Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

SBE

¥
Φάρατζ επι το λαικότερον Φαράζ αυτοαποκαλέιται ο ίδιος, επειδή λέει ότι είναι απόγονος Ουγενότων (πολιτικών προσφύγων δηλαδή).
 
Σε δελτίο ειδήσεων προχτές, ο ρεπόρτερ οθντκ τον είπε δύο φορές «Νίγκελ» :-) :-)
 

SBE

¥
Κοίτα, πολύ έξω δεν έπεσε, μόνο κάτι εκατοντάδες χιλιόμετρα. Σε κάποια από τις σκανδιναβικές γλώσσες νομίζω έτσι προφέρεται. :-)
 
Ασήμαντο θα μου πεις, αλλά τσαντίζομαι: υπότιτλος της χτεσινής είδησης του NYT:
Syriza's victory, which positions Alexis Tsipras as prime minister, comes as Europe's economic crisis has stirred populist anger.
Όταν έχουμε εκλογές, ψηφίζει ο the people. Επομένως το εκλογικό αποτέλεσμα, ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, αποτυπώνει popular anger, όχι populist anger. Εκτός εάν κατά τους συντάκτες the people are a populist thing.
 

nickel

Administrator
Staff member
Βλέπω ότι είναι διαδεδομένο το populist anger. Είναι περίεργο, ωστόσο. Υπάρχουν people's anger, popular anger και populist anger. Σημαίνουν το ίδιο ή μπορούμε να πούμε ότι στην τρίτη περίπτωση έχουμε θυμό που υποδαυλίζεται από λαϊκιστική ρητορική; Γλωσσικό το θέμα, ωστόσο, όχι για εδώ.
 
Ε, βασικά populist είναι όταν δεν μας αρέσει. :)
Ακριβώς γι' αυτό με τσάντισε και το έβαλα εδώ. Γιατί στην πραγματικότητα είναι πολιτικό, όχι γλωσσικό.
 
Συνεχίζω σ' αυτό το νήμα. Δεν καταλαβαίνω· δεν είμαστε πια σε κρίση;;;

Bloomberg: Η Πορτογαλία ετοιμάζεται να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του ΔΝΤ
(lifo)
"Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για μάχη με το ΔΝΤ, η Πορτογαλία θέλει να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια που πήρε από αυτό" αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg που ισχυρίζεται πως η Πορτογαλία έχει αντλήσει ήδη σχεδόν το μισό της χρηματοδότησης που σχεδιάζει για το σύνολο του έτους μέσω της έκδοσης ομολόγων. «Η Πορτογαλία έχει καλύψει ήδη το 40% του ανώτατου ορίου του στόχου της και επιμήκυνε την καμπύλη κατά οκτώ χρόνια. Μετά την αρχή αυτή, η Πορτογαλία αναμένεται ότι θα μπορέσει να ολοκληρώσει σύντομα τις προγραμματισμένες εκδόσεις ομολόγων της, ίσως πριν από το καλοκαίρι που είναι λίγες οι εκδόσεις», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank στη Νέα Υόρκη. Το μήνυμα της Πορτογαλίας στους επενδυτές, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι ότι η χώρα μοιάζει περισσότερο με την Ιρλανδία παρά με την Ελλάδα. Η ιρλανδική κυβέρνηση έχει εκμεταλλευθεί το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού της και τη σχετική πολιτική σταθερότητα για να αναχρηματοδοτήσει δάνεια που είχε πάρει από το ΔΝΤ, ύψους περίπου 9 δις. ευρώ. Η κυβέρνηση της Λισαβόνας πούλησε τον Ιανουάριο 10ετή και 30ετή ομόλογα μέσω τραπεζών, συνολικού ύψους 5,5 δις. ευρώ. Οι συνολικές εκδόσεις που σχεδιάζει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους της χώρας για το 2015 ανέρχονται σε 12 έως 14 δις. ευρώ. Το επιτόκιο που πληρώσει η ιβηρική χώρα για τα δάνεια ύψους 26,5 δις. ευρώ από το ΔΝΤ υπολογίζεται στο 3,7%. Τα δάνεια από το ΔΝΤ αποτέλεσαν μέρος του προγράμματος οικονομικής στήριξης, από το οποίο βγήκε η Πορτογαλία τον περασμένο Μάιο, ενώ η Ιρλανδία ολοκλήρωσε το δικό της πρόγραμμα τον Δεκέμβριο του 2013. Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών τίτλων έχει κατρακυλήσει στο 2,44%, ενώ έφθασε στις 23 Ιανουαρίου στο 2,33%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1997, όταν το Bloomberg άρχισε να καταγράφει τα σχετικά στοιχεία. Η απόδοση των αντίστοιχων ελληνικών τίτλων αυξήθηκε χθες κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα στο 9,48%. Όπως έκανε και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία εκμεταλλεύθηκε τη μεγάλη πτώση τους κόστους δανεισμού της για να σχηματίσει ένα αποθεματικό και να θωρακισθεί από κάθε ενδεχόμενη πολιτική αναταραχή. Ο Οργανισμός Χρέους της χώρας υπολογίζει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του πορτογαλικού δημοσίου στο τέλος του 2015 θα ανέρχονται σε 10,2 δις. ευρώ έναντι 12,4 δις. ευρώ στο τέλος του 2014.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

nickel

Administrator
Staff member
Hence this newspaper’s solution: get Mr Tsipras to junk his crazy socialism and to stick to structural reforms in exchange for debt forgiveness—either by pushing the maturity of Greek debt out even further or, better still, by reducing its face value. Mr Tsipras could vent his leftist urges by breaking up Greece’s cosy protected oligopolies and tackling corruption. The combination of macroeconomic easing with microeconomic structural reform might even provide a model for other countries, like Italy and even France.

