metafrasi banner

egg on the face

nickel

Administrator
Staff member


Ας μιλήσουμε για αβγά και τα μεταφραστικά τους προβλήματα (αποφεύγοντας να αναφερθούμε σε «πατάτες»).

poach (1)
1 Cook (an egg) without its shell in or over boiling water: (as adjective poached) a breakfast of poached egg and grilled bacon
1.1 Cook by simmering in a small amount of liquid: poach the salmon in the white wine

poach (2)
1 Illegally hunt or catch (game or fish) on land that is not one’s own or in contravention of official protection: 20 tigers are thought to have been poached from national parks. (as noun poaching) he might arrest you for poaching


Περισσότερες σημασίες: http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/poach?q=poach


Τα ρήματα poach έχουν μια μακρινή ετυμολογική σχέση, αν και τα λεξικά τα έχουν χωριστά. Υπάρχει δηλαδή ένα poach από το παλιό γαλλικό pochier, που αργότερα έγινε pocher, και σήμαινε σακουλιάζω, ενθυλακώνω, τσεπώνω —ίδια παρέα με το γαλλικό poche και τα αγγλικά poke και pocket. Στη συγκεκριμένη μαγειρική εφαρμογή, στο ποσάρισμα, το αβγό βράζει με το κροκάδι ενθυλακωμένο στο ασπράδι του αβγού.

Το άλλο poach, αυτό που δηλώνει λαθροθηρία, παράνομο κυνήγι, θα μπορούσε να έχει επηρεαστεί από το «σακουλιάζω», αλλά προηγείται μια πιο πολυσύνθετη ιστορία της λέξης με ραβδιά που χώνονται σε λάθος μέρος και καταπάτηση γης, ιστορία που καταλήγει στο λαθραίο κυνήγι σε ξένους κυνηγότοπους.

Οι δυο σημασίες προσφέρονται για ωραία λάθη μηχανικής μετάφρασης, όπως στη σελίδα εδώ, όπου ο σολομός ποσέ γίνεται λαθραίος σολομός! Έμαθα σήμερα ότι ο «λαθραίος σολομός» έχει εμφανιστεί και σε υπότιτλο!

Μικρό αριστούργημα:
το φρέσκο λεμόνι πρασίνων κυνήγησε λαθραία σολομός που εξυπηρετήθηκε.
Είναι μετάφραση του:
 
Αριστούργημα όντως -δεν θα έχουν καλό μεταφραστήρι
Το Google translate βγάζει: Ποσέ σολομό σερβίρεται με φρέσκα χόρτα και λεμόνι
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Οι δυο σημασίες προσφέρονται για ωραία λάθη μηχανικής μετάφρασης, όπως στη σελίδα εδώ, όπου ο σολομός ποσέ γίνεται λαθραίος σολομός! Έμαθα σήμερα ότι ο «λαθραίος σολομός» έχει εμφανιστεί και σε υπότιτλο!
...

Δηλαδή, με αυτή τη λογική, τα αβγά ποσέ (poached eggs) θα ήταν αβγά λαθραία; :D

...και δυο αβγά Τουρκίας. Και πού 'σαι; Με πασαπόρτια, χαρτιά κι απ' όλα, όχι τίποτα λαθραία.

Και τρία αυγά Τουρκίας, για τις μηχανικές μεταφράσεις (ή τις αμήχανες).

Όχι στραπατσάδα, αλλά αβγά στραπάτσο. :whistle:
 

nickel

Administrator
Staff member
Όχι στραπατσάδα, αλλά αβγά στραπάτσο. :whistle:


Με την ευκαιρία:

scrambled eggs = (ιταλ). uova strapazzate = χτυπητά αβγά (όχι στραπατσάδα)
στραπατσάδα = (αγγλ.) strapatsada, scrambled eggs with tomato(es)
 

Zazula

Administrator
Staff member
scrambled eggs = (ιταλ). uova strapazzate = χτυπητά αβγά (όχι στραπατσάδα)
Αναρωτιέμαι αν έχεις φάει ποτέ χτυπητό αυγό· που ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχει με scrambled eggs. Τα οποία scrambled eggs είναι αυτό που λέμε στην Ελλάδα «ομελέτα» (χωρίς τίποτα, δλδ μόνο με αυγά και χωρίς τυριά, γάλατα κλπ — όπως ακριβώς την τρώνε πολλοί).
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Οι δικές μου δύο δεκάρες: Τα scrambled eggs δεν είναι ομελέτα.


