Επί τη ευκαιρία, τι κάνεις με το
urban design;
Τίποτα. Όποτε έχω προσπαθήσει να ασχοληθώ με κείμενα πολιτικών μηχανικών και συναφών επαγγελμάτων, έχω φάει τα μούτρα μου. Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο της Wikipedia, το urban planning είναι υποδιαίρεση του urban design, οπότε θα μου άρεσε να έχουμε πολεοδομία για το υπερώνυμο και πολεοδομικό σχεδιασμό για την υποδιαίρεση. Θα μου άρεσε...
Επανέρχομαι, όπως είχα πει, για να δώσω μια ιδιαίτερα αξιόπιστη απόδοση, από το γλωσσάρι του βιβλίου
Αγεωγράφητος Χώρα:
urban planning > πολεοδομικός σχεδιασμός
urban design > πολεοδομική σύνθεση
Η απόδοση χρησιμοποιείται σταθερά στο βιβλίο, σ' όλες τις σχετικές περιπτώσεις.
Να προσθέσω ότι
μια γρήγορη έρευνα θα σας πείσει ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμη μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας που έχει μπερδέψει τον ρόλο του καθηγητή μ' αυτόν του μεταφραστή.
Και μια διευκρίνιση: το urban design αφορά στην κτιριολογική και μορφολογική αρχιτεκτονική μελέτη και διαμόρφωση -ή επέμβαση εντός- του αστικού τοπίου και συχνά στην παρούσα περίοδο, τη λεγόμενη μετανεωτερική, αναφέρεται στον αποσπασματικό και κατά τόπους σχεδιασμό εντός ενός ευρύτερου αστικού συνόλου (μια γνωστή εφαρμογή είναι ο εξευγενισμός - gentrification), ενώ το urban planning έχει να κάνει με τον συνολικό σχεδιασμό ολόκληρων αστικών συγκροτημάτων (π.χ., η μελέτη κι ο σχεδιασμός των δικτύων υδροδότησης, αποχέτευσης, παροχής ηλ. ενέργειας, οι ζώνες χρήσεις γης, τα δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών κλπ.). Δεν έχουν, δηλαδή, απαραίτητα σχέση υπερώνυμου-υπώνυμου, μάλλον είναι συγκοινωνούντα δοχεία, με συχνή αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και/ή αλληλεπίδραση.