Εξαρτάται τι εννοείς «να ανέβει το επίπεδο». Γιατί η υπερπαραγωγή και η υπερκατανάλωση δεν είναι οικολογικά βιώσιμες εναλλακτικές για τον πλανήτη.
Εξαρτάται τι είναι οι πρώτες ύλες και τι περιλαμβάνει ο κύκλος παραγωγής.
Εξαρτάται τι εννοείς «να ανέβει το επίπεδο». Γιατί η υπερπαραγωγή και η υπερκατανάλωση δεν είναι οικολογικά βιώσιμες εναλλακτικές για τον πλανήτη.
Η μία απο τις πολλές, αυτή που αναφερόμουν εγώ, είναι αυτή εδώ. Ο ενδυματολόγος του σίριαλ έκανε μια συνεργασία και έφτιαξε μερικά ρούχα με αυτή την εταιρία πέρσι.(Και να μου πει η SBE ποια είναι η εταιρεία που ντύνει την Good Wife :))
Πού είπα εγώ ότι το αντίθετο είναι πως θα το πουλήσει 99,99; Μην “καταρρίπτεις” επιχειρήματα που δεν τέθηκαν ποτέ. Είπα ότι βλέπουμε το 9,99 και χαιρόμαστε και το αγοράζουμε χωρίς να νοιαζόμαστε τι υπάρχει από πίσω (όπως κάνουμε και με τους καφέδες, τα κακάα, τις μπανάνες και τις φράουλές μας —για να μείνω εντός θέματος— χωρίς να ξέρουμε τις συνθήκες κάτω απ' τις οποίες φτάνουν στο ράφι μας) — και μόλις ακούσουμε τον εξαποδώ όρο GMO ξαφνικά σεληνιαζόμαστε. Ή αγοράζουμε το παγωτό, γρανίτα ή τούρτα με φράουλες και δεν ξέρουμε αν μαζεύτηκαν από τους σύγχρονους σκλάβους στη Μανωλάδα — αλλά μόλις ακούσουμε GMO αμέσως βγάζουμε αφρούς απ' το στόμα.Παρεμπιπτόντως, Ζαζ, εγώ κατάλαβα ότι συζητούσαμε γιατί δεν γίνεται να πουλήσει ο Έλληνας το ελληνικής ραφής 9,99, αλλά το αντίθετο δεν είναι ότι θα το πουλήσει 99,99.
Δεν λέω κάτι άλλο εγώ, κι εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που πουλάνε προϊόντα κατασκευασμένα τοπικά σε λογικές τιμές — επαναλαμβάνω, η επιχειρηματολογία μου κατέρριψε το 9,99 για ένα μπλουζάκι στην Ελλάδα με ενιαίους όρους ηθικής για όλη την αλυσίδα (στην οποία περιλαμβάνονται και οι πρώτες ύλες). Το ότι η μηχανή βγάζει ένα μπλουζάκι σε δύο λεπτά με άμεσο κόστος παραγωγής μισό ευρώ το γνωρίζω κι εγώ — εκείνο που τόνισα και τονίζω είναι ότι αυτό το ποσό δεν λέει ολόκληρη την κοστολογική ιστορία για το μπλουζάκι. Αυτή η κουβέντα μου θυμίζει τις πλείστες περιπτώσεις όπου κάποιος απ' τους αναγνώστες μου έμαθε ότι ένα βιβλίο Α5 εφτά τυπογραφικά κοστίζει στην όφσετ χίλια ευρώ η χιλιάδα, και μετά έβγαινε και διατεινόταν ότι είναι κλοπή το να πουλιέται λιανική οχτώ ευρώ.Οπότε δεν καταλαβαίνω τι λες. Εγώ πιστεύω ότι σου αποδείξαμε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που πουλάνε σε λογικές τιμές προϊόντα κατασκευασμένα τοπικά.
