Ας το προσθέσω εδώ, αν και ο τίτλος του νήματος είναι πολύ κατώτερος των περιστάσεων για να συνοψίσει συνεισφορές όπως αυτές του Νίκελ
εδώ και
εδώ (past and president!!! :)).
Από το πρωί παρακολουθώ τα επετειακά αφιερώματα στη γερμανική τηλεόραση
(δόξα νάχουν οι δορυφόροι που δεν τους γκρέμισε ο Μαρούδας --τι μου θυμίζεις τώρα...) και αυτό που (ανάμεσα στα άλλα) μου κάνει εντύπωση από τις διηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων είναι η εικόνα του απόλυτου χάους που προκύπτει όταν μια κρατική οντότητα κυριολεκτικά εξαερώνεται, σκηνές που μου θυμίζουν έντονα Ιούλη του 74 στην Αθήνα.
Να μεταφέρω μερικές σκηνές, αρχίζοντας από το 19χρονο στραβόγιαννο συνοριακό φρουρό που αγνοώντας τι παίζεται (στο φυλάκιο δεν έπιαναν βέβαια τα δυτικογερμανικά κανάλια) πετάχτηκε ξαφνικά μέσα στη νύχτα με το σήμα του πολεμικού συναγερμού για να αντιμετωπίσει τρέμοντας, στην πρώτη γραμμή, τα νατοϊκά τανκ.
Ακούω τον αρχηγό της δυτικοβερολινέζικης αστυνομίας να λέει πώς δεν περίμεναν με τίποτα την έκταση και την ταχύτητα που εξελισσόντουσαν τα γεγονότα και πόσο φοβόντουσαν κυρίως την ευφορία «η αστυνομία, ξέρετε, δεν αισθάνεται καλά με την πολλή ευφορία, δεν ελέγχεται» μπορεί να πει χαμογελώντας άνετα, συνταξιούχος τώρα, στις κάμερες, και πώς κατάφεραν να εμποδίσουν την παραβίαση των συνόρων από τα δυτικά και στην πύλη του Βρανδεμβούργου για να σώσουν τα προσχήματα και να μη δώσουν τη δυνατότητα στους σκληροπυρηνικούς της ΛΔΓ να ξαναπάρουν το πάνω χέρι με πρόσχημα το εθνικό γόητρο.
Ακούω τον πρόεδρο φον Βαϊτσέκερ (αυτόν που ήρθε στα Καλάβρυτα και μας ζήτησε συγγνώμη) να διηγείται πώς χαμένος ανάμεσα στο πλήθος, έβαλε το πρόσωπό μέσα από μια τρύπα του Τείχους για να δει απέναντι, και ο φρουρός από την άλλη μεριά, που τον αναγνώρισε, στάθηκε προσοχή και... «Ευπειθώς αναφέρω κύριε Πρόεδρε, δεν σημειώνεται κανένα πρόβλημα από αυτή τη μεριά».
Και ακούω και τους μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους που θυμίζουν ότι οι Γερμανοί της από κει πλευράς, που έζησαν επί δυο γενιές (από το '33, μην το ξεχνάμε) κάτω από δυο από τα πιο απάνθρωπα καθεστώτα που οργάνωσε ο άνθρωπος, κατάφεραν με τις διαδηλώσεις τους και με την απλή τους δήλωση «Εμείς είμαστε ο λαός» να θυμίσουν τη δύναμη και την πίεση που ασκεί (οταν το επιτρέπουν βέβαια και οι εξωτερικές συνθήκες) αυτή η βασική αλήθεια.
Συγγνώμη για το μελό, αλλά παρά τη «γερμανική» εκπαίδευσή μου, το τείχος το είδα από κοντά μόνο μια φορά στη ζωή μου (κι αυτήν από τον ασπρισμένο ασβέστη). Και μου είναι ακόμη και σήμερα απίστευτο πώς μπορούν να εξελιχτούν κοσμοϊστορικά γεγονότα και πώς μπορούσαν να διαλυθούν «καλοκουρδισμένες» μηχανές (έστω και ανατολικής γερμανικής τεχνολογίας) μέσα σε μοναχά ένα χρόνο από τότε!