Το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένεται να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το άρθρο 44 του αντιτρομακρατικού νόμου του 2000, που επιτρέπει στους αστυνομικούς να προβαίνουν σε "stop and search" οποιουδήποτε τραβάει φωτογραφίες σε οποιοδήποτε μέρος. Αναλυτικότερα, το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι το άρθρο παραβιάζει κατάφωρα την διακύρηξη περί ιδιωτικής ζωής και προσωπικών δεδομένων, που περιγράφεται στο άρθρο 8*. Ωστόσο, η έφεση δεν προβλέπεται να βγάλει πουθενά, καθώς η προηγούμενη απόφαση ήταν ομόφωνη (με 7 στις 7 ψήφους).
Μέχρι να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση, η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την τακτική, σύμφωνα με την οποία ένας αστυνομικός έχει δικαίωμα να σταματήσει οποιονδήποτε τραβάει φωτογραφίες και να τον ψάξει αυτόν και τα πράγματά του καθώς και τις φωτογραφίες που έχει στην κάμερά του -αν είναι ψηφιακή- ή ακόμα και να την κατάσχει για περαιτέρω έρευνα, αν θεωρηθεί ύποπτος.
Η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου επικυρώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου και έτσουξε για τα καλά το υπουργείο δικαιοσύνης του ΗΒ και όσα άλλα κράτη σκόπευαν να ακολουθήσουν παρόμοια πολιτική. Αποτελεί τεράστια νίκη και δικαίωση για τους φωτογράφους, ερασιτέχνες και μη, και δείχνει ότι αν μη τι άλλο η Ευρώπη λειτουργεί ευτυχώς σαν ζωντανός οργανισμός, όπου κάποια στοιχεία του μπορεί να είναι άκαμπτα και να συμπορεύονται με εθνικά συμφέροντα, αλλά υπάρχει και η σχετική αυτονομία άλλων, που δεν διστάζουν να τα βάλουν με όλους και με όλα και απολαμβάνουν την γενική έγκριση όλων των ευρωπαϊκών κρατών, αποδεικνύοντας ότι η δημοκρατία και ο πολιτισμός δεν έχουν πεθάνει στην Ευρώπη.
* European Convention on Human Rights