«Οι επαγγελματικές δουλειές στη γλώσσα γίνονται με style guide κλπ»
Μακάριοι οι θνητοί διορθωτές/επιμελητές που συναντήθηκαν στο διάβα τους με τούτο δω το style guide –οπότε παύει και πάσα σχετική συζήτηση. Προσωπικά δεν έτυχε να συναντήσω τέτοιο sui generis αντικείμενο του πόθου… οπότε πάσχισα μια ζωή να υποστηρίξω τις ΜΗ προτιμησιακές επιλογές μου σε κοινώς –πιθανολογώ- αποδεκτά κριτήρια, με βάση κυρίως τη σχολική γραμματική και τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία.
«Τώρα, το σχόλιο περί κατήφορου είναι ο ορισμός τού slippery slope fallacy, οπότε δεν θα πάω εκεί.»
Μα δεν χρειάζεται να πας. Σε έχει προλάβει το Χρηστικό, που τραγουδεί: «Όλα για μένα σfallacy και πάσιν άνω κάτω»..
Ας πιπερίσω, καταλήγοντας, το Χρηστικό με λίγο ακόμη Σέργη:
«Με τόσες περιπτώσεις ορθογραφικής ποικιλίας είναι επόμενο να υποθέσει κανείς ότι το ΧΛΝΓ έρχεται σε αντίθεση με τον εν γένει χαρακτήρα της ορθογραφίας παρά τη φαινομενική «δημοκρατικότητά» του, οδηγώντας τον αναγνώστη σε ένα ορθογραφικό αδιέξοδο μέσω των εναλλακτικών ορθογραφήσεων που προτείνει. […] Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, κατά τη γνώμη μας, αφού η ορθογραφία είναι τυποποίηση –όχι ποικιλία– και δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσοι ελεύθερα εναλλασσόμενοι ορθογραφικοί τύποι, καθώς, εάν υιοθετηθεί αυτή η άποψη από το κοινό, θα καταλήξουμε σε ένα καθεστώς ορθογραφικής αναρχίας»
«τα νεότερα λεξικά, το ΧΛΝΓ και –λιγότερο– το ΜΗΛΝΕΓ, καταχωρίζοντας και θεωρώντας ισότιμες πλήθος διπλών, τριπλών ή και πολλαπλών γραφών υπονομεύουν στην πράξη την ορθογραφική τυποποίηση. Η πρακτική αυτή των τριών λεξικών, ιδίως των νεότερων, ουσιαστικά προμηνύει μία ορθογραφική αναρχία, αφού οι χρήστες της κοινής νέας ελληνικής μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν όποια γραφή θέλουν. Αν και μία τέτοια πρακτική φαίνεται «δημοκρατική», είναι μόνο κατ’ επίφαση, καθώς υποσκάπτει τα ερείσματα της –όχι απόλυτης, αλλά μέχρι πρόσφατα χωρίς αμφισβητήσεις των αρχών της– ορθογραφικής συναίνεσης που επιτεύχθηκε με την εισαγωγή στην εκπαίδευση της Γραμματικής του Μανόλη Τριανταφυλλίδη (πρβ. Κακριδή-Φερράρι 2008: 376, Παπαναστασίου 2008: 164)»