Γκύζη ή Γύζη;

Zazula

Administrator
Staff member
Ο ΟΑΣΑ, όπως αναφέρθηκε ήδη, έχει υιοθετήσει τη γραφή Γουδή (622 ΓΟΥΔΗ - ΑΝΩ ΓΑΛΑΤΣΙ, 815 ΓΟΥΔΗ - ΤΑΥΡΟΣ) —κι ας μη συμφωνώ εγώ—, αλλά έχει επίσης υιοθετήσει και το Πλατεία Βάθη (Α10 ΠΛ.ΒΑΘΗ - ΑΧΑΡΝΑΙ, Β10 ΠΛ.ΒΑΘΗ - ΑΧΑΡΝΑΙ μέσω ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, Α11 ΠΛ. ΒΑΘΗ - ΙΛΙΟΝ - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, Β11 ΠΛ. ΒΑΘΗ - ΙΛΙΟΝ - ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ, 714 ΠΛΑΤ. ΒΑΘΗ - ΠΑΡΝΗΘΑ), ενώ νομίζω έχουμε ξεκαθαρίσει ότι αυτό είναι λάθος και ότι το σωστό είναι Πλατεία Βάθης.

Επίσης, σήμερα έτυχε να διασταυρωθώ με ένα από εκείνα τα συμπαθητικά λεωφορειάκια που κάνουν το δρομολόγιο 021 ΚΑΝΙΓΓΟΣ - ΓΚΥΖΗ, και πρόσεξα ότι έγραφε ΓΚΥΖΙ (ο ορισμός της επαγγελματικής διαστροφής: στο δρόμο να μην κοιτάς μη σε πατήσουν τα αυτοκίνητα, αλλά να κάνεις επιμέλεια στις ταμπέλες των λεωφορείων). «Λες;» αναρωτήθηκα... Όχι, ο ΟΑΣΑ δεν το έχει αλλάξει αυτό, αν και μπορούμε να συζητήσουμε το κατά πόσον, εφόσον Γουδί τότε και Γκύζι. Αρκετοί, άλλωστε, το γράφουν ήδη: http://www.google.com/search?q=γκυζ...-us&ie=UTF-8&oe=UTF-8&startIndex=&startPage=1. Βέβαια, εάν τελικά αλλάξει το Γκύζη σε Γύζη (http://www.paron.gr/v3/article_print.php?id=32161&colid=66&dt=2008-09-21), μετά θα πρέπει να ξαναρωτήσω: Αφού Γουδί, γιατί Γύζη κι όχι Γύζι;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Χθες έτυχε να βρίσκομαι κάπου απ' όπου πέρασαν μπροστά μου πέντε λεωφορειάκια 021 [τελικά έχουν τόσο συχνά δρομολόγια, ή απλώς καθυστερούν να εμφανιστούν ΜΟΝΟ όταν βιάζεσαι;], και όλα τους έγραφαν ΓΚΥΖΙ στην ταμπέλα τους. Χμμμ...
 

UsualSuspect

New member
Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε παλιότερα, το/του Γκύζη ανήκει στην ίδια κατηγορία όπως το/του Γουδί/ή;
 

nickel

Administrator
Staff member
Λένε εδώ (Παρόν, 21/9/2008) κάποιοι μαθητές που έψαξαν την υπόθεση με τη συνοικία του Γκύζη:

Μετά από αίτημα μαθητών του 41ου Δημοτικού Σχολείου Γκύζη, θα εφαρμοστούν αποφάσεις του Δήμου Αθηναίων από το 1901 και το 1974 που έδιναν την ονομασία «Γύζη» στη συνοικία προκειμένου να τιμηθεί ένας μεγάλος έλληνας ζωγράφος, ο Νικόλαος Γύζης.

