Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα

Εγώ κλίνω προς το ναι. Αν και δεν μου αρέσει η ιδέα της ατέλειωτης αυτονόμησης, όταν ανοίγει κάποιος να διαβάσει ένα γενικό νήμα αρχαιολογίας και οι 20 από τις 80 σελίδες (τυχαία νούμερα) είναι αφιερωμένες σε ένα συγκεκριμένο θέμα ίσως είναι ενοχλητικό. Μπορεί να εμποδίζει τον αναγνώστη να παρακολουθήσει καινούργιες δημοσιεύσεις που είναι άσχετες με αυτό το θέμα. Αξίζει ή δεν αξίζει τον θόρυβο που δημιούργησε, καλώς ή κακώς, ήταν ένα θέμα που απασχόλησε πολύ την Ελλάδα -και όχι μόνο-, ειπώθηκαν πολλά και για το οποίο έχουμε πολλές πληροφορίες. Ίσως να ήταν πρακτικό να βρίσκονται όλα αυτά συγκεντρωμένα σε ένα ξεχωριστό νήμα.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
+1.

Άλλωστε, δεν είναι απαραίτητο να διαγραφούν από αυτό το νήμα εάν πάνε σε άλλο.
 

Earion

Moderator
Staff member
Πλήθη συρρέουν στο Λέστερ για την επαναταφή του Ριχάρδου του Γ΄

Χιλιάδες άτομα καταφτάνουν στο Λέστερ για την επαναταφή του βρετανού βασιλιά Ριχάρδου του Γ΄. Η νεκρική πομπή θα περάσει από διάφορα σημεία του Λέστερ που σχετίζονται με τον θρυλικό Βρετανό βασιλιά, ο οποίος πέθανε το 1485 κατά τη διάρκεια μάχης. Η επαναταφή του Ριχάρδου του Γ΄ θα γίνει την Πέμπτη σε τελετή που θα γίνει στον καθεδρικό ναό του Λέστερ.

[...]


Συνέχεια στο νήμα:
Η επαναταφή του Ριχάρδου Γ΄
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?15825-Η-επαναταφή-του-Ριχάρδου-Γ΄
 
Αρχαιοφύλακες: «Οχι» στην ελεύθερη είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους
Απορρίπτουν μέτρο της λίστας Βαρουφάκη
(Τα Νέα)
«Δεν καταλαβαίνουμε πώς θα προκύψει αύξηση των εσόδων των Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, όταν ανακοινώνεται ότι μία Κυριακή το μήνα, για όλη τη θερινή περίοδο καθώς επίσης και πολλές Κυριακές κατά την χειμερινή περίοδο, θα είναι ελεύθερη η είσοδος για όλους τους επισκέπτες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, σημειώνοντας: «Αυτό ακριβώς είχε ισχύσει επί πολλά χρόνια κατά το παρελθόν και επειδή το Δημόσιο έχανε τεράστια ποσά, είχε καταργηθεί και με δικές μας παρεμβάσεις».
 
Αύξηση των εσόδων; Μείωση θα προκύψει, αλλά εγώ το βρίσκω υπέροχο -ή μάλλον απαραίτητο- μέτρο. Πολλές χώρες* έχουν μουσεία που έχουν δωρεάν είσοδο είτε πάντα είτε σε συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας ή του μήνα. Είναι ένα από τα μέτρα που σε κάνουν ΣΕΚ, βασικά. Προσφορά πολιτισμού, ίσον προσφορά παιδείας, ίσον καλύτερο μέλλον για τους πολίτες, το κράτος και τα πάντα.


* π.χ. Γερμανία, Αγγλία, Αμερική, Πορτογαλία, Ισπανία, κ.α.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Είναι ένα από τα μέτρα που σε κάνουν ΣΕΚ, βασικά.
+1 και νομίζω ότι τα διαφεύγοντα έσοδα μπορούν να καλυφθούν με μια (μικρή ή μεγαλύτερη) αύξηση στα εισιτήρια ή με μια πιο εξειδικευμένη πολιτική εισιτηρίων (εκπτώσεις για γκρουπ ή πακέτα διαμονής στην Αθήνα κλπ).
 
