Δεν νομίζω να έχει δοθεί όνομα στο λεκτικό αυτό σχήμα.
Πάντως σε βιβλίο βρήκα να το μνημονεύει ο Τζάρτζανος:
Αχιλλεύς Α. Τζάρτζανος. Νεοελληνική σύνταξις (της κοινής δημοτικής). 2η έκδ. Θεσσαλονίκη: Αφοί Κυριακίδη, 1996, τόμ. 1, σ. 290:
§ 191. 2) Σημ. α΄. Ο ρ ι σ τ ι κ ή ..π α ρ α τ α τ ι κ ο ύ .με το θα μπροστά της (συνήθως στο α΄ πρόσωπο) χρησιμοποιείται πολλές φορές στον καθημερινό λόγο αντίς για αντίστοιχη α π λ ή .ο ρ ι σ τ ι κ ή του ε ν ε σ τ ώ τ α. Έτσι, μετριάζοντας κανείς τον αξιωματικό τόνο της απλής οριστικής, εκφράζεται με λεπτότητα και ευγένεια: Για τούτο, Αγγελή μου, θα σε συμβούλευα να πας κατευθείαν στη θέση σου (αντίς : σε συμβουλεύω) Τρ. 110. Σεις, που έχετε τέτοια θέση, θα μπορούσατε να μου φανείτε χρήσιμος (αντίς : μπορείτε — αν θέλετε) Τρ. 66. Θα έπρεπε να πάει κανείς να τον φωνάξει (αντίς : πρέπει). Η δική σου γνώμη λοιπόν θα ήτον να το στείλομε του Δημάρχου; (αντίς : είναι άραγε;) Έρσ. 145. Ε! τι θα ’θελες να γίνει; Τη ρώτησε. Τι να θέλω; είπε απότομα (= τι θέλεις;) Βεν. 160.
Στο ίδιο, σ. 268:
§ 174. 4) Σημ. …. Τέλος, αυτό το ήθελα χρησιμοποιείται με κάποια λεπτότητα αντίς για το αξιωματικό θέλω : Ήθελα να τον ιδώ, να του παραγγείλω μια εικόνα (= θέλω) Ζ.Π. 23. Πόσο το ήθελα κι εγώ να ταξιδέψω! Ίλιγγ 105· βλ. και Τρ. 78.
Ομοίως χρησιμοποιείται συνηθέστατα με δυνητική έννοια ο παρατατικός (του ρήματος μπορώ) μπορούσα, σε όλα τα πρόσωπα : Μπορούσες να μείνεις κι εδώ, είπεν η μητέρα· μόνο μη ξυπνήσει άξαφνα το Κρινιώ και πάρει φόβο (= θα μπορούσες) Ππδ. Φόν. 63· βλ. και Ζ.Π. 82. Απ’ την εμορφιά δεν μπορούσες να την κοιτάξεις τη βασιλοπούλα (= δε θα μπορούσες) Π.Μ. 83. Ο Αντρίκος είπε· μα εδώ κάτι παράξενο τρέχει· δεν μπορούσε να κάνει έτσι το παιδί στα καλά καθούμενα (= δε θα μπορούσε να κάνει, δε θα έκανε) Έρσ. 303. Μπορούσαμε τότε να πάμε στην Κέρκυρα· είναι κοντά (= θα μπορούσαμε, μπορούμε, αν θέλεις) Ίλιγγ. 237.
Βραχυγραφίες
Βεν. = Ηλίας Βενέζης, Αιγαίο: διηγήματα. Αθήνα: Πυρσός, 1941.
Έρσ. = Γεώργιος Δροσίνης, Έρση: διήγημα. Αθήνα: Ι. Ν. Σιδέρης, 1929.
Ζ.Π. = Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Διηγήματα. Αθήνα, 1927.
Ίλιγγ. = Δ. Α. Κόκκινος, Ίλιγγος: μυθιστόρημα. Αθήνα, 1932.
Π.Μ. = Παραμύθια. Εκλογή Γ. Α. Μέγα. Αθήνα: Εστία, 1927.
Ππδ. Φόν. = Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Η φόνισσα. Αθήνα: Ελευθερουδάκης, 1930.
Τρ. = Αντώνης Κ. Τραυλαντώνης, Λεηλασία μιας ζωής: μυθιστόρημα. Αθήνα: Νέα Εστία, 1936.