Interesting read.
Thank you, nickel.
Just my humble thoughts:
Ίσως είναι σκόπιμο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, για λόγους ασφαλείας (Τουρκία, κλπ) - αλλά δεν είμαι σίγουρος για τα οικονομικά οφέλη.
Ένα παράδειγμα -
νομίζω εάν η Ελλάδα είχε το δικό της νόμισμα, κατά τα έτη μόλις πριν από την κρίση, τότε, καθώς τα επίπεδα του χρέους της σταδιακά αυξάνονταν, το κόστος δανεισμού της παρομοίως θα είχε αυξηθεί (δηλαδή, η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να εκδίδει ομόλογα υψηλότερων αποδόσεων).
Όμως, ως μέλος της Ευρωζώνης, η Ελλάδα δανειζόταν με χαμηλά επιτόκια, και συνεπώς δεν αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους της από νωρίς, ώστε να σφίξει τα ηνία της σε εύθετο χρόνο.
Δηλαδή, με τη δραχμή (και με την αγορά να μη στρεβλώνεται από το ευρώ), και σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, νομίζω τα χρέη δεν θα είχαν φτάσει στα ακραία επίπεδα - και αν η Ελλάδα αναγκαζόταν να τυπώσει μερικές δραχμές από νωρίς, τότε η κρίση μπορεί να είχε αποφευχθεί.
Με την υποτίμηση του νομίσματός της - θα μπορούσε να βοηθήσει τις εξαγωγές, να μειώσει τις εισαγωγές και να βοηθήσει τις τοπικές βιομηχανίες. Η δραχμή θα ήταν μηχανισμός διευκόλυνσης.
Η Ευρωζώνη θα πρέπει να γίνει μια χώρα, κατά κάποιο τρόπο, ή να εγκαταλείψει την ιδέα, ως έχει, διότι δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα.
Και νομίζω ότι αυτή η παγκόσμια κρίση θα τελειώσει όταν οι κυβερνήσεις τελικά συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να διασωθούν οι υπερχρεωμένοι πολίτες τους, αντί οι τράπεζες.