Με πρόλαβαν βέβαια ο Nickel και ο Sarant, και τα απάντησαν σχεδόν όλα. Θα δώσω, όμως, κι εγώ μια απάντηση:
...ενδεχομένως με τις συνθήκες που δουλεύουν αυτοί που έχουν την πολυτέλεια να μεταφράζουν αψεγάδιαστα 20 σελίδες τον χρόνο...
Δεν γνωρίζω ούτε έναν (1) εδώ μέσα που να δουλεύει με αυτές τις συνθήκες που περιγράφετε. Όλοι μας δουλεύουμε με τις γνωστές συνθήκες που δουλεύουν οι μεταφραστές. Ειδικά οι υποτιτλιστές έχουμε διαρκώς τη δαμόκλειο σπάθη του 24ώρου ή 48ώρου πάνω απ' το κεφάλι μας. Τόσο μας επιτρέπουν οι εταιρείες υποτιτλισμού και τα κανάλια να ασχοληθούμε με κάθε ταινία, τόσο μας υπαγορεύει και η χαμηλή αμοιβή: αν καθίσουμε περισσότερο από 2 μέρες να ψειρίζουμε τους υποτίτλους μιας ταινίας, καλύτερα να πάμε να σφουγγαρίζουμε σκάλες, πιο πολλά θα βγάζουμε.
Αν υπήρχε μια ιστοσελίδα που ο ένας μηχανικός θα έκανε πλάκα με τον άλλον, όπου ο ένας γιατρός θα γελοιοποιούσε τους άλλους λέγοντας ότι δεν είναι άξιοι να ασκούν το επάγγελμά τους κλπ;
Αν υπήρχαν ερασιτέχνες γιατροί και μηχανικοί, που θα ασκούσαν αυτό το επάγγελμα επειδή αυτό δήλωσαν ότι τους αρέσει να κάνουν, φανταστείτε εσείς ποια θα ήταν η αντιμετώπιση. Δεν θα ήταν απλώς θέμα (ανώδυνης στην ουσία) πλάκας και επισήμανσης λαθών, αλλά θα έπρεπε να πέφτουν βροχή οι αγωγές και να κλείνουν φυλακή κάθε μέρα και κάποιον.
Απλώς κουράστηκα να διαβάζω όλες αυτές τις ειρωνείες μιας παρέας που κατά τα άλλα δηλώνει ότι θέλει να συνδικαλιστεί. Αναρωτιέμαι με ποιον τρόπο και εναντίον ποιου. Εναντίον των "κακών" συναδέλφων της;
Όποτε μαθαίνω από τις εφημερίδες ότι πραγματικά εγκλήματα επαγγελματιών διαφόρων κλάδων, όπως υπεξαιρέσεις και εκβιασμοί, με κάποιον μαγικό τρόπο είναι αόρατα για τα μάτια του συνδικαλιστικού τους οργάνου, ομολογώ ότι έχω ακατανίκητη επιθυμία να αδειάσω το περιεχόμενο του στομαχιού μου. Αν είναι τέτοιος ο ρόλος του συνδικαλισμού, να μου λείπει. Αν ο ρόλος του "καλού" συνάδελφου είναι να θεωρεί ότι καλώς πράττει ό,τι πράττει ο κάθε άλλος συνάδελφός του, τότε δεν έχω συνδικαλιστική συνείδηση. Ούτε απαιτώ να έχει κανένας άλλος τέτοια συνδικαλιστική συνείδηση απέναντί μου. Και να τονίσω και πάλι κάτι που τόνισαν και οι προηγούμενοι: Γενικά δεν θίγουμε κανέναν συνάδελφο προσωπικά. Συνήθως δεν υπάρχει τρόπος να συμπεράνει κανένας το όνομα του ατόμου που έκανε μια κακή και πρόχειρη δουλειά. Εκτός αν μιλάμε για κάποια μετάφραση βιβλίου που διεκδικεί τον τίτλο της "χειρότερης μετάφρασης όλων των εποχών", οπότε, δεν ξέρω τι νόημα θα είχε να το έχει όλος ο κόσμος τούμπανο, οι εφημερίδες να αφιερώνουν στήλες κριτικής σε κάποια τερατώδη μετάφραση, κι εμείς οι μεταφραστές να σφυρίζουμε αδιάφορα και να λέμε "Δεν ξέρω για ποιο πράγμα μιλάτε, εγώ δεν θίγω τη δουλειά συναδέλφων".
Είμαι όμως βέβαιος ότι έχουν κάνει ουκ ολίγες "γκάφες", με τη διαφορά όμως ότι αυτούς τους αντιμετώπισαν με διακριτικότητα και κατανόηση και όχι με ειρωνείες.
Γκάφες έχουμε κάνει όλοι μας και κάνουμε καθημερινά. Κανένας δεν μας αντιμετωπίζει με διακριτικότητα. Από πού προέκυψε ότι εμείς είμαστε στο απυρόβλητο; Μου έχει τύχει ακόμα και να κριτικάρουν σε δική μου δουλειά ανύπαρκτη γκάφα, που ήταν γκάφα του δημοσιογράφου που έγραφε το απόσπασμα. Κανένας δεν αντιμετωπίζεται με διακριτικότητα και κατανόηση όταν κάνει λάθη στη δουλειά του. Τα δε λεγόμενα "μαργαριτάρια" είναι προσφιλές θέμα όλων όσων ασχολούνται με τη γλώσσα, ουκ ολίγα βιβλία έχουν κυκλοφορήσει με μαργαριτάρια μαθητών και φοιτητών. Όταν δε το μαργαριτάρι "πέσει" από τα χείλη καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και πολιτικών, παραμένει στη δημοσιότητα επαναλαμβανόμενο αενάως.
Τέλος να αναφέρω κάτι που γνωρίζω από πρώτο χέρι, μια και δραστηριοποιούμαι στο χώρο του υποτιτλισμού:
Υπάρχει μεγάλη εταιρεία υποτιτλισμού που έχει αναλάβει απ' ό,τι ξέρω τους υποτίτλους σε ένα από τα μεγάλα κανάλια. Λόγω του ότι πληρώνει τις χαμηλότερες αμοιβές που υπάρχουν στην πιάτσα, ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΣΟΝ από τους υποψήφιους συνεργάτες της. Ούτε πτυχίο, ούτε εμπειρία, ούτε δοκιμαστικό, ούτε τίποτα. Όποιος πάρει τηλέφωνο και πει "θέλω να γίνω υποτιτλιστής", του λένε "περάστε". Γιατί είναι λοιπόν κακό να διδαχθεί ο οποιοσδήποτε επίδοξος υποτιτλιστής ότι καλύτερα να οπλιστεί με προσόντα πριν κάνει αυτή τη δουλειά, αφού η ανεπάρκεια είναι ορατή σε όλους και σχολιάζεται από εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες;