Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

daeman

Administrator
Staff member
...
Και πώς να το λέμε; Οι τρεισθού ή οι τρεισθήτα;

Τα τρία κακά της μοίρας μας. :whistle: Τα εξωτερικά, γιατί τα εσωτερικά δεν είναι μόνο τρία.

Τα τρία Θου, κύριε, φυλακήν τω στόματί μου. Όπως λέμε «Καφενείο Τα τρία Φ».
 
Τρίθεσμο για τους νεοφιλελέδες. Οι υπόλοιποι έχουν μεγάλη γκάμα επιλογών: τρισκατάρατο, τρισακατανόμαστο κτλ.
 
Σόρι, αλλά αυτήν την ατάκα του Βαρουφάκη την ακούω από το 2010 και είναι "can't repay", όχι "won't repay".
 

Zazula

Administrator
Staff member
Νομίζω εδώ όλη την αναστάτωση την μηχανίκευσε η Bild με το πώς το παρουσίασε.

Ωστόσο για μένα η σκέψη ήταν άλλη: Η κρατική γερμανική τηλεόραση παρουσιάζει ένα κατά το δυνατόν τεκμηριωμένο ντοκιμαντέρ που πηγαίνει κόντρα και στην κυρίαρχη και στην επίσημη γερμανική άποψη επί του θέματος. Γίνονται τέτοια στην Ελλάδα;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Η κρατική γερμανική τηλεόραση παρουσιάζει ένα κατά το δυνατόν τεκμηριωμένο ντοκιμαντέρ που πηγαίνει κόντρα και στην κυρίαρχη και στην επίσημη γερμανική άποψη επί του θέματος.
Και το ARD συνεχίζει: http://www.faz.net/aktuell/politik/...eparationsansprueche-berechtigt-13478720.html Το θέμα δεν είναι να 'χεις γεννήσει τη δημοκρατία, είναι να συνεχίζεις να την τιμάς.
 
Η ανάρτηση λέει κάπου "εν μέσω μνημονίου η Ελλάδα εξακολουθούσε να έχει το δαπανηρότερο κράτος στην Ευρώπη". Φυσικά. Αφού στον χάρτη αυτό εμφανίζονται ποσοστά που περιλαμβάνουν, εκτός των πρωτογενών δαπανών του κράτους, τα τοκοχρεολύσια. Δηλαδή ένα σημαντικό κομμάτι απ' αυτό το ποσοστό που εμφανίζεται δεν είναι δαπάνες του κράτους για την άμεση λειτουργία του αλλά αποπληρωμές χρεών, οι οποίες είχαν γίνει απίστευτος βραχνάς εξαιτίας των πολύ υψηλών αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Τα πακέτα διάσωσης εν μέρει διόρθωσαν την κατάσταση, αλλά αύξησαν κατά πολύ το χρέος, μειώνοντας παραλλήλως το ΑΕΠ, με αποτέλεσμα τα έξοδα του κράτους να εμφανίζονται και πάλι ως υψηλό ποσοστό σε σχέση με το ΑΕΠ.
 
Και από το ίδιο σάιτ, τα διαχρονικά έπεα πτερόεντα του Barufakis σε συσκευασία δώρου. Όπως λένε οι Γάλλοι, du n'importe quoi, αγγλιστί whatever, ελληνιστί, ό,τι να 'ναι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Helle, έχεις εμμονή με το χρέος και όσο επικεντρώνεται κάποιος στο χρέος, τόσο αλληθωρίζει στα μόνιμα προβλήματα του κράτους μας που δημιούργησαν τα χρέη. Για την ακρίβεια, η δική μου εντύπωση είναι ότι πάρα πολλοί μιλάνε για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτά που πρέπει να γίνουν γα να πάψουμε να φτιάχνουμε καινούργια χρέη. Και, σε παρακαλώ, ας μην τιμωρηθώ τώρα με μια επανάληψη απ' όσα έχεις γράψει ως τώρα για το χρέος. Τα διάβασα.
 
Δεν καταλαβαίνω τι είναι "εμμονή". Εγώ το θεωρώ ρεαλισμό στην βάση ενός κτγμ πολύ λογικού επιχειρήματος: το χρέος γίνεται σημαντικό πρόβλημα όταν πνίγει το κράτος από άποψη εξόδων και στραγγαλίζει την αγορά. Τι να κάνουμε, είναι τρομερό πρόβλημα ότι δανειζόμασταν με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, που είχε ως αποτέλεσμα να διογκωθεί το χρέος και να μην μένει περιθώριο στο κράτος να ξοδέψει για παραγωγικούς σκοπούς· ας πούμε για εκσυγχρονισμό και παιδεία, που θα δημιουργούσαν έναν αντιφαύλο κύκλο. Περισσότερος εκσυγχρονισμός και εκπολιτισμός του κράτους και της κοινωνίας = καλύτερη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας = περισσότερη παραγωγικότητα = περισσότεροι πόροι διαθέσιμοι στο κράτος για να ξοδευτούν για παραγωγικούς σκοπούς. Αν είσαι σε μια κατάσταση που ακόμα και με τέλειο περιορισμό των εξόδων σου πρέπει να δίνεις τα υπόλοιπα για τόκους, δεν σου μένει περιθώριο να καλυτερεύσεις το κράτος (και την κοινωνία. Πολύ σημαντικό). Πώς αλλιώς μπορείς ρεαλιστικά να εκσυγχρονίσεις την χώρα σου; Με δημόσιες αγορεύσεις ή με απαγορεύσεις;
 

nickel

Administrator
Staff member
Μα, αν νομίζεις ότι μόνο με λεφτά μπορείς να εκσυγχρονίσεις τη χώρα, αποκλείεται να συνεννοηθούμε.
 
Όχι μόνο με λεφτά. Αλλά κυρίως με λεφτά. Ακόμη κι αυτά που φαίνεται να μην κοστίζουν κάτι, στην πραγματικότητα κοστίζουν. Μερικές φορές μάλιστα κοστίζουν πολύ περισσότερο από άμεσα έξοδα εκσυγχρονισμού. Υπάρχουν βέβαια και πράγματα που στ' αλήθεια δεν κοστίζουν αλλά αυτά συνήθως έχουν μικρή επίδραση σε οτιδήποτε. Θα ήθελα πάντως μερικά παραδείγματα εκσυγχρονισμού που δεν κοστίζει ή κοστίζει ελάχιστα (προκαταβολική σημείωση: οτιδήποτε περιλαμβάνει την λέξη "αξιολόγηση" κοστίζει και μάλιστα αρκετά, συνήθως δε παράγει αποτελέσματα αρκετά μακροπρόθεσμα, εκτός κι αν πρόκειται για εδραιωμένο και σωστά στημένο μηχανισμό, οπότε όμως θα αποδίδει μάλλον σωστά).

Στην ουσία, αν δεν έχεις περιθώριο ευελιξίας, δεν μπορείς να κάνεις ουσιώδεις δομικές αλλαγές είτε γιατί απαιτούν χρήμα ή χρόνο (και εμμέσως χρήμα. Αυτή η εξίσωση είναι κυριολεκτική όταν αφορά κράτη).
 

nickel

Administrator
Staff member
Θα ήθελα πάντως μερικά παραδείγματα εκσυγχρονισμού που δεν κοστίζει ή κοστίζει ελάχιστα

ΟΚ. Βάλ' το σ' αυτά που σου χρωστάω. Συν εκείνο στο νήμα της παιδείας.
 
Top