Στις 23.9.2013, η ΔΕΗ συνήψε ομολογιακό δάνειο ύψους € 739 εκατ. με κοινοπραξία ξένων τραπεζών, με ετήσιο συνολικό κόστος κοντά στο 5% και διάρκεια 15 έτη, υποστηριζόμενο από τον Γερμανικό Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler Hermes (μερκελικό, προφανώς, όπως φαίνεται και από τα ντεσού της είδησης).
Πηγή
Στις 30.4.2014, η ΔΕΗ συνήψε νέο ομολογιακό δάνειο, πιθανότατα (όπως δείχνει η διάρθρωσή του) για ρευστότητα κίνησης, αφού
σύμφωνα με την είδηση:
Η επιχείρηση τελικά άντλησε 700 εκατομμύρια ευρώ, τα 500 με το επιτόκιο να ανέρχεται στο 5,5% για μία 5ετία, και τα υπόλοιπα 200 με τριετές ομόλογο και επιτόκιο στο 4,75%. Διεθνής [sic] αναλυτές αναφέρουν ότι το επιτόκιο αλλά και η υπερκάλυψη του ομολογιακού δανεισμού της ΔΕΗ δείχνουν πως αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Επί πολλές δεκαετίες, αφού η ΔΕΗ ήταν του «ελληνικού λαού», όταν συνέβαινε να μείνουν απλήρωτα τέτοια δάνεια, απλώς περνούσαν στην προϋπολογισμό του ιδιοκτήτη (είπαμε: ο ελληνικός λαός μέσω του ελληνικού δημοσίου εκφραζομένου από την κυβέρνηση της χώρας, για να μην ξεχνιόμαστε). Τώρα, ο
ιδιοκτήτης διαχειριστής (η κυβέρνηση) ισχυρίζεται ότι το μαγαζί δεν βγαίνει πια και θέλει να ξεφορτωθεί χρέη και να εισπράξει ρευστό πουλώντας μέρος του, πολύ περισσότερο που, όπως λένε διάφοροι που γνωρίζουν, η τεχνολογία παραγωγής της ΔΕΗ απαρχαιώνεται και απαξιώνεται ραγδαία χωρίς να εκσυγχρονίζεται (ελλείψει κεφαλαίων, αλλά βλ. και πρώτο δάνειο πιο πάνω) με ανάλογο ρυθμό.
Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι ιδιαίτερα μπερδεμένο (αφού εμπλέκονται όχι μόνο ιδεολογίες αλλά και ορυκτά αποθέματα, τεράστιες, γεωργικές και μη εκτάσεις, υποδομές, τοπικές κοινωνίες και συμφέροντα, κατεστημένα και γουαναμπίδικα, κλπ κλπ) και πουθενά δεν ακούγεται συζήτηση επί της ουσίας χωρίς κραυγές περί του τι κάνει ο άλλος στους βαρβάρους και αστειότητες διαφόρων πολύχρωμων (κομματικά) διασκεδαστών του δημόσιου βίου.
Ένα θέλω να πω μόνο: πουθενά στον κόσμο δεν μειώνονται τιμές ενέργειας επειδή αφενός τα πράγματα γενικά ακριβαίνουν, αφετέρου, όπως είδαμε και στη Φουκουσίμα, η μοναδική πηγή φτηνής ενέργειας με τη σημερινή μας τεχνολογία είναι αποτρεπτικά καταστροφική και αφετρίτου δεν είναι δυνατό να στρώσεις τη Σαχάρα φωτοηλεκτρικά (που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν όλο τον κόσμο) και να κάνουν κουμάντο σε ένα τέτοιο πρότζεκτ παγκόσμιας εμβέλειας κάθε λογής φύλαρχοι και τοπάρχες από τη μια και ανεξέλεγκτοι κεφαλαιοκράτες από την άλλη.