Από ό,τι βλέπω, η
σύμφωνη γνώμη στο διοικητικό δίκαιο είναι μια γνωμοδότηση δεσμευτικού χαρακτήρα. Δηλαδή, αν το γνωμοδοτούν όργανο εκδώσει σύμφωνη γνώμη, τότε το όργανο προς το οποίο αυτή απευθύνεται πρέπει να συμμορφωθεί με αυτήν.
Όταν εκδοθεί
σύμφωνη γνώμη, τότε το όργανο προς το οποίο απευθύνεται πρέπει α) ή να συμμορφωθεί με αυτήν και να εκδώσει την πράξη με το ίδιο περιεχόμενο, ή β) να μην την εκδώσει καθόλου.
Όταν εκδοθεί
αρνητική σύμφωνη γνώμη, τότε το όργανο προς το οποίο απευθύνεται δεν μπορεί να εκδώσει θετική πράξη ή υποχρεούται να εκδώσει αρνητική πράξη.
Ναι μεν στο γαλλικό δίκαιο υπάρχει ακριβής αντιστοιχία, όπως είπε η Όλι παραπάνω (avis conforme και avis conforme négatif αντίστοιχα), στο κοινοδίκαιο όμως, και πάντα σύμφωνα με την έρευνά μου, δεν υπάρχει. Ας μην μας μπερδεύει το κοινοτικό δίκαιο, στην περίπτωση του
consent procedure μιλάμε για κάτι διαφορετικό.
Παράδειγμα αρνητικής σύμφωνης γνώμης θα βρείτε
εδώ, όπου το Συμβούλιο Επαγγελματικής Αναγνώρισης Τίτλων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης απαγορεύει ουσιαστικά στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Υγείας και Προνοίας να αναγνωρίσουν τίτλο σπουδών που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή.
Προσωπικά, θα πρότεινα περιφραστική ερμηνευτική απόδοση:
(administrative) negative binding opinion.