Last edited by a moderator:
+1 και νομίζω ότι τα διαφεύγοντα έσοδα μπορούν να καλυφθούν με μια (μικρή ή μεγαλύτερη) αύξηση στα εισιτήρια ή με μια πιο εξειδικευμένη πολιτική εισιτηρίων (εκπτώσεις για γκρουπ ή πακέτα διαμονής στην Αθήνα κλπ).

Συμφωνώ 100% (καιρός ήταν :)).
 
Last edited by a moderator:
Όταν βρουν τα λεφτά να πληρώνουν φύλακες ώστε να ανοίγουν όλες οι αίθουσες των μουσείων, κι όχι οι μισές να είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, και τα λεφτά ώστε να πληρώνουν στους εργαζόμενους φύλακες τις υπερωρίες και τις Κυριακές τους, και ανοίξουν και τους χώρους που κάποτε ήταν ανοιχτοί αλλά τώρα είναι κλειστοί γιατί είναι εκ φύσεως ζημιογόνοι, και όταν αρχίσουμε να βγάζουμε και από αλλού λεφτά εκτός από την Ακρόπολη και την Κνωσό, τότε ας προχωρήσουν και στην κιμπαριά του τζάμπα σε περισσότερες μέρες. Προς το παρόν:

«Η είσοδος για όλους τους επισκέπτες σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη τις ακόλουθες ημέρες:
α. Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου.
β. Τις εθνικές εορτές 28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου, τις επετειακές ή βάσει διεθνών συμβάσεων ημερομηνίες, 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων), 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), 5η Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος), το Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους), καθώς και η 6η Μαρτίου (Μνήμη Μελίνας Μερκούρη)».

Δωρεάν είναι οι ανήλικοι, οι φοιτητές και κάποιες άλλες κατηγορίες.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δηλαδή Κώστα είναι ήδη πάνω από 12 Κυριακές τον χρόνο ελεύθερα; Ικανοποιητικό μου φαίνεται...
 
Αν θυμάμαι καλά (και την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να το τσεκάρουμε) είναι δωρεάν και τη Μ. Παρασκευή-Μ. Σάββατο.
 

Earion

Moderator
Staff member
Δεν κρατιέμαι, θα το ρωτήσω: Εντάξει, Λεξιλογία δεν διαβάζουν στο υπουργείο (βλ. αρ. 11), άλλωστε έχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα να κάνουν. Το Google Images δεν ξέρουν να το ανοίξουν για να συγκρίνουν αυτό





με αυτό; https://www.google.com/search?q=scy...qAE#tbm=isch&q=golden+comb+scythian+&imgdii=_
 

Earion

Moderator
Staff member
«Βόμβα» για Αμφίπολη: Άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία για να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων

Για «μνημείο που δεν προσέφερε κάτι νέο» και για πληροφορίες που χάθηκαν εξαιτίας της ανάμιξης προσώπων που αγνοούν την επιστήμη, έκανε λόγο ο ΓΓ της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ακαδημαϊκός Βασίλης Πετράκος

Με αναφορές στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αρχαιολογία, όπως το νέο Οργανόγραμμα, με το οποίο «ανατράπηκε η δοκιμασμένη, και κατά καιρούς ταλαιπωρημένη, διάρθρωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», αλλά και στο μεγάλο γεγονός του 2014, την ανασκαφή της Αμφίπολης, που όμως «δεν είναι ούτε μεγάλο ούτε μικρό γεγονός», αλλά μια «άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα», ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (10/05) η παρουσίαση του Έργου της Αρχαιολογικής Εταιρείας για το 2014, δια στόματος του γενικού γραμματέα της, ακαδημαϊκού, Βασίλειου Πετράκου.

