Συνεχίζω εδώ τη γκρίνια που ξεκίνησα αλλού.
Είχα φεισμπουκική συζήτηση σχετικά με το επάγγελμα του δικηγόρου στο ΗΒ. Ήταν λοιπόν κάποια από Ελλάδα που μάλλον άνοιξε την Εσπρέσσο, είδε την Αμάλ Αλαμουντίν που είναι δικηγόρος και σκέφτηκε α, ωραία, τελείωσα κι εγώ τη νομική θα πάω Λονδίνο να κάνω την άσκησή μου, να γίνω κι εγώ Αμάλ, να βγάζω πολλά λεφτά, να φοράω σινιέ και να βρω κι έναν σταρ του Χόλιγουντ για σύζυγο.
ΔΕΝ σκέφτηκε που πάω η ηλίθια με πτυχίο νομικής από άλλο νομικό σύστημα, με βαθμό πτυχίου πέντε και με αγγλικά επιπέδου λόουερ;
Κι έτσι βρέθηκε Λονδίνο, όπου έφαγε πόρτα από όλες τις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες, απ' όλες τις μεσαίες δικηγορικές εταιρίες και από όλες τις μικρές δικηγορικές εταιρείες και κοιτάζει τώρα να βρει καμιά δουλειά σαν paralegal αλλά κι εκεί θέλουν εξετάσεις και από μισθό, αν καταφέρει να βρει κάτι, θα είναι γύρω στο εικοσάρικο το χρόνο, το βασικό για ασκούμενο δηλαδή, που δεν ζεις στο Λονδίνο με αυτά. Και θα πρέπει φυσικά να δώσει κι ένα σωρό εξετάσεις για να καλύψει τη διαφορά του πτυχίου.
Και κλαιγόταν λοιπόν ότι όλα ήταν ψέμματα και την ξεγέλασαν οι κακοί Άγγλοι και ότι για να βγάλει τα λεφτά που είχε ακούσει θα έπρεπε να έχει μέσο, λεφτά του μπαμπά και άλλα πολλά που δεν έχει.
Εγώ είμαι από τους πρώτους που θα πουν ότι η κοινωνία εδώ είναι ταξική και η επαγγελματική σου επιτυχία εξαρτάται και από την κοινωνικοοικονομική σου κατάσταση, αλλά άμα είσαι ξένος δεν ξέρει ο άλλος πού να σε τοποθετήσει, οπότε έχεις ένα πλεονέκτημα, και υπάρχει κάτι που σου ανοίγει πόρτες: ο βαθμός του πτυχίου. Διότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, εδώ η αριστεία επιβραβεύεται. Ένα πτυχίο με άριστα, ειδικά αν είναι από καλό πανεπιστήμιο, βοηθάει πάρα πολύ. Οπότε η λύση είναι να στρωθείς να διαβάσεις, αν πραγματικά σε ενδιαφέρει.
Υπόψιν, οι μεγάλες εταιρίες πληρώνουν τους ασκούμενους αδρά, ξεκινάνε με τα διπλά του βασικού για ασκούμενους και μερικές δίνουν και τα τριπλά (ο βασικός είναι τα 20Κ που είπα). Αλλά αυτές οι εταιρίες προσλαμβάνουν την αφρόκρεμα των αγγλικών πανεπιστημίων και θέλουν να δουν άριστα σε σχολείο, πτυχίο και μεταπτυχιακό (γιατί συνήθως ζητάνε και μεταπτυχιακά). Και να μιλάς αγγλικά άπταιστα, φυσικά, και να περάσεις και τα διάφορα τεστ που σου κάνουν.