metafrasi banner

Ωχ, η μέση μου! (Οδηγίες για το καλό τής υγείας σας)

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Εντάξει, ας το παραδεχτούμε: όσοι από εμάς τους μεταφραστές κάνουμε αυτά τα τεστ κατανάλωσης θερμίδων που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όταν στην επιλογή «είδος εργασίας» επιλέγουμε «ελαφριά άσκηση», λέμε ψέματα. Στην πραγματικότητα, η πιο βαριά άσκηση που κάνουμε, είναι να σηκωθούμε να βράσουμε νερό για τον 35436545ο καφέ της ημέρας – αν και τις περισσότερες φορές έχουμε φροντίσει να προμηθευτούμε μια ειδική κούπα, ώστε να μην κάνουμε ούτε κι αυτό.

Φανταστείτε την εξής κατάσταση: μεταφράζουμε (ξέρω, σιγά το νέο) και έχουμε έμπνευση. Ή νιώθουμε την καυτή ανάσα της ΠΜ στο σβέρκο μας, γιατί πρέπει να παραδώσουμε αύριο, και σήμερα χάσαμε ένα σωρό χρόνο παίζοντας Pet City διαβάζοντας Λεξιλογία. «Ουφ, δίψασα. Πρέπει να πιω νερό. Τώρα, γράφω αυτή τη γραμμή και σηκώνομαι». Η μία γραμμή γίνεται δύο, δέκα, τρεις σελίδες, έχουν περάσει δυο ώρες και ακόμα δεν έχουμε σηκωθεί από την καρέκλα.

Το αποτέλεσμα; Πόνοι στη μέση, τσιμπήματα στην πλάτη, πόνοι στον αυχένα ή και ζαλάδες, πονεμένα γόνατα, πόδια που μουδιάζουν, καρποί που πονάνε. Τρομάξατε; Ας σας τρομάξω περισσότερο: όταν καθόμαστε, η πίεση που ασκείται στο σώμα μας (λεκάνη και γοφούς) είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την πίεση που ασκείται στο σώμα μας όταν στεκόμαστε.

Εκτός από αυτό, υπάρχουν και διάφορες παθήσεις που προκαλούνται από επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως το κλικ του ποντικού: τενοντίτιδες, αυχενικό, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα κτλ. Η κατάσταση αυτή έχει και όνομα: repetitive strain syndrome.

Τι λοιπόν μπορούμε να κάνουμε εμείς οι μεταφραστές, για να διαφυλάξουμε την υγεία μας; Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

1. Καλή καρέκλα

Συχνά, όταν διαλέγουμε την καρέκλα μας, σκεφτόμαστε δυο πράγματα: πόσο κάνει, και αν μας αρέσει. Σωστά;

Σωστά, αν σκεφτόμαστε να εξοικονομήσουμε χρήματα. Λάθος, εάν πρόκειται τελικά να μας τα πάρει ο φυσιοθεραπευτής αργότερα. Άρα, διαλέγοντας την καρέκλα μας, πρέπει να καθίσουμε, να βεβαιωθούμε ότι στηρίζεται η μέση μας, ότι η καρέκλα είναι σωστή για το ύψος μας, ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε την πλάτη της, και ότι μπορούμε να προσαρμόσουμε τα μπράτσα στο ύψος που μας βολεύει. Δεν είναι απαραίτητο η καρέκλα να είναι ψηλή, να ξεπερνάει δηλαδή το κεφάλι μας. Ούτε είναι απαραίτητα καλό να είναι μονοκόμματη, σαν κάτι πρωτοκλασάτες καρέκλες στελεχών που κυκλοφορούν.

http://www.buzzle.com/articles/10-office-seating-misconceptions.html
http://www.homeofficeweekly.com/office-space/office-chair.html

