Ένας σχολιαστής τον διορθώνει (κι έχει δίκιο):
Ωραιότατο άρθρο ως συνήθως. Αν μου επιτρέπετε όμως, να παρατηρήσω μια μικρή ανακρίβεια στο κείμενο, που μάλλον θα πρέπει γνωρίζετε, ως συμπαθών την βρεταννική κουλτούρα και ιστορία. Κατά τον Εκατοντοετή Πόλεμο οι τοξότες ήταν από τους χρησιμότερους και ικανότερους των Βρεταννών στρατιωτών και ίσως οι πλέον επικίνδυνοι. Οι Γάλλοι απειλούσαν ότι θα κόψουν τα δύο δάκτυλα των τοξοτών, τον δείκτη και τον μέσο, προκειμένου να μην μπορούν να ξαναχρησιμοποιήσουν το τόξο (και πράγματι έκοβαν τα δάκτυλα αυτά σε αιχμαλώτους). Οι Άγγλοι ως κοροϊδία σήκωναν τα δάκτυλα και τα έδειχναν στους Γάλλους, δίνοντας έτσι το μήνυμα «κοίτα ακόμη τα έχω - και θα σε σκοτώσω». Η κίνηση αυτή των δύο δακτύλων χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα στην Βρετανία ως προσβλητική, ίσως συνηθέστερα του μεσαίου δακτύλου, που είναι πιο σύγχρονη αλλά υποδηλώνει και κάτι διαφορετικό, μάλλον με σεξουαλικό υπονοούμενο ως αντιλαμβάνεστε.
κι άλλος
παρακάτω:
Δυστυχώς στον τομέα «Χυδαίες Χειρονομίες» πιάνεστε αδιάβαστος. Μπερδέψατε το περίφημο Longbowman Salute με την χειρονομία που έκανε ο κύριος Βαρουφάκης, που είναι η αγγλοσαξονική βερσιόν γνωστής ελληνικής ασελγούς χειρονομίας. Το αγγλοσαξονικό «μεσαίο δάκτυλο» (giving someone the finger or the bird, the middle finger, flipping the bird, the one finger salute, the Trudeau salute στον Καναδά, κλπ.) είναι ευθυτενές (η γνωστή σαφήνεια των Αγγλοσαξόνων, βλέπετε...) σε αντίθεση με το ελληνικό, που εκφράζεται πιο πονηρά και συνομωτικά. Και τα δύο, όμως, έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο, σε αντίθεση με το Longbowman Salute, που είναι ανεστραμμένο V sign, και παραπέμπει στον τρόπο που οι τοξότες κρατούσαν το βέλος --με τα δυο δάκτυλα (τον δείκτη και τον μεσαίο). Ξεκίνησε ως χυδαίος χαιρετισμός προς τους Γάλλους, αλλά επεκτάθηκε.
The "two-fingered salute", also known as "The Longbowman Salute", "the two", "The Rods", "The Agincourt Salute", and as "The Tongs" in the West of Scotland and "the forks" in Australia, is commonly performed by flicking the V upwards from wrist or elbow. The V sign, when the palm is facing toward the person giving the sign, has long been an insulting gesture in England, and later in the rest of the United Kingdom.
Εγώ από την άλλη δεν πείθομαι από τις παραδόσεις περί Αζενκούρ και νομίζω ότι το V (με την παλάμη στραμμένη προς τον δεχόμενο την εξύβριση) παραπέμπει στα κέρατα του Σατανά.