Και διαβάζοντας στην χθεσινή Ε
αυτό, θυμήθηκα αυτό το νήμα
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009
ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΡΓΑΛΕΙΟ» ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΩΜΕΝΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ
Τειρεσίας: Το ...κλαμπ της συμφοράς
Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
[...]
Και ενώ η νέα κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές προκειμένου η λειτουργία του «Τειρεσία» να προσαρμοστεί στη σημερινή συγκυρία, οι ίδιοι οι χρεωμένοι μάλλον έχουν σταματήσει να βλέπουν αισιόδοξα τα πράγματα. Αυτό, τουλάχιστον, φαίνεται από τις προσωπικές τους μαρτυρίες.
Ιστορία 1: «Εχω μια εταιρική κάρτα με χρέη από τον καιρό που ήμουν σε μια εταιρεία πωλήσεων. Την έχω καταστρέψει εδώ και χρόνια, αλλά το μηνιαίο ποσό δόσης έχει τύχει να μην το πληρώσω στην ώρα του. Με παίρνουν πάντα τηλέφωνο από την τράπεζα να μου πουν ότι έχω χρέος σε εκκρεμότητα! Εδώ έχει συμβεί να μου στείλουν μέχρι και SMS στο κινητό! Επίσης, πέρα από αυτή την κάρτα, είχα ένα μικρό δάνειο που πλήρωνα κανονικά κάθε μήνα, αλλά όταν βρέθηκα για περίπου ένα χρόνο χωρίς δουλειά, οι δόσεις δυστυχώς πήγαν πίσω. Φυσικά, μετά απ' αυτά, μπήκα στον "Τειρεσία" και δεν μπορώ να βγάλω δάνειο ή άλλη κάρτα».
[...]
Ιστορία 3: Δύο πολίτες είχαν υπογράψει, ως πρωτοφειλέτης ο ένας και εγγυητής ο άλλος, σύμβαση προσωπικού δανείου με τράπεζα. Λόγω οικονομικών δυσχερειών ωστόσο, ο πρωτοφειλέτης αποπλήρωνε μερικώς τις οφειλές του κάθε μήνα. Οταν ο εγγυητής, αργότερα, πήγε σε άλλη τράπεζα προκειμένου να πάρει δάνειο για λογαριασμό του, ενημερώθηκε ότι στο αρχείο του «Τειρεσία» βρίσκονταν και τα δικά του προσωπικά δεδομένα, που φυσικά αφορούσαν καταγγελία της πρώτης σύμβασης. Και οι δύο, με λίγα λόγια, βρέθηκαν στα μαύρα «κατάστιχα» του «Τειρεσία» και μόνο μετά από προσφυγή τους στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κατάφεραν να ξεμπερδέψουν.
Ιστορία 4: «Είχα την ατυχία να έχω μια επιχείρηση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές επί 20ετία στην οδό Στουρνάρη», αναφέρει ο Σ.Κ. «Δυστυχώς, τα τρία τελευταία χρόνια η δουλειά πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και στις 2 Οκτωβρίου 2007 το κατάστημα έκλεισε. Συνεπεία όλων των παραπάνω ήταν να σφραγιστούν επιταγές, να βγουν διαταγές πληρωμής και τα λοιπά... Στην επιχείρησή μου δούλευε η σύζυγός μου και ο γιος μου. Μετά βασάνων και κόπων η σύζυγος βρήκε δουλειά σε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία, αλλά την έδιωξαν, γιατί είχε δυσμενή στοιχεία -μεταξύ των οποίων και 10 σφρα- γισμένες επιταγές, αξίας 53.462,46 ευρώ . Η παραφροσύνη ξεκινά από το γεγονός ότι η ίδια ποτέ δεν υπήρξε διαχειριστής της εταιρείας, ποτέ δεν υπέγραψε επιταγές, ποτέ δεν πήρε μπλοκ επιταγών από οποιαδήποτε τράπεζα -άρα δεν υπάρχει λόγος να βρίσκεται στον "Τειρεσία". Φυσικά, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον "Τειρεσία", μου είπαν ευθαρσώς να το ψάξω με τις τράπεζες ώστε να αποδείξω ότι η σύζυγός μου δεν είναι ελέφαντας...».
Ιστορία 5: Η Α.Σ., 28 ετών, νέα εργαζόμενη, είχε την «τύχη» να μπει στο κλαμπ του «Τειρεσία» ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια: «Κάθε τρεις και λίγο κατακλύζουν τις σχολές υπάλληλοι τραπεζών -νέοι σε ηλικία και εμφανίσιμοι κατά προτίμηση- που παρακινούν τους φοιτητές να συμπληρώσουν μια "αιτησούλα" με μοναδικό δικαιολογητικό το φοιτητικό τους πάσο για να λάβουν "φοιτητική κάρτα", με χαμηλό επιτόκιο και μηδενική συνδρομή. Με το μπλα-μπλα σε πείθουν και, αν δεν είσαι υποψιασμένος, "γλυκαίνεσαι" από το εύκολο χρήμα. Ετσι την πάτησα κι εγώ. Για 600 ευρώ -που, φυσικά, δεν μπορούσα να αποπληρώσω ως φοιτήτρια- είχα την τιμή να ειδοποιηθώ από την τράπεζα ότι θα μπω στον "Τειρεσία". Αν και τώρα πια έχω ξεχρεώσει, δεν ξέρω τι να κάνω με όλη αυτή τη χαρτούρα που απαιτείται για να μπορέσω να βγω...».