Επιτρέπεται η φωτογράφηση προσώπων σε δημόσιο χώρο;

Βρε δεν είπα ότι το κάνει για να με κοντράρει, απλά δεν βλέπω ποια νέα πληροφορία φέρνει.
 

nickel

Administrator
Staff member
Βρε δεν είπα ότι το κάνει για να με κοντράρει, απλά δεν βλέπω ποια νέα πληροφορία φέρνει.
Αυτό το κάνει κι ο Ζάζουλας, όταν γράφω κάτι που έχει ξαναγράψει κάποιος άλλος (ή εγώ ο ίδιος), αλλά δεν έχει(ς) δει με πόσο βλοσυρό ύφος διαβάζω αυτές τις επισημάνσεις. :-)
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Going into battle with the paparazzi
(BBC News, Technology, 5 February 2014)

New York artist Adam Harvey is working with surveillance, fashion and privacy, with a view to keeping our lives more private.

He tells BBC's Click why he invented an anti-paparazzi device, which over-exposes the photographer's images by firing a bright light back at them when they take a picture.



Περισσότερα, στο βίντεο εκεί.


Επιτρέπεται ή όχι, ας κοπιάσουν, να πληρωθούν με το ίδιο νόμισμα. Mobbing with a flash => flashing the mobbers.
 
κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η αποτύπωση της εικόνας προσώπου χωρίς τη συναίνεσή του, όταν : (α) απεικονίζονται δημόσιοι χώροι (τελετές, δημόσιες συναθροίσεις, τοπία με γενικότερο ενδιαφέρον) δίχως εστίαση σε συγκεκριμένο πρόσωπό.
(β) απεικονίζονται δημόσια γεγονότα γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, ακόμη και αν υπάρχει εστίαση σε συγκεκριμένο πρόσωπο (ΕΔΔΑ, αποφ. 14 Φεβρουαρίου 1994, Cassado Coca).
Οπότε, π.χ. σε αθλητικούς αγώνες, όταν η κάμερα δείχνει τους θεατές, δεν πειράζει. Αλλά αν εστιάσει στη φάτσα ενός θεατή, πειράζει; Ή σε διαδηλώσεις, κίνηση στους δρόμους ή στα φοβερά ρεπορτάζ του Star στις παραλίες; (Όπου μάλιστα η μαγνητοσκόπηση γίνεται για εμπορική χρήση και όχι από χόμπι.)

Επιπλέον, αν είναι προσωπικό δεδομένο το πού ήμουν εγώ, είναι προσωπικό δεδομένο και το πού ήταν το αυτοκίνητό μου (άρα και εγώ), άρα είναι εξίσου παράνομη η αποθήκευση/δημοσίευση υλικού που δείχνει οχήματα με αρ κυκλοφορίας. Επίσης, είναι εξίσου παράνομο να μπω στο τουίτερ και να γράψω "Μόλις είδα την Έφη Θώδη να αγοράζει τυρόπιτες από το τάδε everest". Και αν η αποθήκευση είναι παράνομη όσο και η δημοσίευση, όχι μόνο στο τουίτερ, αλλά ούτε στην παλάμη μου δεν κάνει να το γράψω. Σωστά;
 
Στο πρώτο η απάντηση είναι ναι, στο δεύτερο δεν ξέρω. Μάλλον κατά περίπτωση, αν κρίνω κι από το (β). Είναι θέμα του δικαστηρίου να αποφασίσει κατά πόσο ισχύει αυτό, φαντάζομαι.

Για τα "επιπλέον" δεν ξέρω να απαντήσω. Υποθέτω ότι με το γράμμα του νόμου είναι παράνομο να δημοσιεύσεις το πού βρισκόταν ο Χ, αν δεν είναι επίσημη δημόσια εμφάνιση, αλλά η επιβολή του αγγίζει τα όρια της υπερβολής. Η αποθήκευση υποτίθεται ότι είναι παράνομη, αλλά αν είναι για προσωπική χρήση απαλλάσσεσαι. Αυτό γράφει ο ίδιος ο νόμος. Το πνεύμα του νόμου δεν είναι να ανταλλάσσουμε μεταξύ μας μηνύσεις για παράνομη διαχείριση προσωπικών δεδομένων, αλλιώς η πλειονότητα όσων λέμε και κάνουμε θα ήταν παράνομη. Αυτό που προσπαθεί να προστατεύσει είναι το ίδιο το άτομο από έκθεση, εκμετάλλευση, παρακολούθηση και παραβίαση της ιδιωτικότητάς του.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Να προσθέσω μόνο ότι το κείμενο που παραθέτει ο Ελληγενής από το λίνκο μου εδώ είναι νομολογία, δηλαδή μία (και όχι μια) απόφαση δικαστηρίου η οποία δεν έχει ισχύ νόμου και λειτουργεί μόνο επικουρικά στα ελληνικά δικαστήρια - δηλαδή αν ξαναπροκύψει θέμα, δεν αποκλείεται ένα άλλο δικαστήριο να αποφασίσει κάτι άλλο. Το αυτόν και για την απόφαση του ΕΔΔΑ, που δεν είναι καν ελληνικό δικαστήριο και από όσο γνωρίζω οι αποφάσεις του χρησιμοποιούνται μόνο για στήριξη επιχειρημάτων σε σχετικά κείμενα (π.χ. αγωγές).
 
Top