Τι είναι η πατρίδα μας;

Κάποιοι θα έχετε ίσως ακούσει για το μάλλον ενδιαφέρον βιβλίο της ειδικής γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας, κας Θάλειας Δραγώνα "Τι είναι η πατρίδα μας", το οποίο πρόσφατα βρέθηκε στο στόχαστρο μερικών εθνοσωτήρων, οι οποίοι μέχρι και διαδήλωση οργάνωσαν εναντίον της. Για να είμαι αντικειμενικός, θα παρουσιάσω συνδέσμους και αποσπάσματα και από τις δύο πλευρές, καθώς και μια σημείωση για το φαινόμενο από τον επίκουρο καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλο.

http://feleki.wordpress.com/2009/12/23/τι-είν-η-πατρίδα-μας/#more-4234
http://www.pressgr.eu/index.php/politics/2009/11/17/θάλεια-δραγώνα-τι-είν΄-η-πατρίδα-μας/
Το σχόλιο: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=114808
 
Είχα κατά νου να το αγοράσω, μεταξύ άλλων για να δω αν τα αποσπάσματα είναι μεταφερμένα σωστά (πράγμα για το οποίο έχω αμφιβολίες). Όμως, το ξέχασα. Την άλλη φορά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Να μην ξεχνάμε και το λιντσάρισμα από κάποιες σελίδες της Ελευθεροτυπίας, π.χ. εδώ. Από αυτούς που έχουν επιτεθεί στην κυρία Δραγώνα, μού έχει γίνει αρκετά συμπαθής. Από τα λίγα δικά της που διάβασα μού έγινε ακόμα περισσότερο.
 

imwrong

New member
Αυτό το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε βέβαια πριν από δέκα χρόνια και βάλε - το 1997 - και πρόκειται για συλλογικό έργο σε επιμέλεια Άννας Φραγκουδάκη και Θάλειας Δραγώνα. Πρόκειται στην ουσία για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων δύο ερευνών. Η πρώτη είναι μια ανάλυση περιεχομένου στα σχολικά εγχειρίδια και η δεύτερη μια εμπειρική κοινωνική έρευνα στον πληθυσμό των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με την κοινωνική αναπαράσταση της πατρίδας. Επόμενο είναι οι φασίστες να μην μπορούν να το ανεχτούν. Αμφιβάλλω, ωστόσο, αν κάποιος εξ αυτών το είχε αγγίξει όλα αυτά τα χρόνια.

Για την ιστορία, όταν κυκλοφόρησε τότε έγινε μια επίσημη παρουσίασή του στο παλιό αμφιθέατρο της ιατρικής στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου, όπου έτυχε, ως φοιτητής, να βρεθώ κι εγώ.

Ήταν η εποχή που υπουργός εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων ήταν ο Γεράσιμος Αρσένης και οι μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις κατά των νομοθετικών του πρωτοβουλιών ήταν σε έξαρση (Κάτσε καλά Γεράσιμε!). Στο πάνελ ήταν η Φραγκουδάκη και η Δραγώνα, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, τότε πρόεδρος (ή διευθυντής;) του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών που η προηγούμενη κυβέρνηση σχεδίαζε να το καταργήσει. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας δεν είχε φυσικά εκπροσωπηθεί στην παρουσίαση (ή μήπως ήταν εκεί ο γγ; Θα σας γελάσω), αν και είχε προσκληθεί. Εκείνος που είχε κάνει την έκπληξη (γιατί για όλα υπάρχουν εξηγήσεις) ήταν ο τότε υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου (πιο πριν είχε το χαρτοφυλάκιο της παιδείας, υπενθυμίζω), ο οποίος έφτασε καθυστερημένος στην παρουσίαση, μπήκε από την πίσω πόρτα της αίθουσας και έκατσε στα "ορεινά" για να παρακολουθήσει.
 
Πάντως, σύμφωνα με διάφορα blogs το βιβλίο έσπευσε να καταδικάσει και ο Μίκης Θεοδωράκης με το γνωστό αμίμητο στυλ του και τον λόγο του περί συνωμοσιολογίας για τον αφανισμό του Ελληνικού έθνους.
 

imwrong

New member
Πάντως, σύμφωνα με διάφορα blogs το βιβλίο έσπευσε να καταδικάσει και ο Μίκης Θεοδωράκης με το γνωστό αμίμητο στυλ του και τον λόγο του περί συνωμοσιολογίας για τον αφανισμό του Ελληνικού έθνους.