«Το μνημείο το ίδιο έως τώρα δεν προσέφερε κάτι το νέο και οι ιστορικές πληροφορίες που θα μπορούσε να δώσει η ανασκαφή φαίνεται πώς χάθηκαν εξαιτίας της διεξαγωγής της από πρόσωπα που αγνοούν την επιστήμη και τη μέθοδό της», συμπλήρωσε για το εύρημα που σημάδεψε την περασμένη χρονιά, για να προχωρήσει στα «ευχάριστα», όπως χαρακτήρισε την προσφορά στην Εταιρεία εκ μέρους της κόρης του Σπυρίδωνα Μαρινάτου, Ναννώς, του εκμαγείου της φημισμένης προτομής της Νεφερτίτης, βασίλισσας της Αιγύπτου, το οποίο είχε δωρηθεί στον αείμνηστο αρχαιολόγο το 1935 όταν ήταν Έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον του ειδικού ως επί το πλείστον κοινού που κατέκλυσε το αμφιθέατρο της Αρχαιολογικής Εταιρείας έκλεψαν τα ευρήματα τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διενεργήθηκαν υπό την αιγίδα της Εταιρείας το 2014.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά μεταξύ άλλων ξεχώρισαν:

• Νέες βραχογραφίες είδαν το φως στις Κυκλάδες, και συγκεκριμένα στον νεολιθικό οικισμό του Στρόφιλα Άνδρου, στην προϊστορική ακρόπολη της Χαλανδριανής Σύρου και στο Βαθύ Αστυπάλαιας. Βραχογραφίες που εικονίζουν για πρώτη φορά ανθρώπους, όπως οι πέντε μορφές που κυνηγούν άγρια ζώα, ίσως τσακάλια ή ο κυνηγός ο οποίος φέρεται να έχει σκοτώσει ταύρο ή αγελάδα, ήταν μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν στον Στρόφιλα Άνδρου. Επίσης, στην περιοχή -την οποία ερευνά η αρχαιολόγος Χριστίνα Τελεβάντου- διαπιστώθηκαν ακόμα παλαιότερες βραχογραφίες, γεγονός που αποδεικνύει τη μακρά παράδοση χρήσης του χώρου για τη χάραξη παραστάσεων.

Στους χώρους των Κυκλάδων, όπου εμφανίζονται οι ιδιότυπες και σχεδόν ίδιας τεχνικής βραχογραφίες, προστέθηκε το 2014 και η ακρόπολη της Χαλανδριανής στη Σύρο (την οποία ερευνά η αρχαιολόγος Μαρίζα Μαρθάρη), όπως για παράδειγμα η βραχογραφία που εικονίζει ένα ψάρι ή δελφίνι. Σπείρες, πλοίο, βέλη και δόρατα, είναι μερικές από τις νέες αναπαραστάσεις που βρέθηκαν χαραγμένες στους βράχους στο Βαθύ Αστυπάλαιας, όπου συνεχίζονται οι συστηματικές έρευνες του Ανδρέα Βλαχόπουλου στη βόρεια ακτή.

• Νέα οικοδομήματα αποκαλύφθηκαν στην αρχαία Μεσσήνη, όπως το δειπνιστήριον στην αγορά, δηλαδή τραπεζαρία ή αίθουσα λέσχης όπου δειπνούσαν οι λατρευτές της Μεσσάνας, βασίλισσας της χώρας της Μεσσήνης που θεοποιήθηκε. Το δειπνιστήριον κατασκευάστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο και φέρει στην ανατολική του όψη δωρική κιονοστοιχία. Επίσης, αποκαλύφθηκε σχεδόν πλήρως το μεταγενέστερο βαλανείο (5ος ως 7ος αιώνας μ.Χ.), που είχε κατασκευαστεί στο μέσο περίπου της βόρειας στοάς, όπου συνεχίζονται οι ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Θέμελη.