2. Σωστή τοποθέτηση οθόνης

Έχετε δει αυτά τα γραφεία που είναι γωνίες, και όταν κανείς θέλει να γράψει, στρίβει τον κορμό του; Όχι, όχι, όχι. Επιβαρύνεται η μέση μας και ο αυχένας μας. Η οθόνη πρέπει να είναι τοποθετημένη ευθεία μπροστά μας, σε απόσταση στην οποία τη φτάνουμε αν τεντώσουμε το χέρι, όχι πιο κοντά, στο σωστό ύψος ώστε να μην καμπουριάζουμε, και ελαφρώς γερμένη προς τα πίσω, ώστε να μη βρίσκεται ο αυχένας μας σε περίεργη θέση και ταλαιπωρείται.
Σωστό:

(source)
Λάθος:

(source)

http://www.healthycomputing.com/office/setup/monitor/
http://www8.hp.com/us/en/hp-information/ergo/index.html#see-better

3. Καλό πληκτρολόγιο

Ωραία τα λάπτοπ, προσωπικά ωστόσο, και μετά από δυο ξεγυρισμένες τενοντίτιδες, κατέληξα ότι δεν είναι πολύ εργονομικά από πλευράς πληκτρολογίου. Πήρα λοιπόν αυτό:


Ωστόσο, το καλό πληκτρολόγιο δεν αρκεί. Ο γιατρός μου, μου έχει πει τα εξής: όταν γράφουμε, δεν πρέπει να ακουμπούν οι αγκώνες μας στο γραφείο. Ας επαναλάβουμε όλοι μαζί: δεν πρέπει να ακουμπούν οι αγκώνες μας στο γραφείο. Ο λόγος είναι ότι εάν ακουμπούν, τότε οι μύες και οι τένοντες των δακτύλων μας τεντώνονται για να φτάσουν τα πλήκτρα που βρίσκονται μακρύτερα, προκαλώντας ιδιαίτερα μεγάλη καταπόνηση.




Επίσης, δεν πρέπει να γράφουμε με τους καρπούς ακουμπισμένους (ξέρετε, ο καρπός ακουμπάει στην άκρη του γραφείου, κι εμείς πληκτρολογούμε αμέριμνοι). Ποτέ. Ειδάλλως, θα αποκτήσουμε όλοι διάφορα τέτοια. (εγώ έχω ήδη)

http://www.rsiprevention.com/rsi_prevention.php

4. Εργονομικό ποντίκι

Τα επαναλαμβανόμενα κλικ συχνά προκαλούν τενοντίτιδα. Είναι καλύτερο να προμηθευτούμε ένα ποντίκι που να είναι πιο εργονομικό, ώστε το χέρι μας να μην κουράζεται περισσότερο από όσο πρέπει.
Επίσης, βοηθάει να μάθουμε τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου, που μας γλιτώνουν από περιττά κλικ.
Συντομεύσεις για Windows.
Office keyboard shortcuts

5. Συχνά διαλείμματα

Σηκωθείτε επιτέλους! Η αλήθεια είναι ότι για κάθε ώρα καθιστικής εργασίας, πρέπει να κάνουμε 10 λεπτά διάλειμμα. Άρα, σηκωνόμαστε, κάνουμε μια βόλτα στο σπίτι, τινάζουμε πόδια και χέρια για να κυκλοφορήσει λίγο το αίμα, και ξεμουδιάζουμε. Προσοχή: βόλτες προς το ψυγείο αποτελούν μεν ξεμούδιασμα, αλλά βλάπτουν σοβαρά τα παντελόνια μας. :D:D

6. Γυμναστική

Γυμναστήριο, ποδήλατο, τρέξιμο, περπάτημα, οτιδήποτε. Έτσι, μεγαλώνει η μυϊκή μας μάζα, δυναμώνουν οι τένοντες, κυκλοφορεί καλύτερα το αίμα, και το σώμα συνέρχεται ευκολότερα από την καταπόνηση στην οποία το υποβάλλουμε ολημερίς (και κάποιοι από εμάς, ολονυχτίς). Εάν δεν έχετε χρόνο, προσπαθήστε να βάλετε την κίνηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα, με απλούς τρόπους: πάρτε τη σκάλα αντί για το ασανσέρ, ή κατεβείτε δυο στάσεις νωρίτερα από το λεωφορείο και περπατήστε το υπόλοιπο της διαδρομής.


http://www.wikihow.com/Sit-at-a-Computer

Δείτε εδώ, για διάφορους πόνους και τις αιτίες που μπορεί να τους προκαλούν.