Kαλά, εδώ ο Μίκης πήγε στο ΥΕΘΑ για την πρωτοχρονιά, τι να λέμε τώρα. Και μετά παραπονιέται κάθε τρεις και λίγο ότι δεν έχει τιμηθεί.
 

politispittas

New member
Να πω μια καλημέρα, να πω μια Καλή Χρονιά, να πω ότι μόλις τώρα ανακάλυψα αυτές τις θαυμάσιες σελίδες με ένα γκελ από το λημέρι του Σαραντάκου. Θα σας διαβάζω τακτικότατα-δεν νομίζω πως θα έχω κάτι να προσθέσω.
Nickel, ελπίζω να είσαι καλά! Αν δεν το κατάλαβες, ο Γιώργος Πήττας είμαι, oh yes! :p

Και μια ερώτηση: Υπάρχει κάποια σχετική μελέτη αναφορικά με τις επιρροές άλλων γλωσσών στην Αρχαία Ελληνική; Περσικές και Αραβικές επιρροές για παράδειγμα;
 

nickel

Administrator
Staff member
Ένα μεγάλο καλωσόρισμα, μια τεράστια αγκαλιά, στον Γιώργο. Παλικάρι, να έρχεσαι και να περνάς ώρες εδώ μέσα (όσο προλαβαίνεις, τέλος πάντων). [Aside: Ο Γιώργος, όταν δεν έχει ωραίες απαντήσεις, έχει καίριες ερωτήσεις. Δεν πρόλαβε να μπει και μας άρχισε στα δύσκολα...] Τα δικά μας θα σ' τα ψιθυρίσω στ' αφτί. ;)
 

Bill

¥
Και μια ερώτηση: Υπάρχει κάποια σχετική μελέτη αναφορικά με τις επιρροές άλλων γλωσσών στην Αρχαία Ελληνική; Περσικές και Αραβικές επιρροές για παράδειγμα;
Για ν' αρχίσουμε π.χ. από τις σημιτικές γλώσσες, έχει ορισμένες ενδιαφέρουσες (και σχετικά ασφαλείς) παρατηρήσεις στο βιβλίο του Michael Astour (Hellenosemitica, Leiden 1967).
 

nickel

Administrator
Staff member
Σαββατοκύριακο είναι και ξεφεύγω από τα δύσκολα (και εκτός θέματος) που μας έβαλε ο politispittas και επιμένω στα κοινωνιολογικά του νήματος: καθαρές κουβέντες από τον Γιάννη Η. Χάρη: Τι είν’ η πατρίδα τους;
 

danae

¥
Πολύ ενδιαφέροντα αυτά και θα ήθελα κι εγώ να διαβάσω το βιβλίο, γιατί, αν περιμένουμε από τους θιγόμενους πατριώτες να μεταφέρουν με ακρίβεια τα γραφόμενα, σωθήκαμε! Έχω, ωστόσο, μια απορία: πώς είναι δυνατόν σε μια κυβέρνηση να τοποθετούνται σε καίριες θέσεις άνθρωποι όπως η κυρία Δραγώνα συγχρόνως με άτομα όπως ο Χρυσοχοϊδης; Ο συνδυασμός μού φαίνεται σχιζοφρενικός. Τι ακριβώς επιζητά ο ΓΑΠ; Ή μήπως του ξέφυγε;
 
Μμμ, υπήρχε και ένα ολόκληρο άρθρο εκτός από τη λεζάντα, δεν ξέρω αν το πρόσεξες...
 
Κυρίως το άρθρο, απλώς έθιξα το γεγονός ότι το κάνουν και αδέξια (Τον Ιό-ταλιμπάν τον ξέρω έτσι κι αλλιώς)
 
Κι εγώ να καλωσορίσω με καθυστέρηση μερικών ημερών τον φίλο Γιώργο, και να πω ότι υπάρχουν τέτοιες μελέτες που αναζητεί, αλλά είναι παλιές και άρα δεν ξέρω αν βρίσκονται ονλάιν. Ίσως στα google books, ας πούμε εκείνη με τις σημιτικές λέξεις των ελληνικών. Επίσης, μπορεί να βρει κανείς κάποιες αναφορές στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας του (επιμ.) Χριστίδη. Παράδεισος, αγγαρεία, παρασάγγη ήταν ας πούμε περσικές.

Δεν ήξερα το βιβλίο που αναφέρει ο Bill.
 
Top