metafrasi banner

debt rollover — rollover risk = αναχρηματοδότηση χρέους — κίνδυνος αναχρηματοδότησης

Καλημέρα. Διάβασα εδώ

τη φράση:
On the critical topic of the impending trillion dollar debt rollover, Doug Linde refutes doomsayers, forecasting that well-located properties will provide redeeming value.

Rollover

Means that a loan is periodically repriced at an agreed spread over the appropriate, currently prevailing rate. Most term loans in the Euromarket are made on a rollover basis as to current LIBOR rate.

[...]

2. A loan that a borrower may renew upon maturity. This may happen when the borrower has only been making interest payments over the life of the loan. See also: Refinancing.


Εδώ τι σημαίνει; Αναχρηματοδότηση χρέους;

Ευχαριστώ :)
 

Mindkaiser

Member
Φοβάμαι ότι η χρήση των όρων "ανακυκλούμενο δάνειο/χρέος", ενδέχεται να καταστεί παρελκυστική.

Στην ελληνική τραπεζική πραγματικότητα, η έννοια της ανακυκλούμενης πίστωσης χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει μια σύμβαση ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού. Πρόκειται για συμβάσεις μέσω των οποίων ο πιστούχος μπορεί να αντλεί κεφάλαια μέχρι το ύψος του προεγκεκριμένου ορίου και, ανάλογα με την περίσταση, να αποπληρώνει μόνο τόκους ή τόκους και κεφάλαιο. Επειδή σε τέτοιου είδους συμβάσεις απουσιάζει η έννοια της ληκτότητας, το "rollover" μπορεί να έχει νόημα μόνο στον τακτικό επαναπροσδιορισμό του πιστωτικού ορίου του πιστούχου από την τράπεζα.

Το refinancing από την άλλη πλευρά, αναφέρεται σε σύναψη νέας δανειακής σύμβασης για την αποπληρωμή παλιάς σύμβασης στη ληκτότητά της. Προσωπικά, θα αισθανόμουν πιο άνετα με τη χρήση του όρου "αναχρηματοδότηση χρέους", που αποδίδει ακριβώς αυτήν την πρακτική.
 
Last edited by a moderator:

Zazula

Administrator
Staff member
Επειδή στον συγκεκριμένο όρο το ένα συνθετικό είναι το χρέος (debt), και δεδομένου ότι στα ευρήματα υπάρχει η «αναχρηματοδότηση ανακυκλούμενου χρέους», είπαμε να διαχωρίζεται ορολογικά η αναχρηματοδότηση από την ανακύκληση. Είναι γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες ως ανακυκλούμενη πίστωση εννοούν πρωτίστως τα ανοιχτά δάνεια, αλλά από την άλλη η προσωπική μου εμπειρία έχει δείξει ότι (τουλάχιστον όταν μιλούμε για επιχειρηματικές χορηγήσεις) είναι δεδομένη η τακτή επαναξιολόγηση και του ύψους χορήγησης, και της πιστοληπτικής ικανότητας, και εντέλει και της δυνατότητας χορήγησης αυτής καθαυτής.
 

Mindkaiser

Member
Αν με το "ανακυκλούμενο χρέος" επιχειρούμε να περιγράψουμε οποιασδήποτε φύσης περιοδικότητα της δανειακής σύμβασης, έστω κι αν αυτή δεν έχει προκαθορισμένη ληκτότητα, τότε φαντάζομαι ότι μπορούμε κάλλιστα να αναφερόμαστε σε "αναχρηματοδότηση ανακυκλούμενου χρέους".

Απλά πιστεύω ότι ενδέχεται μέσω της γενίκευσης να χαθεί ένας πιο εξειδικευμένος όρος για την περίπτωση της αναχρηματοδότησης δανείων τακτής λήξης, στα οποία νομίζω ότι αναφέρονταν ούτως ή άλλως ο φίλος oliver_twisted.
 
Σ'ευχαριστώ πολύ, Mindkaizer!

ο φίλος oliver_twisted.
Η φίλη. Στο βάζω και με ροζ για να εντυπωθεί καλύτερα! :p :p
Εντάξει, πλακίζω, μην αγχώνεσαι, η συνεισφορά σου άξιζε και ένα "ο" . Σ'ευχαριστώ και πάλι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Κι εσύ να μην τον γράφεις Κάιτσερ!

Επόμενη απορία: το rollover risk είναι καλύτερο σαν κίνδυνος αναχρηματοδότησης ή σαν ρίσκο αναχρηματοδότησης;
 

Mindkaiser

Member
Η φίλη. Στο βάζω και με ροζ για να εντυπωθεί καλύτερα! :p :p

Απαράδεκτος! Είπαμε να φοράμε κανένα μουστάκι στη "δικαστή" και στη "βουλευτή", όχι και στους δικούς μας ανθρώπους. Υπόσχομαι να συμβουλεύομαι το γένος κάτω από το όνομα την επόμενη φορά. ;)
 

Mindkaiser

Member
Επόμενη απορία: το rollover risk είναι καλύτερο σαν κίνδυνος αναχρηματοδότησης ή σαν ρίσκο αναχρηματοδότησης;

Γενικά, στο σύνολο των κειμένων του εποπτικού πλαισίου της Βασιλείας ΙΙ που πραγματεύεται το σύνολο των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χρησιμοποιείται παντού η λέξη "κίνδυνος" και πουθενά η λέξη "ρίσκο".
 
Top