Είναι "η Πράμαντα" ή "τα Πράμαντα"; (από φίλους Ηπειρώτες έχω ακούσει το δεύτερο)
Φίλη Ηπειρώτισσα υποστηρίζει ότι δεν έχει ακούσει ποτέ της "η Πράμαντα".
_
Τα Πράμαντα ή η Πράμαντα, όπως συνηθίζεται να λέγεται, ονομαστό μαστοροχώρι με πολλές κτηνοτροφικές οικογένειες, η μεγαλύτερη σε πληθυσμό κοινότητα των Δυτικών Τζουμέρκων με 1500 κατοίκους κατά την απογραφή του 1991.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Πράμαντα αποτελούσε ανέκαθεν το σταυροδρόμι, το ξακουστό παζάρι, η μεγαλύτερη κωμόπολη των Τζουμέρκων. [...] Τον Ιούλιο του 1821, οι ορδές του Χουρσίτ Πασά, έχοντας ήδη καταστρέψει το Συράκο καιτους Καλαρρύτες, έκαψαν την Πράμαντα. [...] Το 1873 στην Πράμαντα δεν κατοικούσαν παρά μόνο 2.000 άτομα. [...] Ιδρύθηκε η Επαρχία Τζουμέρκων, που αποτελούνταν από τους δήμους Θεοδωρίας, Αγνάντων, Πραμάντων, και Καλαρρυτών, με πρωτεύουσα την Πράμαντα. Το χωριό οργανώθηκε. Μέσα σε λίγους μήνες, συστήθηκαν Ταχυδρομικό Γραφείο και Ειρηνοδικείο στη Πράμαντα, καθώς και Τελωνειακό Φυλάκιο και Υγειονομικός Σταθμός στους Χριστούς. Στις 20 Αυγούστου του ίδιου χρόνου, διεξήχθησαν βουλευτικές εκλογές, στις οποίες τα Τζουμέρκα με 16.659 κατοίκους διεκδίκησαν 2 έδρες. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1882 συστήθηκε στη Πράμαντα Δημοτικό σχολείο Αρρένων. Το 1888, ο μεγαλοτσιφλικάς Καραπάνος αγόρασε στην Κωνσταντινούπολη από τον Αβραάμ Πασά μεταξύ άλλων χωριών των Τζουμέρκων και την Πράμαντα έναντι του ποσού 3.500 χρυσών λιρών. [...] Από πολιορκούμενη περιοχή, το 1897, η ελεύθερη πλέον Πράμαντα έγινε στρατιωτικό κέντρο, από όπου Πραμαντιώτες έσπευδαν να βοηθήσουν τα αδέρφια τους πέρα από τον Άραχθο, που υπέφεραν ακόμη από τον τουρκικό ζυγό.
Άγγελος Χ. Ζώνιος
© 1999-2005 Δήμος Πραμάντων
Πράγματι, τόσο που μπερδεύεται και ο κύριος Ζώνιος. Πουθενά δεν λέει «της Πράμαντας». Ο δήμος διατηρεί τη λόγια μορφή του, «των Πραμάντων».Πάντως, αυτά τα obscure τοπωνύμια σε -α είναι πολύ μπερδευτικά ως προς το γένος.
Άλλωστε οι δήμοι έχουν εν γένει μία εμμονή με τις γενικές πληθυντικού: Δήμος Αθηναίων, Λεβαδέων, Στυραίων, Ταμιναίων, Χαλκιδέων, Λαμιέων, Κερκυραίων, Καλυμνίων, Τρικκαίων, κλπ. :)
Η kapa πάει παντού.
Προτείνω να μετονομαστεί το παρόν νήμα σε "Διαζύγιο από το topic" και να γίνει sticky. Διαφορετικά, να κλειδωθεί όσο είναι καιρός, πριν εκπνεύσει ο ασθενής.
Δήμος Ταμιναίων (αν και το "Ταμυνέων" δίνει επίσης ευρήματα)Νομίζω ότι είναι δήμος "Ταμυνέων" (έχω φίλους και στο Αλιβέρι!)
Ο τίτλος είναι "Αποδομήσας εις Κύριον".Προτείνω να μετονομαστεί το παρόν νήμα σε "Διαζύγιο από το topic" και να γίνει sticky. Διαφορετικά, να κλειδωθεί όσο είναι καιρός, πριν εκπνεύσει ο ασθενής.
ΥΓ Εάν η Λεξιλογία καλύπτει τα έξοδα κίνησης, να πεταχτώ ως το Αλιβέρι να δω από πρώτο χέρι πώς το ορθογραφούνε το όνομά τους οι άνθρωποι. Και να τους βάλουμε και φιτίλια τώρα που 'ρχεται ο Καποδίστριας ΙΙ. :)
Για να λυθεί κι αυτό:
Οι τύποι στην αρχαία γραμματεία: Ταμύναι και Τάμυνα.
Το εθνικόν Ταμυνεύς και θηλυκόν Ταμυνηίς εξ αυτού. Λέγεται και Ταμυναίος. (σύμφωνα με τα Εθνικά του Στέφανου του Βυζάντιου)
Προς τιμήν του Απόλλωνα γιόρταζαν τα Ταμύνεια ή Ταμύναια.
Πηγές: Πάπυρος, Δρανδάκης, TLG
Γκουγκλιά.
Εμένα πάντως μου φαίνεται απόλυτα λογική αυτή η σύμβαση (το να συμβαδίζει, δηλαδή, το 24ωρο της τηλεόρασης με οποιαδήποτε άλλη θεώρηση σχετικά με το 24ωρο), σε σύγκριση με την αυθαίρετη υιοθέτηση ότι το τηλεοπτικό 24ωρο αρχίζει στις 05:00 ή κάποια άλλη ώρα (κι εκεί ξεκινά η κολοκυθιά: "γιατί στις πέντε κι όχι στις έξι, γιατί στις έξι κι όχι στις τέσσερις;"). Βρίσκομαι σε πλήρη συμφωνία με το Σκάι, και τους συγχαίρω που επέλεξαν να συγκρουστούν με το επ' αυτού παράλογο κατεστημένο των άλλων καναλιών. :)