Και για όποιον θέλει, φήμες λένε ότι βοηθάει και το μασάζ :D:

 
Last edited:
Και τυφλό σύστημα. Εμένα με έχει σώσει. Να ένα πρόγραμμα εκμάθησης· θα σας πάρει δυο-τρεις ημέρες να μάθετε τα πρώτα τέσσερα γράμματα, και δυο-τρία λεπτά για τα τελευταία.
 
Παλάβρα, ευχαριστώ τα μάλα για το κείμενο! Μάλλον πρέπει ν' αλλάξω πολλά...
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Και τυφλό σύστημα. Εμένα με έχει σώσει. Να ένα πρόγραμμα εκμάθησης· θα σας πάρει δυο-τρεις ημέρες να μάθετε τα πρώτα τέσσερα γράμματα, και δυο-τρία λεπτά για τα τελευταία.
Με πρόλαβες, αλλά για μένα θα ήταν η πολλοστή φορά που θα το έλεγα. Το τυφλό σύστημα, πλην του ότι αυξάνει θεαματικά την ταχύτητά μας σ' αυτό το κακοπληρωμένο επάγγελμα, σώζει και τους καρπούς. Γράφω πάνω από οχτώ ώρες ημερησίως, μερικές φορές και δέκα ή δώδεκα, εδώ και 18 χρόνια. Δεν έχω νιώσει ποτέ πόνο στους καρπούς. Στο σεμινάριο υποτιτλισμού παρακολουθούσα μια μαθήτριά μου που έγραφε σχετικά γρήγορα χωρίς τυφλό σύστημα. Ακόμα και το θέαμα ήταν οδυνηρό. Τα δάχτυλα του δεξιού χεριού πετάγονταν στο αριστερό μέρος του πληκτρολογίου κι αυτό την ανάγκαζε να έχει τα χέρια της στον αέρα, δεν στηρίζονταν πουθενά. Το αποτέλεσμα ήταν να κοντεύει να μείνει ανάπηρη από τους πόνους στον καρπό.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
[...] κι αυτό την ανάγκαζε να έχει τα χέρια της στον αέρα, δεν στηρίζονταν πουθενά. Το αποτέλεσμα ήταν να κοντεύει να μείνει ανάπηρη από τους πόνους στον καρπό.
Ουσιαστικά, τα χέρια μας πρέπει να είναι στον αέρα.

Από τον τελευταίο σύνδεσμο που έδωσα παραπάνω: Do not lean on elbows while typing, mousing, driving, eating, reading / Do not lean on worksurface while working.

]







Από τον πολύ χρήσιμο ιστότοπο: http://www.working-well.org/wkstn_design.html
 
Last edited:

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Κάπου πρέπει να ακουμπάς, αλλιώς, αν δεν στηρίζεται πουθενά, θα αρχίσει να πονάει το χέρι σου από τον ώμο μέχρι κάτω. Σ' αυτή τη φωτογραφία, ακουμπάει στα μπράτσα της καρέκλας.

Εγώ που δεν έχω καρέκλα με μπράτσα, ακουμπάω στο χείλος του γραφείου.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Πρέπει να ακουμπάει η μέση, ναι. Όχι όμως το χέρι, ούτε ο καρπός, ούτε τίποτα άλλο.

Wrist rests should be used to keep the wrists flat and off of a cold, hard surface when you are not typing or using the mouse. It is important to move your hands across the keyboard, to use your full arm while mousing, and to not plant your wrists on the rest to avoid hand strain.

