«τυρεία και παρασυναγωγή»

ichnilatis

New member
Με ρώτησαν για την προέλευση της έκφρασης «τυρεία και παρασυναγωγή» και, λόγω άγνοιας, καταφεύγω στο forum.
Μήπως τυχόν έχετε καμμία ιδέα για την προέλευση αυτής της έκφρασης; Δεν εννοώ την σημασία της κάθε λέξης ξεχωριστά, αν και για την πρώτη βρήκα ερμηνεία μόνο στο λεξικό «Πάπυρος».

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Οι όροι προέρχονται από τον Κώδικα Ιερών Κανόνων και την Εκκλησιαστική Νομοθεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Οι αρχικοί ορισμοί τους βρίσκονται στην Ελληνική Πατρολογία (PG).
 

nickel

Administrator
Staff member
Για την παρασυναγωγή θα βρεις εύκολα στοιχεία, μια και τη χρησιμοποιούμε γενικότερα.

Για την τυρεία, καλό είναι να μελετήσεις το ρήμα τυρεύω, όπου φαίνεται πώς από το ανακάτεμα των τυριών φτάσαμε στη ραδιουργία. Το λήμμα είναι από τον Δημητράκο.

 
Τυρεία ή φατρία* ή συνωμοσία131 . Συμφωνία μεταξύ δύο, τριών ή περισσοτέρων προσώπων, που συνδέονται με όρκο, να διαπράξουν μία εγκληματική πράξη, είτε κατά των δημοσίων αρχών ή του Κράτους, είτε κατά κληρικών ή Επισκόπων. Όταν η συνωμοσία (τυρεία) υποκινείται από κληρικούς, αυτοί είναι πέρα για πέρα αντικανονικοί και καταδικαστέοι
131 Κανόνες 18/Δ΄• 34/Πενθέκτης.
Γ. Παπαθωμά, ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ (ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ)(2011)

Παρασυναγωγή: αποτελείται ουχί υπό επισκόπων, αλλά μόνον υπό πρεσβυτέρων, οίτινες απειθούντες τω οικείω επισκόπω εκτελούσιν ιερατικάς πράξεις εν ιδιωτικώ ναώ, ή και δεν αναγνωρίζουσιν αυτόν μη μνημονεύοντες αυτού εν ταις ιεραίς τελεταίς κατά διατεταγμένα. Δια να αποτελεσθή παρασυναγωγή, δέον να συνακολουθήση τω παρασυναγώγω πρεσβυτέρω και μέρος τι του λαού, υπέρ του οποίου τελείται ιερατική πράξις […]
Μ. Σακελλαρόπουλος, «Εκκλησιαστικόν Δικαίον της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά του Ισχύοντος νυν εν τη Εκκλησία του Πατριαρχείου και εν Ελλάδι. Εν Α: Εκ Του Τυπογραφείου Μιχ. Ι. Σαλιβέρου, 1898.»
https://anemi.lib.uoc.gr/metadata/5/c/3/metadata-294-0000011.tkl
 
Top