To Έβερεστ είναι μια βουνοκορφή ύφους 12000 ποδιών «ακουμπισμένη» πάνω σε ένα μεγάλο οροπέδιο (που βρίσκεται με τη σειρά του σε ύψος 18000 πόδια από την επιφάνεια της θάλασσας). Αντίθετα, το Mt. St. Elias είναι μια βουνοκορφή που «πατάει» στο έδαφος στος ύψος της επιφάνειας της θάλασσας. Νομίζω ότι όλα τα πιο πάνω θα γίνουν κατανοητά αν χρησιμοποιήσουμε για το relief τον όρο βουνοκορφή (ίσως αδόκιμα· δεν ξέρω αν είναι σωστή η χρήση).
Το εξηγείς πολύ καλά. Αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι κι αυτό το οροπέδιο πάνω στο οποίο ακουμπάει η κορυφή του Έβερεστ υψώνεται στα 18.000 πόδια. Άρα θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι και το Έβερεστ έχει ανάλογο ανάγλυφο με το Mount Elias. Αλλά προφανώς δεν έχει. Το ένα ψηλώνει σταδιακά, από το μηδέν μέχρι τα 18.000 πόδια, ενώ το άλλο ψηλώνει απότομα.
Και για το Άσπεν (ποιο Άσπεν, αλήθεια;) καλύτερα να μη γράψουμε για παρεξηγήσιμο «κατακόρυφο ύψος», αλλά για «ανάγλυφο».
Σωστά, για ανάγλυφο μιλάμε, αλλά πρέπει να τονιστεί το κατακόρυφο ύψος, επειδή στην ουσία δεν συμπίπτει ποτέ με την απόσταση που πρέπει να διανύσει ένας ορειβάτης για να ανεβεί στο βουνό. Ο ορειβάτης, χοντρικά, ανεβαίνει την υποτείνουσα του τριγώνου, ενώ το κατακόρυφο ύψος είναι προφανώς η κάθετη πλευρά.
Ποιο Άσπεν; Δεν είναι στο Κολοράντο
αυτό;