metafrasi banner

pecuniary and punitive damages στο ελληνικό δίκαιο

Καλημέρα. Στο κείμενό μου, εταιρεία ασκεί αγωγή ενώπιον ελληνικού δικαστηρίου κατά τράπεζας ζητώντας pecuniary damages ύψους τάδε και punitive damages ύψους τάδε, γιατί λόγω διαφόρων ενεργειών της τράπεζας η εταιρεία πτώχευσε.

Δεδομένου ότι στο ελληνικό δίκαιο απ' όσο γνωρίζω δεν έχουμε την έννοια της τιμωρητικής αποζημίωσης, νομίζω ότι η πρώτη αποζημίωση αναφέρεται στην πραγματική υλική ζημία που υπέστη η εταιρεία και η δεύτερη αφορά αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης.

Οπότε, αποζημίωση για υλική ζημία ύψους τάδε και αποζημίωση/χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ύψους τάδε.

Τι λέτε;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ μόνο έτσι θα το καταλάβαινα, αλλά ως γνωστόν, νομικός δεν είμαι. Οπότε καλείται ο εορτάζων ή η Παλ Αύρα να μας διαφωτίσουν.
 
Ο εορτάζων λέει ότι τιμωρητική αποζημίωση στο ελληνικό δίκαιο δεν υφίσταται και δεν νοείται. Κι απορεί πώς στο καλό κάποιος μετέφρασε την ηθική βλάβη κατά τον τρόπο αυτό. :)
 
Το ελληνικό δίκαιο δεν επιτρέπει βέβαια κάτι άλλο. Υπάρχει όμως μια εννοιολογική διαφορά. Θεωρητικά, η αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης εμπεριέχεται στα pecuniary damages, αφού πρόκειται για εξάλειψη βλάβης του ενάγοντος, όσο κι αν αυτή είναι δύσκολο να αποτιμηθεί ποσοτικά. Τα punitive damages δεν αφορούν ατομικά τον ζημιωθέντα αλλά αποτελούν μέτρο γενικής πρόληψης για την αποσόβηση παρόμοιας μεμπτής συμπεριφοράς στο μέλλον, από τον εναγόμενο ή οποιονδήποτε άλλον. Εννοιολογικά δηλαδή τα punitive damages προσομοιάζουν περισσότερο με το διοικητικό πρόστιμο.
 
Ευχαριστώ πολύ, Όλι!

Χάριν πληρότητας, παραθέτω κι εδώ μια σύντομη σημείωσή μου για τα punitive damages.

"Dommages-intérêts punitifs ou exemplaires/ Punitive or exemplary damages

Τα punitive damages αποτελούν σχεδόν ιδιαιτερότητα του δικαίου (ορθότερα: των δικαίων) των ΗΠΑ, μολονότι περιορισμένη χρήση τους παρατηρείται στον Καναδά, την Αυστραλία (μόνο για την αδικοπρακτική ευθύνη) και (εντελώς περιθωριακά) στο ΗΒ. Πρόκειται για ποσό που επιδικάζεται ως ποινή η οποία επιβάλλεται στον υπαίτιο ζημίας για τη συμπεριφορά του (η οποία χαρακτηρίζεται ως ανεύθυνη και αντικοικωνική) και/ή με στόχο να τον αποθαρρύνει από τυχόν επανάληψή της. Δεν συνιστά αποζημίωση εν στενή εννοία, δεδομένου ότι το επιδικαζόμενο ποσό δεν εξαρτάται καθόλου από το μέγεθος της υλικής ζημίας ή από την αποτίμηση σε χρήμα της ηθικής βλάβης που έχει υποστεί ο ζημιωθείς. Χάρη στον συγκεκριμένο αυτό θεσμό κατέστη δυνατό στα αμερικανικά δικαστήρια να επιδικάζουν υψηλότατα ποσά αποζημιώσεων σε περιπτώσεις αδικοπρακτικής και ενδοσυμβατικής ευθύνης. Punitive ή exemplary damages επιδικάζονται συχνότατα σε υποθέσεις επαγγελματικής ευθύνης (ιατρικής ή δικηγορικής λ.χ.), στοιχείο που αποδεικνύει ότι η εδραίωση και διάδοση της χρήσης τους βρίσκεται σε άμεση σχέση με τη σχεδόν καθολική (στις ΗΠΑ) διάδοση της ασφάλισης λόγω αστικής ευθύνης. Ο θεσμός έχει συχνά επικριθεί λόγω του ότι οδηγεί σε ευτράπελα: π.χ. η σύζυγος σκουπίζει πλημμελώς τα σκαλιά της εξώπορτας με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ο σύζυγος. Ο δεύτερος ενάγει την πρώτη λόγω αδικοπρακτικής ευθύνης. Του επιδικάζεται ποσό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου δολλαρίων ΗΠΑ (το οποίο καλύπτεται φυσικά από την ασφαλιστική εταιρία)! Ή γηραιά πελάτις γνωστής αλυσίδας ταχυφαγείων ενάγει την εταιρία διότι κάηκε από τον καφέ που της σέρβιραν: το σώμα των ενόρκων προτείνει να επιδικασθούν punitive damages ύψους 2 700 000 $! Ο δικαστής μειώνει το ποσό στα 600 000 δολλάρια, «μόνον» (υπόθεση Liebeck v. McDonald's Restaurants, 1994).
Προτείνεται μία περιφραστική και μία σύντομη απόδοση των όρων Dommages-intérêts punitifs ou exemplaires. Προτείνω τη χρήση της περιφραστικής απόδοσης οσάκις οι δύο όροι απαντούν ως ζεύγος και/ή για την πρώτη εμφάνιση ενός εκ των όρων αυτών σε κείμενο.