Ξαναδίνω το σύνδεσμο: http://www.working-well.org/wkstn_design.html
Έχει πρώτη πρώτη μια πολύ ωραία εικόνα, που δίνει εναλλασσόμενες πληροφορίες για τη σωστή στάση.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Οι φωτό στο #7 δεν εμφανίζονται μόνο σε μένα ή και σ' άλλους;

Έντιτ: ΟΚ, φτιάχτηκε. :)

Palavra says: στη διάθεσή σας. :p
 
Last edited by a moderator:

Zazula

Administrator
Staff member
Σύμφωνα με τη σελίδα τού Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών για τις παθήσεις εξωαρθρικού ρευματισμού (στις οποίες περιλαμβάνεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αλλά και οι τενοντοελυτρίτιδες που συχνά το προκαλούν), οι παθήσεις αυτές είναι σημαντικά συχνότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Οπότε, κυρίες μου, προσέχετε διπλά.
 

melody

New member
Παλάβρα ευχαριστώ, ευχαριστώ!
Μαρίνο, ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!
ΤΙ SUPER ΔΏΡΟ!
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
[...]οι παθήσεις αυτές είναι σημαντικά συχνότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Οπότε, κυρίες μου, προσέχετε διπλά.
Σαν να μην έφτανε η κυτταρίτιδα... :p
 
Ευχαριστώ, Παλάβρα! Πολύ ωραία όλα αυτά και προσπαθώ να τα εφαρμόζω.

Θα βοηθούσε όπως έχω ξαναπεί και ένα πρόγραμμα φωνητικής πληκτρολόγησης που να μην είναι ηλίθιο... :confused:
 
Ευχαριστώ κι εγώ! Πολύ χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες.

Ερώτηση: οι δύο τενοντίτιδες που είχες ήταν δύο τελείως ξεχωριστές περιπτώσεις ή ουσιαστικά απ' τη στιγμή που πάθεις μία έχεις ευαισθησία; Γιατί εγώ έπαθα επικονδυλίτιδα το καλοκαίρι κι από τότε, παρά τις φυσιοθεραπείες και την περιστασιακή αποχή απ' τη δουλειά, δεν έχω συνέλθει ουσιαστικά. Βέβαια, συνειδητοποιώ ότι ακουμπάω τα χέρια στο γραφείο, κάτι που όπως λες απαγορεύεται δια ροπάλου :(.

Επίσης, ίσως βοηθάει το πληκτρολόγιο της Apple που έχει πολύ μαλακά πλήκτρα (σαν αυτά των λάπτοπ). Μου το έχουν ήδη συστήσει δύο συνάδελφοι και λέω να το πάρω.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Έπαθα μία σοβαρή στο δεξί μου χέρι, διότι έγραφα με τον καρπό ακουμπισμένο στο γραφείο (το χέρι μου έσπαγε προς τα πάνω). Όταν λέμε σοβαρή, εννοούμε ότι το χέρι μου δεν μπορούσε να κάνει περιστροφή ούτε καν ενός εκατοστού.
Πέρασε με ξεκούραση, ωστόσο από τότε έχω φοβερή ευαισθησία. Με το που ξεχαστώ, και γράψω με τον αγκώνα να ακουμπάει, το χέρι μου αρχίζει να με ενοχλεί.

Η άλλη ήταν πιο ελαφριά, από τον ίδιο λόγο, στο αριστερό χέρι. Ο γιατρός μου μου είχε πει να αποφύγω την εγχείριση, μου είχε δώσει αυτές τις συμβουλές που έγραψα παραπάνω, και μου είχε πει επίσης ότι και εγχείριση να έκανα, εάν δεν διόρθωνα τη στάση μου, δηλαδή την πηγή του προβλήματος, το πρόβλημα θα επανερχόταν.

Τότε συνειδητοποίησα ότι για εμάς τους μεταφραστές τα χέρια μας είναι το εργαλείο της δουλειάς μας. Από τότε, προσέχω πολύ: κάνω ασκήσεις, όταν νιώθω τσιμπήματα ή ενοχλήσεις κάνω διάλειμμα, ή αφήνω τη δουλειά τελείως για την επόμενη μέρα, προσέχω να μη σηκώνω βάρη, κτλ. Νομίζω δηλαδή ότι είναι καλύτερα να προσέχω γενικώς, παρά να προκαλέσω μια ζημιά που θα μου κοστίσει πολύ περισσότερο στο μέλλον, σε χρόνο, χρήμα και πόνο.

