Απεικόνιση δύο διαδοχικών φάσεων μιας ιστορίας στην ίδια εικόνα;

pidyo

New member
Συγχωρήστε μου τον άχαρο τίτλο, αλλά ψάχνω ακριβώς την ορολογία που περιγράφει τον τίτλο. Να δώσω ένα παράδειγμα (όχι, δεν ψάχνω για δικαιολογία να μιλήσω για επιγραφές πάλι, όντως ψάχνω την ορολογία :)).

Ο χοίρος της Έδεσσας είναι μια από τις ελάχιστες ελληνικές επιγραφές με δικό της λήμμα στη wiki. Δεν θα σας κουράσω με τις πολλές υποθέσεις που έχουν προταθεί για το περιεχόμενο του κειμένου και της παράστασης, μπορείτε να τα διαβάσετε στο λήμμα της Wiki και εδώ (με ωραία νεοελληνική απόδοση τέσσερα σχόλια πριν). Το ζήτημα είναι ότι, στην πιθανότερη ερμηνεία της παράστασης, το δύσμοιρο γουρουνάκι παρουσιάζεται δυο φορές, μια πλάι στο κάρο και μια κάτω από τις οπλές των μουλαριών, σε δυο διαδοχικές φάσεις της ίδιας ιστορίας.

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι υπάρχει στη ζωγραφική όρος για το φαινόμενο αυτό (που αχνοθυμάμαι πως απαντά ακόμη και στις προϊστορικές βραχογραφίες) αλλά δεν μπορώ να τον βρω / θυμηθώ.

Zazula

Administrator
Staff member
Πιδύε, αυτό που ζητάς δεν είναι σχετικά συχνό φαινόμενο σε αγιογραφίες;

pidyo

New member
Ευχαριστώ.

Το λήμμα αυτό βάζει στο ίδιο καζάνι δύο διαφορετικά πράγματα: την κανονική διαδοχική αφήγηση σε διακριτά τμήματα μιας εικονογραφικής σειράς (π.χ. μετόπες Παρθενώνα, κόμικς, στόρυμπορντ) και αυτό που θέλω, που είναι η διαδοχική αφήγηση εντός της ίδιας «εικόνας» (π.χ. ο πίνακας του Κράναχ).

nickel

Administrator
Staff member
Επόμενη προσπάθεια:
αφηγηματική εικόνα - narrative image

Π.χ. Στην αρχή της εξέλιξης λοιπόν έχουμε τα απλά γραμμικά μοτίβα του γεωμετρικού ρυθμού, μετέπειτα τα ζωνάρια με μυθολογικά ζώα και φυτικά κοσμήματα της πρώιμης αρχαϊκής περιόδου και σε μια τρίτη φάση την αφηγηματική εικόνα.
http://www.amasis-painter.gr/el/place_in_land_page_2.html

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Οι πίνακες του Παναγιώτη Ζωγράφου σε διήγηση Μακρυγιάννη είναι κάτι ανάλογο με αυτό που ζητάς, Πιδύε;

Zazula

Administrator
Staff member
Να αυτό που έλεγα στο #3 για τις αγιογραφίες: «The “Nativity” figures a series of spaces and times that are woven into a single scene, irrespective of their historical disparities. That Christ appears twice in the space, moreover, confirms that we are not looking at a single scene in the same manner we do elsewhere, but rather that we are looking at a number scenes combined within a single space. The space of the scene portends not only an additional vastness of place, but different time values for its various segments.» (Από: http://tativille.blogspot.gr/2010/12/christmas-in-tativille-narrative-in.html)

pidyo

New member
Ναι, αυτό της αγιογραφίας και, νομίζω, του Ζωγράφου (που απεικονίζει διαφορετικές φάσεις της μάχης στον ίδιο πίνακα, αν θυμάμαι καλά). Πώς να το πω είναι το θέμα. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει κάποιος όρος (θυμάμαι σε κάτι σεμινάρια κινηματογράφου στα πολύ νιάτα μου να γίνεται αναφορά στον όρο, ακριβώς με αφορμή την προϊστορική ζωγραφική), αλλά δεν μου έρχεται και διάφορες γκουγκλοαναζητήσεις δεν μου δίνουν, σε πρώτη ματιά τουλάχιστον, κάτι ενδιαφέρον.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ξαναγυρίζω στο narrative του Νικέλ μέσω της narrative art στη wiki:

Continuous Narrative
A continuous narrative is a type of narrative that illustrates multiple scenes of a narrative within a single frame. Multiple actions and scenes are portrayed in a single visual field without any dividers. The sequence of events within the narrative is defined through the reuse of the main character or characters. It emphasizes the change in movement and state of the repeating characters as indicators of scene or phase changes in the narrative.

pidyo

New member
Μπίνγκο, αυτό ακριβώς. Πώς το λέμε στα ελληνικά μένει να βρεθεί. Το «συνεχής αφήγηση» μοιάζει αρκετά αόριστο και χρησιμοποιείται κυρίως σε άλλα συμφραζόμενα απ' όσο βλέπω, κυρίως με την έννοια της συνεχούς αφηγηματικής ροής στη λογοτεχνία ή στον κινηματογράφο, οπότε μάλλον χρειάζεται άλλος όρος στα ελληνικά.

nickel

Administrator
Staff member
Το narrative πάει παρέα με διάφορα ουσιαστικά, π.χ. narrative painting, narrative tableau, narrative icon, narrative mosaic, αλλά και multi-narrative composition κτλ.

A plus tard.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ναι, θα μπορούσαμε π.χ. να είχαμε μια κινηματογραφική σκηνή όπου το καρέ είναι χωρισμένο στα τέσσερα και σε κάθε τέταρτο βλέπουμε τον ήρωα να κάνει κάτι διαφορετικό (ή το ίδιο) σε διαφορετική ηλικία (π.χ. στέκεται στην ίδια στάση του λεωφορείου ως μαθητής, φοιτητής, οικογενειάρχης και συνταξιούχος). Κι αυτό continuous narrative θα ήταν σύμφωνα με τον πιο πάνω ορισμό.