Scrambled eggs


Ομελέτα​

Δηλαδή, η διαφορά δεν είναι στα υλικά, αλλά στον τρόπο παρασκευής. Μπορεί να είναι ακριβώς τα ίδια υλικά, αλλά φτιάχνονται με διαφορετική μέθοδο, και το τελικό αποτέλεσμα διαφέρει. Είναι σαν να λέμε ότι μπισκότα και κέικ είναι το ίδιο πράγμα επειδή μπορεί να περιέχουν τα ίδια υλικά -- αλεύρι, αυγά, ζάχαρη, γάλα, μπέικιν πάουντερ. Παίζει ρόλο και η μέθοδος παρασκευής για το τελικό αποτέλεσμα.

Τελικά: τα scrambled eggs μπορεί να τα πω στραπατσάδα, μπορεί να τα πω "χτυπητά αβγά", μπορεί και να τα αφήσω αμετάφραστα.

Όταν λέω καγιανάς, πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε ντομάτα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Όταν λέμε «χτυπητά αβγά» και δεν λέμε «ομελέτα», δεν είναι επειδή αγνοούμε τον όρο ομελέτα ή τον τρόπο παρασκευής της ομελέτας. Απλώς βολεύτηκαν κάποιοι με το χτυπητά για να περιγράψουν ότι στα scrambled eggs το χτύπημα γίνεται και στο τηγάνι. Την έπαθε και ο Καπουτζίδης στο βίντεο.

http://www.megatv.com/pareastinkouzina/default.asp?catid=29502&subid=2&pubid=30166270
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αυτό που χτυπάνε 2-3 αβγά σε ένα ποτήρι και τα πίνουν για δυναμωτικό, πώς λέγεται; :blush:
 

Zazula

Administrator
Staff member
Τα scrambled eggs δεν είναι ομελέτα. Τα scrambled eggs μπορεί να τα πω στραπατσάδα, μπορεί να τα πω "χτυπητά αβγά", μπορεί και να τα αφήσω αμετάφραστα.
Αν η ομελέτα δεν σας κάνει για το ακριβολογικό του πράγματος, δεκτόν — αλλά είναι εξαιρετική για χρήσεις σε εκφράσεις όπως «you can't unscramble those eggs» κττ.

Κι ας το ξαναπώ άλλη μία φορά: Τα χτυπητά αυγά έχουν ζάχαρη, γίνονται με τον ωμό κρόκο (είναι μαλλαλόγια κάτι σαν γιν & γιανγκ με τη μαρέγκα) κι είναι τίγκα στις θερμίδες (αλλά γευστικότατα), Η απόδοση «χτυπητά αυγά» για τα scrambled eggs, δεδομένου ότι η σύναψη χτυπητό αυγό προϋπήρχε στην ελληνική γλώσσα για να δηλώσει το περιβόητο гоголь-моголь (στο οποίο και αναφέρθηκα ήδη από το #5), είναι κττμά απλώς αγγλισμός. Είπον. :)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Έχουν άλλο όνομα; :D

Α, τώρα είδα και το ρώσικο του Ζάζουλα. Μου έρχονται παιδικές μνήμες ότι κάτι τέτοιο λέγαμε χτυπητό αβγό.
 

bernardina

Moderator
Θα συμφωνήσω με τον Ζαζ. Τα χτυπητά αβγά ή αβγά ντεκότο (google it) είναι ο κρόκος του αβγού χτυπημένος με ζάχαρη μέχρι να γίνει μια παχιά χρυσαφένια κρέμα. Τώρα, για να σπάσει η αβγουλίλα, άλλοι βάζουν (ή μάλλον έβαζαν, γιατί είναι από τα παλιομοδίτικα πράγματα που δεν πολυκυκλοφορούν πια) μερικές σταγόνες ούζο ή κονιάκ, άλλοι μια κουταλιά κακάο. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, είναι η βάση του egg-nog.

