Σε συμφωνία (12/5) για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού με τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες κατέληξαν Ρωσία και Τουρκία.
Η συμφωνία, που υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκόρ Σέτσιν, και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην Άγκυρα, αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών για την κατασκευή και την εκμετάλλευση ενός πυρηνικού σταθμού στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου.
«Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη συμφωνία» σημείωσε μετά την σύναψη της συμφωνίας ο Σεργκέι Κιριένκο, γενικός διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom, επισημαίνοντας πως το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου αγγίζει τα 18 με 20 εκατομμύρια δολάρια.
Σημειώνεται πως την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού θα αναλάβει η ρωσική εταιρεία Atomstroiexport. Με αφορμή την ανακοίνωση για την υπογραφή συμφωνίας ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με σκοπό την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στα τουρκικά παράλια της Μεσογείου, ο πρόεδρος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου που εδρεύει στη Ρόδο Θανάσης Αναπολιτάνος προέβη στην εξής δήλωση:
"Είναι μία απόλυτα αρνητική εξέλιξη, που σηματοδοτεί την μόνιμη παρουσία της πυρηνικής απειλής στην περιοχή μας. Με αυτή την απόφαση αναλαμβάνεται ένα τεράστιο ρίσκο για το Περιβάλλον, την Ειρήνη και την ίδια τη Ζωή σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου σε συνεργασία με οργανώσεις από την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής θα συνεχίσει να πιέζει προς την κατεύθυνση της αποτροπής εγκατάστασης νέων πυρηνικών αντιδραστήρων. Απευθύνει έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις, τους Οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, τους πολίτες να αντιδράσουν σε αυτή την εξέλιξη".
http://www.cosmo.gr/News/Turkey/273133.html
Και πιο
αναλυτικά στο Έθνος.