Διαχρονικό Διαδραστικό Λεξικό της Ελληνικής

nsiklafidis

New member
Το DialG © είναι ένα διαχρονικό λεξικό της Ελληνικής γλώσσας, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη (με τελικό σκοπό να τα ενσωματώσει) όλα τα προηγούμενα επιστημονικά (δηλαδή Φιλολογικά) λεξικά (για την αρχαία, την μεσαιωνική και τη Νέα Ελληνική). Έχει τη μορφή βάσης δεδομένων, απ’ όπου και θα μπορεί να αναβαθμίζεται συνεχώς.

Το Διαχρονικό Διαδικτυακό Λεξικό της Ελληνικής (DialG ©) περιλαμβάνει όλα τα λήμματα των επιμέρους λεξικών και θα παρέχει γι’ αυτά σημασίες (κατά εποχές), παραπέμποντας κατ’ αρχήν για χωρία και άλλες λεπτομέρειες στο λεξικό (ή στα λεξικά) που αποτελεί την πηγή της πληροφορίας-σημασίας. Το ίδιο θα γίνεται στο απώτερο μέλλον με τους διάφορους τύπους μιας λέξης (π.χ. τους τύπους ενός ρήματος) ή και τον τρόπο σύνταξης, όταν αυτός παρουσιάζει ποικιλία, και πάλι με παραπομπές-αναφορές στα "λεξικά-πηγές".

Το Λεξικό θα επιδέχεται συμπληρώσεις είτε με νέα λήμματα (αθησαύριστα) είτε με πρόσθετες πληροφορίες (για τύπους, σημασίες και συντάξεις), οι οποίες δεν αναφέρονται στα επιμέρους λεξικά-πηγές του DialG ©. Οι συμπληρώσεις μπορεί να προέρχονται είτε από την ίδια την ερευνητική ομάδα είτε κατόπιν προτάσεων από τους χρήστες.

Οι επισκέπτες του Διαδικτυακού Λεξικού, που θέλουν να στείλουν τη συμβολή τους, μπορούν να την αποστέλλουν (είτε κατόπιν δημοσιεύσεως είτε απευθείας) στην συντακτική επιτροπή, στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση ([email protected] kai [email protected]).

Τα νέα δεδομένα θα ενσωματώνονται στo Λεξικό ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ύστερα από σχετικό έλεγχο εκ μέρους της συντακτικής ομάδας.

Έτσι θα αποκτήσουμε, πιστεύουμε, στο μέλλον ένα εργαλείο-κλειδί για τα ελληνικά κείμενα όλων των εποχών, το οποίο αντί να παλιώνει με το χρόνο, θα τελειοποιείται συνεχώς, ώστε να ανταποκρίνεται στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της επιστήμης

Το υλικό το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα αυτή έχει δημιουργηθεί από την επιστημονική ομάδα DialG © του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Όλο το υλικό και οι πληροφορίες που παρέχονται στους επισκέπτες της ιστοσελίδας διατίθενται μόνο για προσωπική τους χρήση. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση ή δημοσίευση του συνόλου ή μέρους αυτού του υλικού χωρίς εξουσιοδότηση απαγορεύεται αυστηρά.
 
Top