Ελληνική αντιπροσωπευτική μουσική;

nickel

Administrator
Staff member
Όπως βλέπεις, tapioco, ο καθένας έχει τη δική του αντίληψη για το τι είναι αντιπροσωπευτική ελληνική μουσική (όπως επίσης για το πώς βοηθούμε απαντώντας σε κάποια ερώτηση).

Έβαλα στο youtube τη λέξη «χορωδία» για αναζήτηση, αφού το τραγούδι πρέπει να ταιριάζει σε χορωδία, αλλά δεν βρήκα στα γρήγορα κάτι που να μου άρεσε, ίσως να έφταιγαν και οι εκτελέσεις. Δεν ξέρω τι σημαίνει το «αντιπροσωπευτικό» εδώ. Θα προτιμούσα κάτι που θα μπορεί να τραγουδηθεί με καλό αποτέλεσμα και να μην κοιμίσει τα Ιταλάκια. Πάνω σ' αυτές τις παραμέτρους έχετε καμιά ιδέα;
 
Τα τραγούδια άνετα προσαρμόζονται στα δεδομένα της εκάστοτε χορωδίας. Αυτό είναι δεδομένο. Και τραγούδια γραμμένα εξαρχής για χορωδία, εγώ δεν έχω ακούσει εκτός κι αν μιλάμε για Γρηγοριανό μέλος, Βυζαντινούς ψαλμούς και τα σχετικά. Σε κανονικές συνθήκες, θα ρωτάγαμε τα ίδια τα παιδιά τι θέλουν να τραγουδήσουν και τι ακριβώς τραγουδάει η συγκεκριμένη χορωδία. Οπότε, ή πάμε σε λύσεις Ζορμπάς και τα σχετικά, ή σε κάτι σύγχρονο. Εκτός κι έχω ξεχάσει κάτι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Όπως είδες, εγώ κάποιες παραμέτρους έβαλα (π.χ. «να ταιριάζει σε χορωδία», όχι «να είναι γραμμένο για χορωδία») και κατέληξα σε ένα μεγάλο ερωτηματικό καθώς τα γούστα μου στην ελληνική μουσική δεν είναι κατ' ανάγκη αντιπροσωπευτικά. Ασφαλής προσέγγιση θα ήταν τρία τραγούδια από τρία διαφορετικά είδη: ένα δημοτικό, ένα θεοδωρακικό, ένα σύγχρονο έντεχνο. Αλλά από αυτά που έχουν τη χροιά του μοντέρνου ή του διαχρονικού. Αν συμφωνείτε, εσείς που ξέρετε καλύτερα την ελληνική μουσική, ρίξτε συγκεκριμένες ιδέες.
 

Elsa

¥
Οι αρμόδιοι λένε «ναι, σιγά μην ακούνε ελληνικά...ροκ ακούνε, άντε το πολύ κανένα Χατζηγιάννη»
Οπότε,
 
Ευχαριστώ όλο τον κόσμο. :)

Παίρνω υπόψη τα εξής:
- Γκρεκάνικα (kapa18, curry, Palavra)
- Έντεχνο, διαχρονικό: "ασφαλείς και κλασικές λύσεις ... από καλλιτέχνες που κάνουν ακόμα καριέρα" (curry)
- 'Νεανικό' ποπ: "Τα παιδιά σήμερα μια χαρά τραγούδια ακούνε για την ηλικία τους" (Ambrose), "Υπάρχει και ο Μαραβέγιας, ο Δεληβοριάς και άλλοι" (Elsa)
- Ελληνικά τραγούδια γνωστά στο εξωτερικό
- Ελληνοιταλικές παραγωγές (Ambrose)
- "Ασφαλής προσέγγιση θα ήταν τρία τραγούδια από τρία διαφορετικά είδη" (nickel)

Θα τους προτείνω μια λίστα τραγουδιών, χωρισμένα στις παραπάνω κατηγορίες, κι ας διαλέξουν μόνοι τους.
Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν έχω χαμπάρι από "νεανικό ποπ".
Θα μπορούσατε να μου προτείνετε κάποιο συγκεκριμένο τραγουδάκι "ποπ", που να ακούγεται ευχάριστα από τα παιδιά και να μην έχει το "σκυλο-" μπροστά;

-------------------------------
Όπως βλέπεις, tapioco, ο καθένας έχει τη δική του αντίληψη για το τι είναι αντιπροσωπευτική ελληνική μουσική
...
Δεν ξέρω τι σημαίνει το «αντιπροσωπευτικό» εδώ.

Το φανταζόμουνα, nickel.
Γι' αυτό μου φάνηκε δυσβάσταχτο βάρος να αποφασίσω μόνος μου κάτι τέτοιο και ζήτησα τη βοήθειά σας.

ΥΓ. Συγγνώμη αν ξέχασα να παραθέσω κάποιον.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Χαρακτηριστικό παράδειγμα νεανικού ποπ είναι ο Χατζηγιάννης που προτείνει η Έλσα, ο οποίος έχει τραγουδήσει και Το πάρτι του Μητσιά. Μπορεί να τους αρέσει.
Επίσης, θα ήθελα να επαναλάβω την ερώτηση της Κάρι σχετικά με το με ποιον δήμο θα αδελφοποιηθείτε, γιατί ίσως μπορούμε να συνεισφέρουμε προτάσεις που θα τον αφορούν συγκεκριμένα.
Στίχοι εδώ.
 
Last edited:
Δυστυχώς (ο σύζυγος της καθηγήτριας μουσικής) δεν ήξερε το όνομα του δήμου.
Θα ξαναρωτήσω.
 
Top