Εμένα αυτά μου φαίνονται ουτοπικά και δεν έχουν σχέση με το πώς λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία. Λυπάμαι, Παλ, αλλά αυτά που λες είναι τα αφελή των ψευτοαριστεροδιανοούμενων (και ναι, ξέρω δεν θεωρείς ότι ανήκεις σε αυτούς), αν όλα τα παιδιά του κόσμου ενώσουν τα χέρια, θα φτιάξουν μια αλυσίδα κλπ κλπ. Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί για το μέλλον δεν υπάρχουν για φιλοσοφικούς λόγους, υπάρχουν για να αποτελέσουν το κίνητρο για λύσεις. Επειδή όσοι δεν ασχολούνται με το μέλλον και δεν μπορεί να πάει το μυαλό τους στην καινοτομία πέρα από το καινούργιο iPhone δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου.
Πρόοδος δεν σημαίνει απαραίτητα καταστροφή του πλανήτη, δεν σημαίνει τέλος των φυσικών πόρων, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ζούμε με λιγότερα. Υπάρχουν λύσεις για όλα κι αν δεν υπάρχουν μπορούν να βρεθούν. Η κλιματική αλλαγή π.χ. είναι ένα μεγάλο κίνητρο για ανάπτυξη, και τα αυριανά μας προβλήματα θα είναι κίνητρα για μεθαυριανές λύσεις. Που θα βρεθούν μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, της επιστήμης κλπ. Ακόμα και το ζήτημα του υπερπληθυσμού έχει λύση στην ανάπτυξη: η οικονομική ανάπτυξη πάει χέρι χέρι με τη μείωση των γεννήσεων.
Χωρίς συνεχή ανάπτυξη και χωρίς συνεχή πρόοδο και χωρίς το κίνητρο της ευημερίας θα ήμασταν ακόμα σε μικρές αγροτικές κοινωνίες, θα πεθαίναμε από κοινότατες αρρώστιες και θα καίγαμε ίσως πού και πού καμιά μάγισσα για να περάσει η ώρα. Δεν είναι θέμα να ζούμε με λιγότερα αλλά να ζούμε διαφορετικά.
Ας μην πάμε πολύ πίσω, πάμε στο 2001, αρχή του 21ου αιώνα:
Το 2001 η οικιακή κατανάλωση ρεύματος για φωτισμό ήταν διπλάσια απ'ό,τι είναι σήμερα γιατί όλοι είχαμε λαμπτήρες πυρακτώσεως και τώρα όλοι έχουμε LED χωρίς να αναγκαστούμε να επιστρέψουμε στα επίπεδα φωτισμού του 18ου αιώνα.
Το 2001 τα αυτοκίνητά μας κατανάλωναν περισσότερο πετρέλαιο απ'ό,τι το 2016- υπάρχει λόγος που δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα οι δυσοίωνες προβλέψεις της δεκαετίας του '70 για την έλλειψη πετρελαίου που υποτίθεται ότι θα είχαμε γύρω στο 2020, κι ο λόγος είναι ότι α. η τεχνολογία μας βελτιώθηκε- και στην κατανάλωση και στην παραγωγή β. αναπτύχθηκαν εναλλακτικές τεχνολογίες, γ. ανακαλύψαμε νέους φυσικούς πόρους.
Και για να επιστρέψω στο θέμα:
Το 2001 η Κίνα δεν είχε χαλυβουργία. Τώρα έχει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Το ποσοστό θα ήταν χαμηλότερο αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση που περιόρισε τη ζήτηση χάλυβα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Αν ο Τραμπ ξεκινήσει οικονομικό πόλεμο με την Κίνα για να σώσει 100-200Κ θέσεις εργασίας, αν κάνει την οικονομία των ΗΠΑ πιο κλειστή, θα υποφέρουμε όλοι μας, όχι μόνο οι Κινέζοι, και το πρόβλημα δεν θα λυθεί, θα μετατεθεί μια δεκαετία και θα το ξαναβρούμε πιο κάτω.
Δεν νομίζω ότι θέλουμε να επιστρέψουμε στην εποχή που καθόμασταν και κοιτάζαμε τους Αμερικανούς και λιγουρευόμασταν ένα τζήν ή ένα ηλεκτρικό πλυντήριο από απόσταση. Ο Τραμπ υπόσχεται να επιστρέψει την πολιτική δασμών της εποχής εκείνης. Λιγότερα χρήματα στο διεθνές εμπόριο, λιγότερες εξαγωγές για όλες τις χώρες, λιγότερα χρήματα στην οικονομία της κάθε χώρας.