Θα σας πω εγώ έναν τρόπο να θυμάστε τα 3 πρώτα ψηφία του Πι-πί το παπί.
Παπ-α-ριές. :twit:
Πλάκα κάνω φυσικά...
Παπ-α-ριές. :twit:
Πλάκα κάνω φυσικά...
A, συγγνώμη, εγώ δεν έχω τόσο γερό μυαλό όσο εσύ που κάνεις πράξεις με το 3,14 νοερά.Για κάποιον που κάνει πράξεις με σκέψεις ή με το μυαλό, το 3,14 είναι αρκετά ακριβές.
Να το πολλαπλασιάσω νοερά με το 2 ή με το 3 μπορώ — αλλά όχι λ.χ. με το 294 όπως μπορείς εσύ.Σοβαρά τώρα; Δεν μπορείς να κάνεις πράξη με το 3,14 στο μυαλό σου;
Ακριβώς έτσι όπως το λέει ο Χέλλε έκανε δύσκολους πολλαπλασιασμούς με το μυαλό του ο πατέρας μου που η μόρφωσή του ήταν ένα απολυτήριο γυμνασίου (λυκείου) της Κατοχής. Είχε μαθηματικές τάσεις, όντως, αλλά η Κατοχή τον εμπόδισε να σπουδάσει κάτι ανώτερο.Ο λόγος που δεν καταλήγουν όλοι σε τέτοιες μεθόδους είναι γιατί δεν τους νοιάζει αρκετά να κάνουν πράξεις...
[...]
Κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να τα ανακαλύπτουν μόνοι τους, γιατί έχουν μαθηματικές τάσεις ενώ άλλοι όχι.
Είχα έναν καθηγητή μαθηματικών στο πανεπιστήμιο που έκανε τεράστιες πράξεις με το μυαλό και κομπλάριζε τους πάντες. Το χειρότερο ήταν ότι ως κλασσικός τεμπελάκος βαθμολογούσε τα γραπτά κοιτάζοντας μόνο το αριθμητικό αποτέλεσμα- και έβαζε πολύ πολύπλοκες αριθμητικές ασκήσεις με πάρα πολλές πράξεις, τουλάχιστον πεντε σελίδες πράξεις η κάθε λύση και η παρέα μου μοιραστηκαν τις ασκήσεις και έλυσε απο μία ο καθένας με προσοχή και έιπε στους άλλους το αποτέλεσμα που απλώς το γράψανε και ο μικρότερος βαθμός που πήραν ήταν 8, ενώ εγώ (που ήμουνα καινούργιο φρούτο στην παρέα και δεν είχα παρει μέρος στη συνεννόηση) κάθισα να λυσω τις ασκήσεις και κόπηκα και έδινα το μάθημα μόνη μου το Σεπτέμβριο. :blush:
Τον Τράχτενμπεργκ τον ανακάλυψα πριν μερικά χρόνια, μου έκαναν δώρο το βιβλίο, αλλά δεν το έχω διαβάσει. Στη Βίκι το εξηγούν καλύτερα.
Αχαχαχα! Τέλειο.:lol: