metafrasi banner

Η πελατοχωρίστρα

Όταν προσεγγίζουμε έναν νέο πελάτη, πόσο ευθέως είναι σωστό να του υποδείξουμε (και αποδείξουμε) ότι ο νυν μεταφραστής του δεν κάνει καλή δουλειά;

(Όπου σωστό = συμφέρον)
 
Το να προσεγγίσουμε έναν νέο πελάτη υποδεικνύοντάς του ότι ο νυν μεταφραστής του δεν κάνει καλή δουλειά, μου φαίνεται κάπως...

Το να μας προσεγγίσει πελάτης ζητώντας την άποψή μας για τη δουλειά του νυν μεταφραστή του, η οποία μας φαίνεται κακή, και μεις να του το πούμε, μου φαίνεται ΟΚ.

Και λοιποί συνδυασμοί των δύο παραπάνω.
 
Thank you, Count.

Διευκρινίζω ότι αυτό που θέλω να μάθω είναι αν και πώς είναι αποτελεσματικό, και όχι αν θα φανούμε καλοί ή κακοί άνθρωποι.
 
Το αν είναι αποτελεσματικό, τι σημαίνει; Για ποιο αποτέλεσμα μιλάμε; Αν το (επιδιωκόμενο; ) αποτέλεσμα είναι να πάρουμε τον πελάτη, υποθέτω ότι αυτό εξαρτάται από τις αποδείξεις που θα του παρουσιάσουμε ότι ο νυν μεταφραστής του δεν κάνει καλή δουλειά και ενδεχομένως και από το rate που θα ζητήσουμε για να την κάνουμε εμείς ή και από το δοκιμαστικό στο οποίο μπορεί να υποβληθούμε για να δείξουμε ότι μπορούμε καλύτερα.
 
Thank you, Count.

Διευκρινίζω ότι αυτό που θέλω να μάθω είναι αν και πώς είναι αποτελεσματικό, και όχι αν θα φανούμε καλοί ή κακοί άνθρωποι.

Σόρι, απάντησα μόνο δεοντολογικώς και βγήκα εκτός θέματος. Σε συνδυασμό όμως με αυτό, Λέξο, και πέρα από τα όσα --σωστά-- λέει η Κάπα, ελλοχεύει ο κίνδυνος να πλευρίσεις τον πελάτη υποδεικνύοντας τα λάθη του μεταφραστή του (ήτοι: χρησιμοποιώντας αυτό, και μόνο αυτό, σαν όπλο σου) και το μόνο που καταφέρεις είναι να πάρει τη δουλειά κάποιος τρίτος (αφού και ο νυν θα αποδειχθεί ανεπαρκής, και εσύ μπορεί να χαρακτηριστείς "Αρτέμης Μάτσας").

Και, για να έχουμε το καλό ρώτημα: Πώς κάνει κανείς κάτι τέτοιο; Υπέπεσε π.χ. στην αντίληψή μας κάποια κακή μετάφραση και αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία ή ψάχνουμε δεξιά κι αριστερά τις μεταφράσεις των άλλων για να βρούμε λάθη και να τα δείξουμε στους εν δυνάμει πελάτες μας; (Κι αν εγώ αποκαλέσω "όρνιο" εκείνον που κάνει το δεύτερο, θα είμαι κακός; )
 
Last edited by a moderator:
Υπέπεσε π.χ. στην αντίληψή μας κάποια κακή μετάφραση και αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία ή ψάχνουμε δεξιά κι αριστερά τις μεταφράσεις των άλλων για να βρούμε λάθη και να τα δείξουμε στους εν δυνάμει πελάτες μας; (Κι αν εγώ αποκαλέσω "όρνιο" εκείνον που κάνει το δεύτερο, θα είμαι κακός; )
To πρώτο. (Αλλά όχι, δεν θα είσαι κακός.)
 
Τι να σου πω, φίλτατε; Και αυτό μου φαίνεται... κάπως. Δηλαδή μου λες ότι κάποιος θα προσεγγίσει πελάτη με τον οποίο δεν έχει καμία σχέση, παρουσιάζοντάς του ως βασικό επιχείρημα για την έναρξη μιας συνεργασίας την ανεπάρκεια του νυν συνεργάτη; Ακόμα και αν υπέπεσε τυχαία στην αντίληψή του; (Σόρι, δυσκολεύομαι να ξεπεράσω το δεοντολογικό κομμάτι της υπόθεσης). Εκτός αν πρόκειται για πελάτη με τον οποίο ήδη συνεργάζεσαι, έχεις μια (ενδεχομένως αρκετά καλή) σχέση και του επισημαίνεις ότι κάποιος άλλος με τον οποίο συνεργάζεται έχει κάνει πατάτες. Ή, ΦΥΣΙΚΑ, αν κατά την προσέγγιση ο εν δυνάμει πελάτης ζητήσει την άποψή σου για τον νυν συνεργάτη του. Τότε ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ θα πεις αυτό που έχεις να πεις.

(Φυσικά και δεν μιλάμε για την περίπτωση που αναλαμβάνεις επιμέλεια και τα βρίσκεις όλα ΤΟΟΟΟΣΟ χάλια, ώστε αναγκάζεσαι να ζητήσεις παραπάνω λεφτά)
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Αν απομονώσουμε εντελώς το δεοντολογικό κομμάτι και κοιτάξουμε αποκλειστικά το πρακτικό, πιστεύω ότι (αν εγώ ήμουν το γραφείο, ο πελάτης) θα αντιδρούσα στην αρχή αρνητικά ή αμυντικά στην υπόδειξη γιατί θα έδειχνε ότι φέρω κι εγώ ευθύνη που δεν φρόντισα, μέσα από σωστές διαδικασίες ελέγχου, να διασφαλίσω την ποιότητα ενός προϊόντος που ο ίδιος δεν μπορούσα να ελέγξω.

Το πώς θα δρούσε ο πελάτης όταν θα είχε ξεπεράσει αυτή την πρώτη αντίδραση, θετικά και με ευγνωμοσύνη προς τον «Αρτέμη Μάτσα» ή με άλλον τρόπο, φαντάζομαι ότι εξαρτάται και από το χαρακτήρα του.
 
Top