Αν τα προγράμματα ήταν πιο έξυπνα

Μα κι όταν οι προειδοποιήσεις υπάρχουν, επειδή είναι ενοχλητικές, συνήθως τις απενεργοποιούμε...
 

pidyo

New member
Συγγνώμη, αλλά η κάθε Alice που βαριέται να κάνει χωριστό μήνυμα για οποιοδήποτε θέμα έχει τον παραμικρό βαθμό εμπιστευτικότητας αξίζει ό,τι κι αν πάθει. Μερικές φορές, τα προγράμματα είναι όσο έξυπνα είναι και οι χρήστες τους.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Συγγνώμη, αλλά επειδή πανικοβλήθηκα, μια και χρησιμοποιώ αραιά και πού το BCC, πού το είδατε ότι όταν πατήσεις το Reply All, σου βγάζει τους κρυφούς παραλήπτες; Έκανα τεστ μεταξύ των τριών διευθύνσεων email που έχω, και ούτε στο Outlook Express ούτε μέσα στο διαδικτυακό Gmail δεν μου έβγαλε τον κρυφό παραλήπτη όταν πάτησα Reply All.

Μπορεί να μου διαφεύγει κάτι, οπότε εξηγήστε μου τι μου διαφεύγει για να συνεχίσω να είμαι πανικόβλητη.
 

crystal

Moderator
Το θέμα δεν είναι ότι φαίνονται οι διευθύνσεις, αλλά ότι ο φανερός παραλήπτης (που νομίζει ότι είναι ο μοναδικός αποδέκτης του μηνύματος) θα λάβει απάντηση από τον παραλήπτη bcc, οπότε θα αντιληφθεί ότι το μήνυμα στάλθηκε και σε άλλον. Με λίγα λόγια, ο bcc "καρφώνει" κατά λάθος τον αποστολέα.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πες το, βρε παιδί μου! Δεν το διάβασα προσεκτικά, γι' αυτό κατάλαβα άλλα αντ' άλλων. Η όλη ιστορία είναι να μην πατήσει κατά λάθος ο κρυφός παραλήπτης το reply all.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Συνέχισα το τεστ, λοιπόν.
Πάτησα reply all, όντας ο κρυφός παραλήπτης. Δηλαδή ως Carol απάντησα στο μήνυμα της Alice προς τον Bob, πατώντας Reply All. Πάλι ο παραλήπτης που μου βγήκε είναι η Alice, όχι ο Bob. Δηλαδή, δεν κάρφωσα στον Bob ότι είμαι στους κρυφούς παραλήπτες. Προσοχή, αυτό έγινε στο Outlook Express.
Όταν επανέλαβα το πείραμα μέσα από το διαδικτυακό email του Yahoo, όταν πάτησα το Reply All, πήγε και στην Alice και στον Bob, δηλαδή καρφώθηκα.
Να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιούμε κάποιο email client και όχι τη διαδικτυακή εκδοχή του email μας;
 

nickel

Administrator
Staff member
Λέει η 'Αλις στην Κάρολ: Κάλεσα και τον Μπομπ στο πάρτι μου.
Η Άλις στέλνει το μήνυμα και στον Μπομπ σε bcc.
Η Κάρολ απαντά με Reply All: Μα τι τον κάλεσες αυτό τον μαμάκα;

Η Κάρολ δεν αντιλαμβάνεται ότι το μήνυμα πηγαίνει και στον Μπομπ. Η Άλις δεν προδίδεται. Η Κάρολ προδίδεται.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εννοείς ότι όταν ένας φανερός παραλήπτης πατήσει το Reply All, πάει το μήνυμα και στους κρυφούς παραλήπτες χωρίς να το αντιληφθεί; Δεν γράφει αυτό πάντως το άρθρο. Και δεν νομίζω ότι γίνεται, κάπως περίεργο μού φαίνεται αυτό.
Θα κάνω μερικά πειράματα ακόμα. Προφανώς θα χρησιμοποιήσω εσάς ως πειραματόζωα.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Τα πειράματα δείχνουν μέχρι στιγμής ότι όταν ένας κρυφός παραλήπτης πατήσει reply all, φανερώνεται ο ίδιος στους φανερούς παραλήπτες. Το μήνυμα όμως δεν πάει στους υπόλοιπους κρυφούς. Αν λοιπόν είσαι κρυφός παραλήπτης, πρόσεχε το reply all, αλλά μην ελπίζεις ότι θ' ανακαλύψεις τους υπόλοιπους κρυφούς.

Επίσης, μην κάνεις προώθηση μηνύματα υπό μορφή συνημμένου. Όταν το ανοίξει κάποιος, μπορεί αφηρημένα να απαντήσει reply, και να απαντήσει στον αρχικό αποστολέα του μηνύματος αντί για εσένα που του το προώθησες. Το έχω πάθει. Στέλνεις π.χ. με μορφή συνημμένου ένα μήνυμα που σου έστειλε κάποιος, και ο παραλήπτης, το ανοίγει, κατά λάθος πατάει reply και γράφει, "Μα τι βλακείες λέει ο άνθρωπος!" Καλό θα είναι να προωθείς τα μηνύματα στο σώμα του κειμένου σου και όχι ως συνημμένα.

Τελικό συμπέρασμα: Όταν χρησιμοποιείς εργαλεία του διαβόλου, δεν πρέπει να είσαι ΠΟΤΕ αφηρημένος την ώρα που πατάς: 1) το Reply και 2) τo Send.
 
Η επίσημη σύσταση (RFC) -δεν μπορώ να την εντοπίσω τώρα- λέει ότι το reply all δεν βάζει ως παραλήπτη μόνο τον ρουφιανεύοντα αποστολέα που φαίνεται στην κεφαλίδα τύπου X-MailScanner-From, αλλά και τους κανονικούς παραλήπτες που φαίνονται στην κεφαλίδα From (αυτούς που ρουφιανεύει δηλαδή ο αποστολέας). Πιθανόν τα ΟΕ /Outlook /Windows Mail να κάνουν τα δικά τους· δεν είναι πρώτη φορά.

Πάντως, το reply all πολύ απλά το αφαιρείς από τα εργαλεία σου, ή το βάζεις στην άλλη γωνία από το reply. Προσωπικά, δεν μου έχει χρειαστεί σχεδόν ποτέ.
 
Επίσης, μην κάνεις προώθηση μηνύματα υπό μορφή συνημμένου.
Εκτός αν θες να δείξεις στον παραλήπτη, ακριβώς όπως έχει, το πρωτότυπο μήνυμα -με όλες τις κεφαλίδες και το σώμα του.
 
Top