• Μετά από εντολή του δημάρχου η επιστολή των μαθητών θα συζητηθεί αύριο στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, με θετική εισήγηση από τις υπηρεσίες του δήμου…

ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ -στην εφαρμογή της- απόφαση θα επιχειρήσει να πάρει αύριο το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας μετά από αίτημα που διατύπωσαν προς τον δήμαρχο οι μαθητές του 41ου Δημοτικού Σχολείου που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Μομφεράτου και Βαρβάκη στην περιοχή του Γκύζη ή Γύζη, διευκρινίζοντας ποια από τις δύο ονομασίες είναι σωστή… για τη γειτονιά αυτή της Αθήνας…

ΤΟ ΘΕΜΑ προέκυψε μετά από μια επιστολή που έστειλαν στον δήμαρχο οι μαθητές της ΣΤ' Τάξης του δημοτικού σχολείου, οι οποίοι μελετώντας ιστορικά στοιχεία της περιοχής διαπίστωσαν ότι η ονομασία που έχει δοθεί είναι «Γύζη» και όχι «Γκύζη», που οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε κάποιο λάθος ή κάποια παρερμηνεία…

Διαπίστωσαν δηλαδή ότι το 1901, όταν πέθανε ο μεγάλος ζωγράφος Νικόλαος Γύζης, καθηγητής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Μόναχο, που γεννήθηκε στην Τήνο το 1842, ο Δήμος Αθηναίων με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έδωσε το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της περιοχής… Μια ονομασία που μετά το 1925 άρχισε να παραφράζεται σε Γκύζη, με μια λέξη δηλαδή που ουσιαστικά δεν συμβόλιζε τίποτε απολύτως…

Η ΥΠΟΘΕΣΗ αυτή ουσιαστικά ήρθε στο προσκήνιο μετά από εντολή του δημάρχου, όταν το καλοκαίρι στις 5 Ιουνίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έλαβε μια επιστολή από τους μαθητές του 41ου Δημοτικού σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή και με την οποία ζητούσαν τη διόρθωση της ονομασίας της περιοχής - πλατείας από «Γκύζη» σε «Γύζη» και τούτο γιατί όπως υποστηρίζουν στην επιστολή τους αυτή είναι η πραγματική ονομασία που έχει δοθεί και επισήμως στη γειτονιά τους προκειμένου να τιμηθεί ο μεγάλος έλληνας ζωγράφος Νικόλαος Γύζης…

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ αυτή οι μαθητές υποστηρίζουν ότι «ότι στα πλαίσια των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, που ανέλαβε το σχολείο τους, ασχολήθηκαν με τον διεθνούς φήμης ζωγράφο Νικόλαο Γύζη». Μάθανε από τη μελέτη αυτή για τη ζωή του, το έργο του, την τεχνοτροπία του, την προσφορά του, αλλά και ότι η περιοχή στην οποία μένουν και βρίσκεται και το σχολείο τους οφείλει την ονομασία της στον μεγάλο έλληνα ζωγράφο…

ΕΠΙΣΗΣ αναφέρουν στην επιστολή ότι διαπίστωσαν, από μια έρευνα που έκαναν μεταξύ των κατοίκων της περιοχής, «στην πλειοψηφία τους -όπως και οι ίδιοι- δεν συνδέουν το όνομα της περιοχής με τον ζωγράφο Νικόλαο Γύζη» και βεβαίως αναρωτιούνται «πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν όλες οι πινακίδες, χάρτες κ.λπ. γράφουν Γκύζη (πλατεία Γκύζη, οδός Γκύζη, περιοχή Γκύζη)»…

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ τους μάλιστα ουσιαστικά δίνουν και την εξήγηση της παράφρασης που έγινε στο όνομα της περιοχής, αφού επισημαίνουν ότι «ο Ν. Γύζης έζησε για πολλά χρόνια στη Γερμανία (αφού στην Ελλάδα δεν αναγνωρίστηκε το έργο του όσο ζούσε) και υπέγραφε ως N. Gyzis». Αυτό όμως δεν σημαίνει -υποστηρίζουν- ότι δεν ήταν Έλληνας, ότι δεν αγαπούσε την πατρίδα του (την οποία αποτυπώνει στους πίνακές του) ή ότι άλλαξε το όνομά του.

