφτούμε ότι τα άλλα θέματα του ρήγνυμι [ρηγ-: διαρρηγνύω, διάρρηξη, διαρρήκτης | ραγ-: αρραγής, αιμορραγία, γαστρορραγία] σχηματίζουν τη δική τους λεξιλογική οικογένεια με μπόλικα -ρρ-, οπότε τι κάνουμε και μ' αυτό; :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Μην ξεχνάς τον μεγαλορρήμονα! :)

Υπάρχει μια λεπτή κόκκινη γραμμή ανάμεσα στις προθέσεις (διαρρύθμιση, μεταρρύθμιση, απορρύθμιση, αναρρύθμιση) [ή το αυτο- (αυτορρύθμιση)] και τα άλλα συνθετικά. Ακόμα και η θερμορύθμιση έχει περισσότερα ευρήματα με ένα «ρ» (παρά τα χρονάκια της). Νομίζω ότι, όταν απομακρυνόμαστε από γνωστές λέξεις και απλή σύνθεση, τα σύνθετα με ένα «ρ», είτε τα θεωρούμε κακοσχηματισμένα είτε όχι, αυξάνονται σε σχέση με εκείνα που προτιμούν τα δύο «ρ». Δεν λείπουν οι «μικρορρυθμίσεις», απλώς είναι ελάχιστες. Θα διαλέξεις ανάλογα με τη συνέπεια που θέλεις να εφαρμόσεις στο γραπτό σου (χρήση ή κανόνας; ). Για τους όποιους τυχόν διαμαρτυρόμενους ας έχεις έτοιμα και τα επιχειρήματά σου.
 
Στο Εθνικό Συνταγολόγιο βρίσκω 3 «ανοσορρυθμιστικά» και 1 «ανοσορυθμιστικό». Δεδομένης της ροπής των γιατρών προς την καθαρεύουσα, ψηφίζω -ρρ-.
 
Top