metafrasi banner

Από 1/1/2011 έχει αλλάξει ο χρόνος έκδοσης των δελτίων παροχής υπηρεσιών των ελεύθερων επαγγελματιών

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ένας λόγος για να σταματάμε αμέσως τη συνεργασία με τους κακοπληρωτές, και όχι να συσσωρεύουμε απλήρωτη δουλειά. Κανονικά, την πρώτη φορά που δεν μας πληρώνουν πρέπει να μη δεχτούμε να παραδώσουμε άλλη δουλειά στον ίδιο πελάτη.
 
Ναι, Άλεξ, αν σε παίρνει... :)

Ερώτημα με πολλά σκέλη:

α) Ποιο φοβερό μυαλό τα σκέφτεται όλα αυτά κάθε φορά; Εντυπωσιακό!
β) Ανήκει στη MENSA;
γ) Είναι πολύ ωραίο που ο "μικρός" επιτηδευματίας θα πληρώνει συνεχώς φόρους για ποσά που δεν έχει εισπράξει ή δεν θα εισπράξει ποτέ δυστυχώς, αλλά ο "μεγάλος" εκδότης ή καναλάρχης θα τη βγάζει λάδι ενώ δεν πληρώνει, έτσι;
 

crystal

Moderator
Ζαζ, μιλάς για τις αποδείξεις που περιλαμβάνουν πολλά συγκεντρωτικά PO; Δηλαδή, αντί να κόβεις απόδειξη για όλα τα PO μαζί, πρέπει από εδώ και στο εξής να κόβεις για 15, 40, 100 ευρώ ξεχωριστά; Καλό αυτό, μας γλιτώνει κι απ' τον ΦΕΕ. ;) Αλλά και πάλι, δεν μπορείς να γράψεις απλώς "υπηρεσίες μετάφρασης μηνός Ιανουαρίου" και να ξεμπερδέψεις;

Πάντως το να πληρώνεις το ΦΠΑ πριν το εισπράξεις, είναι συνηθισμένη πρακτική. Αν δεν τους κόψεις απόδειξη, πώς θα σε πληρώσουν; Την κόβεις και τσεκάρεις το κουτάκι "Με πίστωση".

Τρανταχτά παραδείγματα, αφενός το μπαμ που έγινε πέρσι από μεγάλο ελληνικό γραφείο που κατέβασε ρολά χρωστώντας σε πολύ κόσμο, αλλά κι από έτερο γραφείο που χρωστά μεγάλα ποσά δεξιά κι αριστερά. Όλοι αυτοί οι μεταφραστές έχουν το ίδιο πρόβλημα: έσκασαν το ΦΠΑ στην εφορία και δεν πληρώθηκαν ποτέ. Ειδικά με το δεύτερο λαμόγιο (pardon my French), φίλη και συνάδελφος παλεύει να βγάλει μια άκρη, αφού τώρα πρέπει να καταβάλει πολλά χιλιάρικα, από τα οποία δεν έχει δει ακόμη ούτε ευρώ. :mad::mad::mad:
 

Zazula

Administrator
Staff member
Η έκδοση του δελτίου παροχής υπηρεσιών είναι πλέον συνδεδεμένη με την παράδοση, κι όχι με την πληρωμή. Οπότε, εάν παραδώσεις τέσσερα ΡΟ μαζί θα κόψεις μια ΑΠΥ και τα τέσσερα, αν τα παραδώσεις δυο-δυο θα κόψεις δύο ΑΠΥ, ενώ αν τέλος τα παραδώσεις χωριστά θα κόψεις από μία ΑΠΥ για το καθένα. Για να αναφέρεται στο δελτίο παροχής υπηρεσιών «για υπηρεσίες μηνός τάδε», καλό θα είναι να έχετε μια στοιχειώδη συμφωνία με τον πελάτη σας, όπου να αναφέρονται τα παραδοτέα τού μήνα.
 
Top