Η επικονδυλίτιδα νομίζω ότι χρειάζεται γενικώς προσοχή και ξεκούραση.... :(

Α, και tip: εάν το πρωί ξυπνάτε και τα δάχτυλά σας είναι μουδιασμένα, ή τα νιώθετε συχνά κρύα, κλείστε ραντεβού με τον ορθοπεδικό σας. Όλα αυτά είναι ενδείξεις ότι μπορεί να έχετε τενοντίτιδα, ή, χειρότερα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
 
Anef, όταν λες για το πληκτρολόγιο της Apple εννοείς φαντάζομαι το τελευταίο, σωστά; Αν ναι, θα διαφωνήσω με τους συναδέλφους σου (παρότι είμαι κι εγώ θύμα του δαγκωμένου μήλου). Το είχα αγοράσει για οικονομία χώρου αλλά δεν με βόλεψε καθόλου. Τα πλήκτρα είναι πολύ μικρά, σε ευθεία διάταξη και όχι καμπύλη (προσωπικά, η καμπύλη με βολεύει πολύ) και έχω την εντύπωση ότι στριμώχνομαι. Επειδή είχα στη αρχή το ασύρματο δοκίμασα και το κανονικό αλλά κι εκείνο έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος πλήκτρων με το μικρό ασύρματο (συν τους αριθμούς στα δεξιά, γι' αυτό είναι μεγαλύτερο). Πάνω στις δυο μέρες άρχισα να πονάω στους καρπούς και το παράτησα. Τώρα έχω αυτό (το παλιό μου δηλαδή), δεν πονάω καθόλου στους καρπούς και όταν φάει τα ψωμιά του σκέφτομαι να περάσω σε αυτό που πήρε και η Palavra στο πρώτο ποστ. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο βολεύει αν δεν ξέρεις τυφλό σύστημα (δεν ξέρω, θέλω να μάθω αλλά δεν μπορώ να μάθω τυφλό σε τρεις γλώσσες και, δυστυχώς, χρησιμοποιώ και τις τρεις εξίσου).
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Συμφωνώ με την Πορκ, νομίζω δηλαδή ότι δε βολεύει το μικρό πληκτρολόγιο. Πορκ, άπαξ και μάθεις τυφλό στα ελληνικά, είναι πολύ εύκολο να μάθεις και στα αγγλικά, και από κει και πέρα, να μάθεις και στα γερμανικά. Άντε να χρειάζεται να το κοιτάς όταν βάζεις κάναν ειδικό χαρακτήρα.

Νομίζω επίσης ότι το σπαστό πληκτρολόγιο, όπως το δικό μου, βολεύει καλύτερα, γιατί η φυσική στάση των χεριών μας είναι να είναι οι αγκώνες ελαφρώς προς τα έξω, όχι ίσια κολλητοί στο σώμα μας.

Διαπιστώνω επίσης ότι το πληκτρολόγιό μου, που το έχω κοντά 4 χρόνια, αντί να φτηνύνει, έχει ακριβύνει! :mad:
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πορκ, άπαξ και μάθεις τυφλό στα ελληνικά, είναι πολύ εύκολο να μάθεις και στα αγγλικά, και από κει και πέρα, να μάθεις και στα γερμανικά.
Μα φυσικά, είναι αυτονόητο. Μόλις μάθεις τυφλό, μαθαίνεις αυτομάτως για όλες τις γλώσσες, και ελληνικά και αγγλικά και γερμανικά. Δεν έχει καμία δυσκολία. Όταν έμαθα εγώ, πριν από πολλά χρόνια, έμαθα συγχρόνως να γράφω τυφλό και αγγλικά και γαλλικά.
 
Διαπιστώνω επίσης ότι το πληκτρολόγιό μου, που το έχω κοντά 4 χρόνια, αντί να φτηνύνει, έχει ακριβύνει! :mad:

Και το δικό μου. Όταν το πρωτοπήρα πριν τέσσερα χρόνια, είχε κάπου 20 ευρώ μαζί με το ποντίκι. Πριν δύο χρόνια, είκοσι χωρίς ποντίκι. Τώρα, ίσα που παίρνεις το ποντίκι (και δεν είναι ακριβώς το ίδιο). καταραμένη μάικροσοφτ με τα εργονομικά σου

Το Πάσχα λέω να προσπαθήσω επιτέλους το τυφλό. :)
 
Top