Ανοιχτή συνάντηση για το χαράτσι στα «μπλοκάκια» [Τετάρτη 14/9, 8 μ.μ.]

SBE

¥
Το ζήτημα δεν είναι βεβαίως οι μισθοί στην Ινδία, κι η Ινδία ήταν ατυχέστατη επιλογή γιατί ανήκει στις οικονομίες που αναπτύσσονται ραγδαία και ανεβαίνει αντίστοιχα το βιοτικό επίπεδο κι οι μισθοί.
Το ζήτημα ήταν νομίζω αν οι συλλογικές συμβάσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν κάποιο νόημα. Σε γενικές γραμμές, οι συλλογικές συμβάσεις λειτουργούν σαν κατώτατα όρια κι όπως γίνεται συχνά με τα κατώτατα όρια, οι μισθοί δεν ξεπερνούν πολύ το όριο. Θεωρητικά όταν υπάρχει ζήτηση ο μισθός του περιζήτητου καθορίζεται από την πιάτσα, συνήθως πολύ πιο πάνω από τη σύμβαση. Όταν δεν υπάρχει ζήτηση/ υπάρχει υπερπροσφορά, είναι περιοριστική η σύμβαση; Η πράξη έχει δείξει ότι δεν είναι, γιατί υπερπροσφορά υπήρχε στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια σε όλους τους κλάδους και το αποτέλεσμα ήταν συχνά να δέχονται οι εργαζόμενοι (ο καθένας χωριστά, κι όχι συλλογικά πλέον) χαμηλότερο μισθό παράνομα ενώ ο ΟΑΕΔ, η εφορία, το ΙΚΑ, τα συνδικάτα κλπ έκαναν τα στραβά μάτια. Κι όχι μόνο σε μικρές επιχειρήσεις αλλά και σε μεγάλες. Αυτό βεβαίως το αγνοούν οι αλλοδαποί ειδικοί και κάνουν ότι δεν το ξέρουν οι δικοί μας.

Elsa

¥
Πάνω σε αυτό που λες, να σου απαντήσω από την δική μου εμπειρία: η συλλογική σύμβαση των μηχανικών με όλα τα επιδόματα και τις αυξήσεις που όριζε ανάλογα με την τριετία, άτυπα ίσχυε και για μας τους ε.ε. (μπλοκάκηδες, δελτιοπάροχους, οιονεί μισθωτούς).
Στις καλές εποχές, ήταν η βάση από την οποία ξεκίναγε ο μισθός. Τα τελευταία χρόνια, ήταν το "μαξιλάρι" κάτω από το οποίο λίγοι εργοδότες -και πάντως όχι τα μεγάλα γραφεία- τολμούσαν να πέσουν.
Δεν θέλω να φανταστώ τι θα γίνει τώρα.

SBE

¥
Θεωρητικά ακόμα κι αν καταργηθεί δεν θα αλλάξει τίποτα για τους ήδη εργαζόμενους. Για τις νέες προσλήψεις ίσως αλλάξει κάτι. Το ζήτημα είναι λίγο πιο πολύπλοκο βέβαια και το ερώτημα είναι: η συλλογική σύμβαση είναι εμπόδιο στις επενδύσεις; Αποτρέπει την επιχειρηματικότητα;

Εγώ θα έλεγα όχι, γιατί από τη μια τα κατώτατα όρια δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά ακόμα κι όταν δεν παραβιάζονται, και από την άλλη υπάρχουν πιο σοβαρά ζητήματα που αποτρέπουν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Αλλά πιθανόν να είναι πιο δύσκολο να διορθωθούν τα άλλα και η λύση απελπισίας να είναι να χρησιμοποιήσουμε σαν κίνητρο τους χαμηλούς μισθούς.
Είναι όμως λύση απελπισίας ή είναι μέτρο που μπορεί μεν να ζορίσει πολλούς αλλά θα έχει θετικά αποτελέσματα π.χ. μείωση της ανεργίας; Δεν ξέρω την απάντηση και υποθέτω την ξέρουν οι ειδικοί. Οι Ισπανοί έκαναν το ίδιο πριν μερικούς μήνες. Η Ελλάδα έχει πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις με υπαλλήλους άτομα της οικογένειας και του στενού περιβάλλοντος.