Κάτι πρέπει να κατάλαβες λάθος, αν και η Παλάβρα ήταν απόλυτα σαφής. Όταν είπε ότι κάποιο μέλος αποπέμφθηκε επειδή χρησιμοποιούσε τον όρο "γύφτος"
επανειλημμένα και σκοπίμως ως μειωτικό χαρακτηρισμό, δεν εννοούσε ότι όποιος τολμήσει να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε λέξη από αυτές που προσβάλλουν τις ευαισθησίες οποιουδήποτε ακαριαία αποπέμπεται από το φόρουμ. Όπως καταλαβαίνεις, έχει σημασία σε ποιον ή ποιους απευθύνεται η λέξη και ποια είναι η πρόθεση -- ποιο είναι το κόντεξτ (όπως λέμε σε απλά ελληνικά). Ελπίζω να μην καταδικάζουμε και το εμφανέστατο χιούμορ του Greek Malaka Driver.
Για τσέκαρε τα emoticon στο τέλος
Σωστά. Συνήθως όμως ο κόσμος χρησιμοποιεί τη λέξη μπάτσος προσβλητικά. Αυτό ακριβώς που είπα, δηλαδή.
To «συνήθως» είναι πολύ σχετικό και δεν μπορείς να το θεωρήσεις δεδομένο με κριτήριο π.χ. την δικιά σου εμπειρία. Εγώ π.χ. συνειδητοποίησα τις αρνητικές προεκτάσεις της συγκεκριμένης λέξης όταν ήρθα Αθήνα και έβλεπα σε κάθε δεύτερο τοίχο στο κέντρο της Αθήνας το «μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι» και παράγωγά του. Και ήταν απορία μου τότε κι όχι μόνο δικιά μου «για ποιο λόγο ένας μπάτσος να παρεξηγηθεί αν τον πεις μπάτσο»; Κι εννοώ πραγματική, ειλικρινή απορία, διότι απλούστατα στο περιβάλλον που ζούσα -μικρό χωριό- μέχρι τότε, τα στερεότυπα της συγκεκριμένης λέξης ήταν εντελώς διαφορετικά.
Όσο για το γύφτος, δε χρειαζόταν το κατεβατό. Και μόνο που χρησιμοποιείται μειωτικά ανάμεσα σε μη Ρομά (έλα ρε γύφτε, που ζήτησες τα 2 λεπτά που σου χρωστούσα!) αποδεικνύει ότι αυτό που λες δεν ισχύει.
Τα παραδείγματα που ανάφερα αποδεικνύουν ότι αυτό που λέω ισχύει, κι αυτό που λέω είναι ότι το γύφτος δεν είναι μειωτικό σε όλες τις περιπτώσεις.
Ευτυχώς που δεν χρειαζόταν το κατεβατό, φαντάζομαι να χρειαζόταν κι όλας
Άλλα δυο παραδείγματα. Πραγματικός πρόσφατος διάλογος στο πανηγύρι της Αγιάς Βαρβάρας, μεταξύ αγοραστή και τσιγγάνου πωλητή:
«Φιλαράκι πόσο το δίνεις το χαλί»
«χχχ €»
«Πω-πω-πω... ακριβά το δίνεις. Θα πάω πιο πάνω στους γύφτους, μήπως το βρω φτηνότερα»
«Γιατί το λες αυτό ρε φιλαράκι, γύφτοι δεν είμαστε κι εμείς;!;»
Σε άλλη περίσταση:
«Ε, τι να πω στη γυναίκα μου, ότι πήγα και πήρα χαλί από τους γύφτους;»
«Σε παρακαλώ κύριος, πρόσεχε τι λες μην έχουμε άλλα, εμείς δεν είμαστε γύφτοι, δεν έχουμε καμιά σχέση μ' αυτούς»
Όπως είπα και πιο πριν: Τα καλά και συμφέροντα...
Μην το ψάχνουμε. Δεν υπάρχει λέξη που να μην έχει την δυνατότητα να γίνει προσβολή. Το ύφος κάνει έναν χαρακτηρισμό μειωτικό. Άλλα παραδείγματα:
...
Bullseye.