ΣΤΗΝ ίδια επιστολή τους ζητάνε από τον δήμαρχο, «ως ελάχιστο δείγμα τιμής προς τον μεγάλο ζωγράφο για τη συμβολή του στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, την οποία όπως μας μαθαίνουν οι δάσκαλοι και οι γονείς μας θα πρέπει να διαφυλάττουμε ανόθευτη, η ονομασία της περιοχής πρέπει να διορθωθεί στο ορθό, δηλαδή περιοχή Γύζη, πλατεία Γύζη, οδός Γύζη».

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ακόμη να συμπληρώσουμε ότι στην υπηρεσιακή εισήγηση που θα συζητηθεί αύριο στο δημοτικό συμβούλιο σημειώνεται ότι η αρχική ονομασία που δόθηκε στην περιοχή ήταν με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου το 1901, χρονιά του θανάτου του μεγάλου ζωγράφου, ενώ το τοπωνύμιο «Γκύζη» επικράτησε μετά το 1925, κυρίως λόγω της επιγραφής που έφεραν τα λεωφορεία που εξυπηρετούσαν τη συνοικία και διέσχιζαν και την ομώνυμη οδό, αλλά ίσως και λόγω της υπογραφής που έβαζε στους πίνακές του ο Γύζης, αφού όπως λένε οι μαθητές έζησε και δημιούργησε στο εξωτερικό…

ΑΚΟΜΗ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την εισήγηση, επιχειρήθηκε και άλλη μια φορά με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το 1974, να διορθωθεί το όνομα, χωρίς όμως επιτυχία, αφού η απόφαση αυτή δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα… Δύσκολη στην εφαρμογή απόφαση, αλλά πέρα για πέρα σωστή, που αποκαθιστά και την ιστορική αλήθεια και την τιμή που πρέπει στον μεγάλο έλληνα ζωγράφο… Όταν 83 χρόνια λέγεται Γκύζη από ένα λάθος ή μια παράφραση, είναι δύσκολο να το συνηθίσει ο κόσμος… Όμως πρέπει να γίνει η αρχή…

Δεν ξέρω τη συνέχεια. Ξέρεις κανείς κάτι; Έχει αλλάξει ο χάρτης σας; Το GPS σας;

Πάντως, είτε πούμε στου Γκύζη είτε στου Γύζη δεν λέγαμε ποτέ «στο Γκύζι». Λέγαμε ωστόσο «στο Γουδί» και τώρα να που αρκετοί λένε «στου Γουδή». Έτσι, η Βικιπαίδεια έχει σελίδα «Κίνημα στο Γουδί» αλλά και σελίδα για «Γουδή (συνοικία)», η οποία καταλήγει: «οπότε και η περιοχή πρέπει να ονομάζεται “στου Γουδή”, όπως λέμε “στου Ψυρρή”». Ή, μπορούμε να προσθέσουμε «στου Γκύζη». Ή μήπως «στου Γύζη»;
 

Earion

Moderator
Staff member
Για την ιστορική διάσταση του πράγματος, ο ζωγράφος καταγόταν από την Τήνο, στην οποία ηγεμόνευσε για αρκετό διάστημα η βενετσιάνικη οικογένεια Ghisi. Ο εξελληνισμός του ονόματος έδωσε τον "εξευγενισμένο" τύπο Γύζης αλλά και τον --πλησιέστερο στο πρωτότυπο-- Γκύζης (με ένα ανεξήγητο ύψιλον αντί γιώτα). Ο τελευταίος υπάρχει έως σήμερα στο νησί.

Τώρα, για να διορθωθεί ένα "λάθος" 83 ετών (είναι λάθος;), τι να πω; Δεν τ' αφήνουμε εκεί που είναι να ασχοληθούμε με πιο επείγοντα;
 

SBE

¥
Το αστείο είναι ότι τον ζωγράφο πιο πολύ Γκύζη τον λέω παρά Γύζη.
Επιπλέον, λέει ότι η ονομασία Γκύζη διαδόθηκε γύρω στα 1925, δηλαδή την περίοδο που άρχισε να πυκνοκατοικείται η περιοχή*, επομένως υπήρξε ποτέ περίοδος που λεγόταν Γύζη;

* αυτό είναι εικασία δική μου, γιατί όσα δεν έφαγε η αντιπαροχή στην περιοχή είναι του 1920-1925
 
Top