Αποζημίωση που επιδικάζεται ως ποινή επιβαλλόμενη στον υπαίτιο/αυτουργό ως ποινή ή για λόγους παραδειγματισμού του.

Τιμωρητική αποζημίωση/ Παραδειγματική αποζημίωση."


==========

 
Να σημειώσω εδώ ότι η περίπτωση της δίκης τού καφέ είναι στ' αλήθεια παροιμιώδης, αν και αδίκως κατέληξε έτσι. Η 79χρονη Στέλλα Λήμπεκ υπέστη εγκάυματα τρίτου βαθμού από καφέ που σερβιρόταν σε υπερβολική θερμοκρασία (μεταξύ 80 και 90 βαθμών Κελσίου), και χρειάστηκε δερματικά μοσχεύματα· όταν δε προσπάθησε να ανακτήσει τα ιατρικά της έξοδα, η αλυσίδα αρνήθηκε οποιονδήποτε συμβιβασμό εκτός από ένα μικρό ποσό. Τα Μακντόναλντς είχαν μακρύ προηγούμενο ιστορικό εγκαυμάτων και οι ένορκοι για αυτόν τον λόγο επιδίκασαν μεγάλο ποσό ως πρόστιμο, που αντιστοιχούσε στα έσοδα που είχε η αλυσίδα από την πώληση καφέδων σε μία ημέρα. Η υπόθεση έγινε τροφή για ατελείωτα σχόλια και αστεία, και οι περισσότεροι Αμερικανοί την έχουν ακουστά, αν και με τις λεπτομέρειες συχνά διαστρεβλωμένες. Καλά τα αστεία στις βραδινές εκπομπές, αλλά είναι κρίμα ότι οι περισσότεροι απλώς επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους τους και χωρίς να ψάξουν το θέμα περισσότερο υπέθεσαν ότι η ενάγουσα ήταν άπληστη και οι ένορκοι τρελάθηκαν. Τελικά η Λήμπεκ ήταν αυτή που βγήκε πιο χαμένη απ' όλους: έγινε αντικείμενο χλεύης και έζησε τα τελευταία της χρόνια με προβλήματα υγείας, ενώ η θερμοκρασία των καφέδων παραμένει η ίδια στα Μακντόναλντς, καθώς και σε άλλες αλυσίδες εστιατορίων, με την αιτιολογία ότι αυτό βολεύει πολλούς οδηγούς που σκοπεύουν να πιουν τον καφέ τους αργότερα. Μέχρι και ντοκιμαντέρ έγινε αυτή η ιστορία.
 
Δούκα, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσθήκη όλων αυτών των στοιχείων που φωτίζουν κι άλλες πλευρές μιας υπόθεσης η οποία συνήθως αποτελεί το αντικείμενο ειρωνικών σχολίων. Είναι χρησιμότατα διότι αποδεικνύουν πόσο σύνθετη είναι τελικά η πραγματικότητα! :up:
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ρογήρε, ευχαριστώ κι εγώ για το #6, εξαιρετικό!

Το punitive damages έχει συζητηθεί και εδώ.

Την υπόθεση με τον καφέ την έχουμε συζητήσει και παλιότερα :) Συνεχίζω να πιστεύω ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν υπερβολική. Δεν αντιλέγω ότι η ζημιά της ενάγουσας ήταν σημαντική για την ίδια, αλλά νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν σε δικές της ενέργειες. Θέλω να πω, όταν στερεώνεις χάρτινο ποτήρι με ζεστό καφέ ανάμεσα στα πόδια σου για να του βάλεις ζάχαρη και γάλα δεν μπορείς να περιμένεις ότι ο καφές θα μείνει στη θέση του.
 
Συμφωνώ ότι είχε ευθύνη, και ακόμα και οι ένορκοι το αναγνώρισαν στη δίκη. Η βλάβη όμως ήταν δυσανάλογη σε σχέση με το τι θα περίμενε ο μέσος άνθρωπος: μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα επαφής τού αφεψήματος με το δέρμα η γυναίκα έπαθε σοβαρότατα εγκαύματα. Ο καφές ήταν κυριολεκτικά σχεδόν βραστός. Αν μου έδιναν τέτοιο ρόφημα μπορεί μετά από λίγη ώρα να δοκίμαζα με την άκρη τής γλώσσας μου για να δω αν μπορώ να το πιω· έχει τύχει να κάψω έτσι τη γλώσσα μου, αλλά λίγο. Το να καταλήξω στο νοσοκομείο είναι ζημία άλλης τάξης μεγέθους.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ο καφές ήταν κυριολεκτικά σχεδόν βραστός. Αν μου έδιναν τέτοιο ρόφημα μπορεί μετά από λίγη ώρα να δοκίμαζα με την άκρη τής γλώσσας μου για να δω αν μπορώ να το πιω· έχει τύχει να κάψω έτσι τη γλώσσα μου, αλλά λίγο.
Σε τέτοια θερμοκρασία ήταν και το τσάι που μου σέρβιραν στην πτήση της Ryanair. Ήταν εντελώς αδύνατο να πιω έστω και μια σταγόνα, θα ζεμάτιζα το στόμα μου. Το άφησα στην άκρη και το ξανάπιασα μετά από καμιά δεκαριά λεπτά.
 
Top