Τώρα, όπως λέει και ένα ρητό, scrambled eggs is another word for shapeless omelet(te). Προσωπικά θα το μετέφραζα στραπατσάδα, καθώς το θεωρώ ό,τι πλησιέστερο, έστω κι αν η πλειοψηφία πιστεύει ότι η στραπατσάδα is another word for καγιανάς. Για μένα (αυθαίρετα ίσως) η στραπατσάδα είναι μια shapeless and tomatoless omelet(te), ενώ ο καγιανάς έχει ντομάτα και ενίοτε της παναΐας τα ιμάτια: κρεμμύδια (οπότε γίνεται κρεμμυδοκαγιανάς), φέτα, πιπεριά, σύγλινο και άντε γεια σας αφήνω γιατί ξαφνικά με έπιασε μια λιγουρίτσα. :p

Εκτός κι αν θα θέλαμε να αποδώσουμε με τον γαλλικό όρο αβγά μπρουγιέ (Les oeufs brouilles), για να αποφύγουμε τους σκοπέλους. :inno::rolleyes:
 

Zazula

Administrator
Staff member
Τώρα, όπως λέει και ένα ρητό, scrambled eggs is another word for shapeless omelet(te)...
...το οποίο έχει να κάνει και με το πώς έχει μάθει κανείς — λ.χ. έτσι έφτιαχνε εμένα ανέκαθεν η μάνα μου τη δική της εκδοχή της ομελέτας· το κιτρινωπό φρίσμπι το πρωτοείδα όταν κατέβηκα Αθήνα. :inno:
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ναι, νομίζω ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε το χτυπητό αβγό (ένα αβγό ωμό χτυπημένο με ζάχαρη) με τα χτυπητά αβγά (περισσότερα από ένα, μαγειρεμένα σε τηγάνι, καμιά σχέση με γλυκό). Όλοι της γενιάς μου όταν ήμασταν μικροί τρώγαμε χτυπητό αβγό. Ο γιος μου δεν το έχει γνωρίσει. Τώρα έχουν μπει στη ζωή μας τα χτυπητά scrambled eggs.
 

bernardina

Moderator
Ah, there it is!


ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΠΑΡΣΚΕΥΗΣ ΤΩΝ ΑΥΓΩΝ :

ΑΥΓΑ ΜΑΤΙΑ (Les oeufs sur le plat - συρ λε πλα)
ΑΥΓΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ (Les oeufs frits)
ΑΥΓΑ Α ΛΑ ΚΟΚ (Oeufs a la coque)
ΑΥΓΑ ΜΟΛΛΕ (les oeufs mollets)
ΑΥΓΑ ΝΤΥΡ (ΣΦΙΧΤΑ) (Oeufs durs)
ΑΥΓΑ ΜΟΥΛΕ (Les oeufs moules)
ΑΥΓΑ ΜΠΡΟΥΓΙΕ (Les oeufs brouilles)
ΑΥΓΑ ΑΝ-ΚΟΚΟΤ (Les oeufs en cocotte)
ΑΥΓΑ Α ΛΑ ΚΡΕΜ (Les oeufs a la creme)
ΑΥΓΑ ΠΟΣΕ (Les oeufs poches)
ΑΥΓΑ ΟΜΕΛΕΤΕΣ (Les oeufs en omelette)
ΑΥΓΑ ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ* (Ελληνική παρασκευή)


*καγιανάς, δηλαδή. :p




 

bernardina

Moderator
Και ιδού: δεν είμαι η μόνη.

Πολύ γρήγορη και εύκολη συνταγή για αυγά. Η στραπατσάδα ή αλλιώς αυγά ανακατεμένα στο τηγάνι, μπορεί να σερβιριστεί στο πρωινό, το γεύμα και το δείπνο.
Υλικά συνταγής:
Αυγά: 12 μέτρια
Βούτυρο: 3 κουταλιές
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει

Οδηγίες:
1. Σε αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι, βάζετε το μισό βούτυρο να λιώσει.
2. Σπάτε σε μπολ τα αυγά και τα ανακατεύετε (δεν τα χτυπάτε). Τα ρίχνετε στο τηγάνι και τα αλατοπιπερώνετε. Τα ανακατεύετε σε πολύ χαμηλή φωτιά, να ψηθούν, φροντίζοντας να ξεκολλάτε ολόγυρα τα αυγά για να μην ξεραθούν.
3. Όταν τα αυγά πυκνώσουν, τα κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύετε και σερβίρετε αμέσως.


 
Top