... Ο πολύς κόσμος χρησιμοποιεί αποκλειστικά τους τύπους τρεισήμισι και τεσσεράμισι, άσχετα από το γένος. Δηλαδή θα πει τρεισήμισι η ώρα και τρεισήμισι κιλά, τεσσεράμισι η ώρα και τεσσεράμισι κιλά.
Δεν νομίζω, τουλάχιστον όχι «αποκλειστικά», τουλάχιστον όχι ο πολύς κόσμος που ακούω εγώ (και όχι μόνο εδώ που μένω, αλλά και όπου πάω, δηλαδή δεν είναι τοπικό το θέμα). Και ακούω πολύ κόσμο, πολλών ανθρώπων λόγια, όχι μόνο λόγϊα.
Υποθέτω οι λόγοι είναι αποφυγή χασμωδίας (για το πρώτο) ...
Χασμωδία το «τριάμισι»; Ε τότε, θα είναι χασμωδία και το «γριά», το «διά» και όλες οι λέξεις που περιέχουν το -ια-.
Για, για. Νάιν! Μπα. Ακόμα κι αν είναι χασμωδία θεωρητικά, στην πράξη δεν είναι, ή τουλάχιστον δεν μας ενοχλεί, με τόσες λέξεις που έχουμε τέτοιες, καθημερινές.
Όσο για το «τεσσερισήμισι» και την αποφυγή της παραπάνω συλλαβής, προφορικά υπάρχει και ο τύπος «
τεσσερσήμισι», ιδίως σε γρήγορη ομιλία. Και όχι μόνο προφορικά, αλλά και γραπτά, με διόλου ευκαταφρόνητο πλήθος ευρημάτων (118 γραπτά ευρήματα δίνει το γκουγκλ), ιδίως για προφορικό τύπο, και μάλιστα στη Βουλή και άλλους «επίσημους» χώρους, π.χ.:
Το λόγο έχει ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου κ. Νικόλαος Κωνσταντόπουλος:
«Σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ έχουν περάσει τεσσεράμισι περίπου χρόνια [...]
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτή τη περίοδο που συσσωρεύονται όλα εκείνα που δεν έγιναν στην προηγούμενη περίοδο των τεσσερσήμισι χρόνων, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι θα υπάρχουν πολύ μεγάλες πιέσεις στο δημόσιο βίο της χώρας, τόσο από τις δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές, όσο και από την Ελληνική Ευρωπαϊκή Προεδρία.»
http://www.hellenicparliament.gr/Pr...onRecord=9fa5c17e-d4bd-4ac9-9dce-cc208b0be84f
«Το 1800 ο πληθυσμός του Λονδίνου ήταν περίπου ένα εκατομμύριο ψυχές. Αυτός ο αριθμός ανέβηκε στα τεσσερσήμισι εκατομμύρια μέχρι το 1880. Ήταν γιος του Τζον Ντίκενς, δημοσίου υπαλλήλου με μικρό μισθό, που ποτέ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στα έξοδά του.»
http://www.greek-language.gr/digita...ucation/chronology/iframe.html?cid=101&id=218
Δεν λέω τι ισχύει σύμφωνα με τις γραμματικές, τα λαθολόγια και τους «προσεκτικούς» ομιλητές και γράφοντες, θεωρητικά και ρυθμιστικά· λέω τι λέγεται και συνεπακόλουθα γράφεται, πρακτικά και περιγραφικά. Όχι αποκλειστικά, βέβαια.