Μην κολλάμε στα παιδιά μόνο. Το ίδιο υποφέρουν και οι μεγάλοι, και κυρίως οι γυναίκες.
Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια που είχα διαβάσει το
No Logo ανέφερε ότι χώρες σαν την Ινδονησία έχουν χαρακτηρίσει τη βιομηχανική τους ζώνη π.χ "διεθνές έδαφος" κι εκεί μέσα δεν ισχύει η εργατική νομοθεσία της χώρας. Τα μόνα λεφτά που αφήνουν στη χώρα οι εταιρείες αυτές είναι τα μπαξίσια στους διάφορους επιτήδειους κι οι πενιχρότατοι μισθοί, αφού εννοείται ότι συνήθως δεν φορολογούνται οι επενδύσεις.
Και φυσικά την πληρώνουμε όλοι μας, γιατί όταν ένας εργάτης ράβει πενήντα πουκάμισα σε μια μέρα δεν είναι τόσο καλά όσο το πουκάμισο που ράβει ένας εργάτης σε πέντε μέρες. Δεν υπάρχει χρόνος για ποιοτική δουλειά. Όμως το πληρώνουμε όσο θα πληρώναμε κάποτε το ποιοτικό (και το ποιοτικό έχει γίνει απλησίαστο). Αλλά μη νομίζουμε ότι αυτό συμβαίνει μόνο εκεί. Η Ιρλανδία είναι το αντίστοιχο ευρωπαϊκό μοντέλο, με τις ανάλογες προσαρμογές.
Όσο για τα τρόφιμα, που λέτε ότι θα πληρώνατε παραπάνω, να δώσω ένα παράδειγμα πιο συγκεκριμένο:
Κοτόπουλο 1.5 κιλά στο ΗΒ, γιατί δεν ξέρω τιμές Ελλάδας.
Κανονικής εντατικής εκτροφής στο σουπερμάρκετ: £4.50 (τώρα μόλις το κοίταξα
έδώ)
Ελευθέρας βοσκής με όλες τις βούλες: 10 λίρες (
εδώ)
Μιλάμε επομένως για τέτοιες διαφορές, και φυσικά με καλό σχεδιασμό κλπ μπορείς να τρώς καλύτερα και ηθικότερα και να μην σου βγαίνει ακριβά, αλλά αυτοί που με το που μπαίνουν σπίτι παίρνουν αμέσως τηλέφωνο για πίτσα, σουβλάκια κλπ;
Και μια που είπα για τα ρούχα πιο πάνω: ένα σακκάκι κανονικό, ραμμένο από μοδίστρα ή ράφτη με όλες τις τεχνικές της ποιοτικής ραπτικής και καλό ύφασμα προορίζεται για να φορεθεί μια δεκαετία. Το μεγαλώνεις και το μικραίνεις όπως μεγαλώνεις και μικραίνεις. εφαρμόζει τέλεια και κρύβει όλες τις ατέλειες. Κοστίζει πολλά λεφτά.
Ένα σακκάκι απο το Ζάρα είναι για μια σαιζόν. Ένα σακκάκι από το H&M για μισή σαιζόν. Κοστίζουν λίγα λεφτά, είναι χαρούμενα ρούχα, μοδάτα και ελκυστικά (και εφαρμόζουν χάλια, όμως κάνεις δεν το προσέχει αυτό). Αλλά κάθε τρεις και λίγο πρέπει να αγοράζεις άλλα, και τελικά τα ίδια λεφτά σου κοστίζει στα δέκα χρόνια. Και έχεις στηρίξει στο μεταξύ τη βιομηχανία της εκμετάλλευσης.