Για δες λίγο καλύτερα τα στοιχεία σου: www.cottoninc.com/corporate/Market-Data/MonthlyEconomicLetter/pdfs/English-pdf-charts-and-tables/World-Cotton-Production-Bales.pdf Στο βαμβάκι η Ελλάδα κάνει εξαγωγές, αν δεν το γνώριζες. Στα αμνοερίφια (που μας δίνουν το μαλλί, για το οποίο όμως δεν έχουμε, λόγω κλίματος, τόσο μεγάλες ανάγκες) είμαστε τρίτοι στην ΕΕ (πίσω από Ισπανία και ΗΒ). Αλλά ακόμη κι εκεί που για τον οποιονδήποτε λόγο αποφασίσει ένας παραγωγός να κάνει εισαγωγή την πρώτη ύλη του, εμείς δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες πρακτικές ακολουθήθηκαν εκεί κατά την παραγωγή του, αν ήταν GMO τα φυτά απ' όπου προήλθαν ή αν τάραξαν στα αντιβιοτικά τα εριοπαραγωγά ζώα κ.ο.κ.Επίσης, δε νομίζω ότι η Ελλάδα έχει παραγωγή βάμβακα και λιναριού και μαλλιού για να ντύσει όλη τη χώρα, ούτε είναι άλλωστε αυτό το ζητούμενο, οπότε γιατί το αναφέρουμε; Εισαγωγές κάνουμε από τον καιρό των ΑΗΠ.
Το δικό τους επίπεδο, φυσικά. Υπάρχουν πολλά στάδια να βελτιώσεις τη ζωή σου (και τη ζωή των κατοίκων της χώρας σου) όταν ζεις με 2-3 δολάρια την ημέρα πριν αρχίσει να σε απασχολεί η βιωσιμότητα του πλανήτη.
Αυτή είναι άλλωστε η μεγαλύτερη αντιπαράθεση που επαναλαμβάνεται σε όλα τα παγκόσμια συνέδρια για την υπερθέρμανση κλπ. «Εσείς καλά διαλύσατε τον πλανήτη για να φτάσετε το σημερινό επίπεδο ζωής σας, οι δικοί μας θα μένουν στις τρώγλες;»
Σας παρακαλώ πολύ, ας αλλάξει κάποιος τον τίτλο του νήματος για να πάψω να μπαίνω κάθε φορά με ελπίδες ότι συζητάμε για τους GMO! :-D :-D :-D
Εσύ όταν αγοράζεις μπανάνες ή κακάο λχ, γνωρίζεις πώς παράχθηκαν εκεί όπου παράχθηκαν, αν πείνασε κόσμος επειδή δεν καλλιεργείται στα χωράφια εκείνα κάτι για να φάει ο τοπικός πληθυσμός, αν τα προϊόντα μαζεύτηκαν από παιδικά χέρια κλπ; Ή όλα τα made in China που 'χεις σπίτι ξέρεις πώς πήραν τη μορφή του προϊόντος με την οποία τα αγόρασες;
Το μόνο που ελέγχουμε είναι η σύσταση και τυχόν περιεχόμενα (πχ τοξικά χρώματα, απαγορευμένα φυτοφάρμακα κττ) που δεν πρέπει να υπάρχουν — και ακριβώς επ' αυτού αναρωτιέμαι: πώς θα αποκλείσουμε επί τη βάσει αυτού τα gmo;
Απέχοντας το κακάο ένα μόνο γράμμα απ' το πρόθημα κακο-, επιτρέπει να εκφράσουμε ευσύνοπτα την κατάσταση με τη σύγχρονη σκλαβιά στις φυτείες του: κακαουχίες, κακαοδαιμονία και κακαομεταχείριση... κακαοπαθημένα και κακαομοιριασμένα παιδιά...Γι' αυτό υπάρχει έντονη (αλλά όχι γενικευμένη) πίεση προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους πιο ύποπτους, ας πούμε, κλάδους να γράφουν ότι είναι slave free τα προϊόντα τους. Ειδάλλως, αγοράζεις fair trade ή προϊόντα που παράγονται σε χώρες όπου υπάρχουν έλεγχοι - όσο μπορείς. Και δεν αγοράζεις φράουλες Μανωλάδας (που μετά το αίσχος το προπέρσινο έχουν μετονομαστεί σε «Ηλείας»).
Λίνκοι:
http://www.slavefreechocolate.org/
http://www.free2work.org/
http://goodweave.org/about/child_labor_free_rugs