Γραφή αξιωμάτων

Evyenia

New member
Τι γνώμη έχετε για τη γραφή των αξιωμάτων; Τι προτιμάτε; Με μικρό ή κεφαλαίο; (π.χ. ο Δήμαρχος ή ο δήμαρχος, ο Πρόεδρος ή ο πρόεδρος);
 
Καλησπέρα, κάνει εκτενή αναφορά η Ιορδανίδου στο Οδηγό της Νεοελληνικής Γλώσσας, ενότητα ΑΡΧΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, σελ. 104-115. Παραθέτω ένα κομμάτι:

Γράφονται με αρχικό κεφαλαίο οι τίτλοι ηγεμόνων και αρχηγών κρατών όταν αναφέρονται με την έννοια του θεσμού:
Σήμερα γίνεται ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μεγάλο κύρος.

Αλλά γράφουμε:
Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας
 
Επίσης, αναφορά γίνεται και στο μπλε βιβλίο του Γ. Παπαναστασίου, Νεοελληνική Ορθογραφία, Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη, ενότητα 14 Κεφαλαία γράμματα, σελ. 485, λέξεις που δηλώνουν αξίωμα και τίτλο ευγενείας: πρόεδρος, πρίγκιπας, υπουργός, γενικός γραμματέας, κ.ά.
 
Αλλά γράφουμε:
Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής,
Μου φαίνεται ότι το «Δημοκρατίας» πρέπει να γραφτεί με κεφαλαίο εδώ.
 
Σχετικό απόσπασμα από τον Οδηγό για τη σύνταξη, τη μετάφραση και την αναθεώρηση των νομικών πράξεων και των λοιπών εγγράφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνικά:

Με κεφαλαίο αρχικό γράφονται ... οι επίσημες ονομασίες κρατικών θεσμικών φορέων, υπηρεσιών και διοικητικών μονάδων της εκτελεστικής, νομοθετικής ή δικαστικής εξουσίας (γράφονται με κεφαλαία τα αρχικά γράμματα όλων των λέξεων οι οποίες συναποτελούν τη σχετική ονομασία πλην των άρθρων, των προθέσεων και των συνδέσμων):

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Βουλή, Γερουσία, Άρειος Πάγος, Συμβούλιο της Επικρατείας, Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών

Όμως, οι κάτοχοι σχετικών αξιωμάτων, τίτλων ή ιδιοτήτων γράφονται με μικρό αρχικό:

ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο διευθυντής Κτηνιατρικής, ο βουλευτής, ο γερουσιαστής, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο αρεοπαγίτης, ο σύμβουλος Επικρατείας, ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών

Εξαίρεση 1: Για ιστορικούς λόγους (συνέχιση πολυετούς πάγιας πρακτικής) ... τα κοινά ονόματα αυτού του είδους γράφονται με κεφαλαίο αρχικό στα σημεία των υπογραφών (νομικών πράξεων, επιστολών κ.λπ.), καθώς και στις επικεφαλίδες, στο σημείο στο οποίο προσδιορίζεται ο συντάκτης/αποστολέας του εγγράφου / της επιστολής κ.λπ.

Εξαίρεση 2: Οι λέξεις αυτού του είδους γράφονται με κεφαλαίο αρχικό όταν αποτελούν τμήμα λεκτικού συνόλου όλες οι λέξεις του οποίου πρέπει, για άλλους λόγους, να γράφονται με κεφαλαία αρχικά [π.χ.: Συμβούλιο Υπουργών: η λέξη υπουργών γράφεται με κεφαλαίο αρχικό, γιατί αποτελεί μέρος της ονομασίας οργάνου διεθνούς οργανισμού...].
 
Top