http://www.economist.com/news/leade...it-it-should-lead-better-future-euro-go-ahead
 

SBE

¥
Καύσιμα και ορυκτέλαια; Χμ... Λες να έχουν δίκιο αυτοί που νομίζουν ότι ο ορυκτός μας πλούτος θα μας λύσει όλα τα προβλήματα; :-)
Ελλάδα μέλος του ΟΠΕΚ κλπ.
Το κακό είναι ότι αυτή η τεράστια αύξηση έγινε χωρίς κάποια αλλαγή στην απασχόληση (εκτός ίσως από την απασχόληση των εξαγωγέων),αφού όπως λέει το άρθρο ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της εσωτερικής κατανάλωσης.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ακόμη χειρότερα, όπως γράφει στο τέλος ο ερευνητής:

Η πρόσφατη αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου (και η συνεπακόλουθη επαναφορά της εγχώριας ζήτησης σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που καταγράφηκαν το 2013) πιθανόν να επαναφέρει τις εξαγωγές στα προηγούμενα επίπεδα.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Περσινά ξινά σταφύλια —το εξώφυλλο του Economist της 25-10-2014— αλλά δεν τα 'χω δει ακόμα να γλυκαίνουν:



Ταιριάζει και σε άλλο νήμα, όπου και η εξήγηση για όσους δεν έπιασαν την αναφορά.
Ε, ναι, δεν διαβάζω φανατικά Economist, μόνο Monty Python. Να πάω γελαστός τουλάχιστον.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Καλημέρα,
διαβάζω διαβάζω για τις διαπραγματεύσεις και ελπίζω όλα να πάνε καλά. Σήμερα έπεσα πάνω σε αυτό το άρθρο, από το οποίο απομονώνω τις δύο τελευταίες παραγράφους:
Επιπτώσεις μιας διαπραγμάτευσης

Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το αδιέξοδο αυτό και μόλις έκανε αίτηση στην ΕΕ να εκδόσει έντοκα γραμμάτια αξίας 10 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις φετινές ανάγκες της. Αυτή η διευθέτηση, αν γίνει αποδεκτή από τις Βρυξέλλες, θα λύσει ένα πρόβλημα αλλά θα δημιουργήσει άλλα δύο. Πρώτον, τα έντοκα γραμμάτια αποτελούν πολύ βραχυπρόθεσμο δανεισμό, άρα απλώς μεταθέτουν χρονικά το κενό χρηματοδότησης και δεν είναι καθόλου απίθανο να επαναληφθεί το ίδιο σκηνικό σε τρεις-έξι μήνες. Δεύτερον, οι κύριοι αγοραστές των εντόκων γραμματίων είναι οι ελληνικές τράπεζες και συνεπώς η έκδοσή τους αφαιρεί ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αντί δηλαδή οι τράπεζες να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία, θα χρειαστεί να καλύψουν τα κενά που άφησαν τα δισ. του μνημονίου που «δεν τα θέλουμε», και μάλιστα σε περίοδο που παρουσιάζεται έλλειψη ρευστότητας λόγω της μεγάλης μείωσης καταθέσεων.

Είναι προφανές ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι μακροχρόνια βιώσιμο και, συνεπώς, η επαναδιαπραγμάτευση είναι απαραίτητη. Το ίδιο ισχύει και με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών, οι οποίοι δεν είναι ρεαλιστικοί. Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο προσπαθεί να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση κινδυνεύει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Επιπλέον, ο λόγος για τον οποίο αναγκάζεται να προσφύγει σε ζημιογόνες λύσεις (όπως τα έντοκα) είναι ότι η Ελλάδα παραμένει απόλυτα εξαρτημένη από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως διαπίστωσαν και προηγούμενοι επίδοξοι επαναδιαπραγματευτές. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει αντιληπτό πριν βρεθούμε προ τετελεσμένων.



 
Διαβάζω στο σάιτ του Χρυσόγελου: Ποιοι ΔΕΝ ψήφισαν την υπέρβαση της τρόικας και την αλλαγή πολιτικής, όπου λέει (αλλά χωρίς να δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις):

Στις 13/3/2014 το Ευρωκοινοβούλιο ολοκλήρωσε την διαδικασία αξιολόγησης της τρόικας και της πολιτικής της {1] . Η διαδικασία είχε ξεκινήσει μετά από πίεση της ομάδας μας, της Ομάδας των Πράσινων. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε – μεταξύ άλλων - την σταδιακή κατάργηση της τρόικας. Τότε και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταψηφίσει την έκθεση. [στο δε μέιλ που μου στέλνει η φράση συνεχίζεται ως εξής: "για διαφορετικούς λόγους ο καθένας"] Επειδή κάποιοι τώρα θυμήθηκαν την απόφαση ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση τρόικας δείτε τι είχαν ψηφίσει τότε http://term7.votewatch.eu/en/role-and-operations-of-the-troika-with-regard-to-the-euro-area-programme-countries-motion-for-resolu-40.html

Το κείμενο συνεχίζεται με τα σημεία της έκθεσης.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα τι εξαιρετικός είναι αυτός ο ιστότοπος που δείχνει πώς ψηφίζει ο καθένας...
 
Top