Davus = Δάος

Είδα στη σημερινή Ελευθεροτυπία ότι, σε πρόσφατη ταινία για τη γνωστή μας Υπατία, εξέχουσα θέση έχει, λέει, το ειδύλλιό της με τον δούλο της τον «Ντάβους».

Αν τυχόν η ταινία προβληθεί ποτέ στην Ελλάδα, καλό είναι να ξέρει ο υποτιτλιστής ότι ο Davus δεν λέγεται «Ντάβους» στα ελληνικά, αλλά Δάος (ο Δάος, του Δάου, κανονικά). Πρόκειται για συνηθισμένο όνομα δούλων στην ελληνική Νέα Κωμωδία (Δάος), αλλά και στη ρωμαϊκή (Davus).
 
Στο ίδιο άρθρο, Τιπούκειτε, τα σπασμένα όστρακα είναι βέβαιο ότι ήταν όστρακα και όχι κομμάτια αγγείων; Η λέξη είναι ίδια αλλά ο σημερινός αναγνώστης που βλέπει όστρακα δεν σκέφτεται το αγγείο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ο πονηρός μεταφραστής του Σωκράτη του Σχολαστικού, εκεί που το ελληνικό έχει ένα σκέτο «οστράκοις» (ἀποδύσαντές τε τὴν ἐσθῆτα ὀστράκοις ἀνεῖλον), μεταφράζει εδώ : and then murdered her by scraping her skin off with tiles and bits of shell.

Προφανώς, υπήρχαν στο δρόμο λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι ... και όστρακα ατάκτως ερριμμένα. :)
 
Πράγματι, το «ξέσκισαν το σώμα της με σπασμένα όστρακα» δεν το πρόσεξα! Ναι, προφανέστατα πρόκειται για κομμάτια από σπασμένα κανάτια, κεραμίδια κτλ. Ήταν γεμάτοι οι δρόμοι από δαύτα, μπορούσες ν' αρπάξεις και ν' αρχίσεις να σκοτώνεις Υπατίες (ή τη μαθηματικό σου στο γυμνάσιο, αν προτιμούσες).
 

Earion

Moderator
Staff member
Στην αργία του τριημέρου είδα το Agora, και δυστυχώς ο υποτιτλιστής δεν πήρε είδηση (ή δεν του υπέδειξαν) την προειδοποίηση του Τιπούκειτου. Ο Ντάβος ζει και βασιλεύει.
Συγχωρήστε μου το σχολαστικισμό να εξηγήσω ότι το Δάος (όπου το α με περισπωμένη), με δίγαμμα που έχει εκπέσει στα ελληνικά αλλά διατηρήθηκε στα λατινικά, προέρχεται από το ανατολικό ιρανικό (=σκυθικό) φύλο που ονομαζόταν Δάοι ή Δάαι. (http://en.wikipedia.org/wiki/Dahae)
Οι αρχαίοι συνήθιζαν να δίνουν στους δούλους για ονόματα το ίδιο το εθνικό της καταγωγής τους: ο Θραξ, ο Φρυξ (ο Φρύγιος) κ.ο.κ.
Το ακόμη πιο εκνευριστικό είναι ότι η δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας που μας μεταφέρει την είδηση γράφει εν ψυχρώ "ο Αμενάμπαρ ήθελε να κάνει και μια ταινία για τον cosmos". Εδώ ο καλλιτέχνης σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Η ταινία δεν είχε τίποτα σπουδαίο να προσφέρει αλλά δεν ήταν και για πέταμα. Όσο για τη διαβεβαίωση ότι σκηνικά και κοστούμια ήταν ιστορικά, ας την αφήσουμε ασχολίαστη. Για άλλη μια φορά καταλάβαμε ότι το Χόλλυγουντ δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από τη συνήθεια να παρουσιάζει την ελληνιστική Αλεξάνδρεια ως αιγυπτιακή πόλη, γεμάτη ζωόμορφους θεούς και ιερογλυφικά, λες κι είμαστε στην εποχή των Ραμψήδων.
 

SBE

¥
Ο Ντάβος ζει και βασιλεύει.

Και μετά το τέλος της ταινίας μετακόμισε στην Ελβετία και ασχολήθηκε με τουριστικές επιχειρήσεις, δίνοντας το όνομά του στο ομώνυμο θέρετρο, που οι γαλλομαθείς του μετατοπίζουν τον τόνο, τάχαμου ότι είναι Νταβός.

άλλη μια φορά καταλάβαμε ότι το Χόλλυγουντ δεν μπορεί να απεξαρτηθεί από τη συνήθεια να παρουσιάζει την ελληνιστική Αλεξάνδρεια ως αιγυπτιακή πόλη, γεμάτη ζωόμορφους θεούς και ιερογλυφικά, λες κι είμαστε στην εποχή των Ραμψήδων.

:D :D Το Χόλυγουντ δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με τους ΑΗΠ. Συνιστώ το εξής βιβλίο:
http://www.amazon.co.uk/Ancient-Greece-Film-Popular-Culture/dp/1904675786/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1266327045&sr=8-1
 
Last edited by a moderator:

Earion

Moderator
Staff member
Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Σε ευχαριστώ. Αν το έχεις διαβάσει γιατί δεν γράφεις μια σύντομη παρουσίαση είτε εδώ είτε στο Άμαζον;
 
Top