Επίσης, γνωστοποιήθηκαν οι αναστηλώσεις στον παραπάνω χώρο της στοάς (ενός κίονα της μίας εσωτερικής κορινθιακής κιονοστοιχίας, ύψους 5 μέτρων), της ανατολικής στοάς του γυμνασίου της Μεσσήνης, που βρίσκεται άνω του σταδίου, καθώς και του ναού της Ειλειθυίας στη νότια πλαγία της Ιθώμης.

• Τμήμα στοάς, μονόκλιτη με δωρική κιονοστοιχία στην πρόσοψη, που χρονολογείται στην πρώιμη ρωμαιοκρατία, καθώς και τα θεμέλια μικρού ναού, που οικοδομήθηκε στο τέλος της κλασικής ή στην αρχή της ελληνιστικής περιόδου και ο οποίος κατεδαφίστηκε στα πρώιμα χρόνια της ρωμαιοκρατίας, εντοπίστηκαν στην αρχαία Σικυώνα, η ανασκαφή της οποίας διεξάγεται από τον καθηγητή Ιωάννη Λώλο.

• Αποκαλύφθηκε το δάπεδο του μυκηναϊκού ανακτόρου στην αρχαία πόλη των Θηβών, όπου συνεχίζεται η ανασκαφική έρευνα του Βασίλειου Αραβαντινού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θηβών. Επίσης, μεταξύ των ευρημάτων που ξεχώρισαν ήταν τα θραύσματα μεγάλου κρατήρα (αγγείου) των μετανακτορικών χρόνων (περίπου 1200 με 1100 π.Χ.), όπου εικονίζονται πολεμιστές να μεταφέρουν σκέλος, από το οποίο κρέμονται διάφορα πράγματα, πιθανόν λάφυρα πολεμικά, ενώ στο δεξί κρατούν ξίφος.

• Κτίριο, πιθανώς βουλευτήριο, μέρος του οποίου χρονολογείται στον 6ο αι. π.Χ., και λείψανα κτιρίων που φαίνεται ότι ανήκουν σε στωικό συγκρότημα, εντοπίστηκαν στην Ογχηστό Βοιωτίας, κέντρο του κοινού των Βοιωτών. Η συστηματική έρευνα, που ξεκίνησε πέρυσι στην περιοχή από τον Ιωάννη Μυλωνόπουλο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θηβών, αποκαλύπτει σταδιακά κτίρια που είχαν εντοπιστεί σε παλαιότερες σωστικές ανασκαφές.

• Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι εργασίες συντήρησης και μελέτης που έγιναν το 2014 στο Ακρωτήρι Θήρας. Συγκεκριμένα, συντηρήθηκε η τοιχογραφία του «μεγάλου τοίχου των κόκκινων σπειρών» από την Ξεστή 3, μια μεγάλη σύνθεση μήκους άνω των πέντε μέτρων, που ανασυντέθηκε σε δύο φορητούς πίνακες. Όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη ανασυγκροτηθεί το ένα τμήμα και έχει κατασκευαστεί το μεταλλικό πλαίσιο στο οποίο θα τοποθετηθεί μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Πετράκος, έχει γίνει η προσωρινή παραλαβή του στεγάστρου του Ακρωτηρίου της Θήρας, ένα πολυαναμενόμενο έργο ενός πολυαναμενόμενου έργου το οποίο φαίνεται να φτάνει στο αίσιο τέλος του.

Πηγή: News 247

(η διόρθωση δική μου)
 
"Δεν προσέφερε κάτι το νέο"; Θα μας τρελάνει ο άνθρωπος...Αλλά μήπως δεν είναι η Αρχαιολογική Εταιρεία εκείνη που δεν έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στο μέλος της Μανόλη Ανδρόνικο για την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων στη Μεγάλη Τούμπα της Βεργίνας;

Ώστε "προσωρινή" η παραλαβή του στεγάστρου; Δηλαδή να φοβάμαι κάθε φορά που πηγαίνω; Και για πότε η οριστική;
 

nickel

Administrator
Staff member
«άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα»
Εγώ πάντως όταν είδα αυτό νόμισα ότι ήταν δήλωση του βουλευτή Πετράκου του Σύριζα.
 
Top