Μα φυσικά δικαίωμα του καθενός είναι να φοράει ό,τι θέλει.
Όμως να μην ξεχνάμε ότι η κοινωνία (προφανώς όχι η ελληνική που σφύζει από ελευθερία, ναι, ειρωνικά το λέω) επιβάλλει κάποιου ενδυματολογικούς κανόνες. Π.χ. ντύσιμο για δουλειά γραφείου: κουστούμι και γραβάτα. Ντύσιμο για δουλειά σε συνεργείο αυτοκινήτων: φόρμα. Αν πήγαινα στο γιατρό κι ο γιατρός εμφανιζόταν με σορτς και φανέλλα αμάνικη για να με εξετάσει, η πρώτη μου σκέψη θα ήταν ότι δεν παίρνει πολύ σοβαρά το επάγγελμά του. Ομοίως αν πήγαινα σε ένα συνέδριο κι ο κύριος ομιλητής εμφανιζόταν με πουκάμισο παρδαλό, ξεκούμπωτο και βερμούδα θα σκεφτόμουν στην καλύτερη ότι ο εκκεντρικός καθηγητής αποτρελλάθηκε. Κι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα προκαταλήψεων αλλά συμβάσεων.
Μια φίλη από Λονδίνο είχε εργαστεί για ένα διάστημα στην Ελλάδα σε μια υπερκαραγιάπικη εταιρία και μου είχε πει ότι οι συνάδερφοί της ντύνονταν πολύ ακριβά και περιποιημένα, αλλά ακατάλληλα για γραφείο, πιο πολύ για βραδινή έξοδο. Το έχω παρατηρήσει αυτό κι εγώ (όταν δεν παρατηρώ άλλες προσβολές της αισθητικής).
Μπορεί να είμαι φαινόμενο, αλλά μεγάλωσα σε σπίτι που η μόδα ήταν σε πρώτη παράταξη λόγω του επαγγέλματος της γιαγιάς μου, το οποίο άσκησε κυρίως εκτός Ελλάδας, με μητέρα που μέχρι τα 30 δεν ζούσε στην Ελλάδα και δεν ζω στην Ελλάδα εδώ και 20 χρόνια. Προφανώς οι ενδυματολογικές επιλογές μου δεν είναι αυτές της μέσης Ελληνίδας.
Από κει και πέρα, το πρόβλημά μου δεν είναι οι κοντές φούστες. Τα μικρά παιδιά φοράνε κοντές φούστες από την εποχή των προγιαγιάδων μας. Και σε περιόδους σχετικής μόδας όλες φοράγανε μίνι, αν και όχι όλες το ίδιο κοντό. Το ζήτημα δεν είναι το μήκος της φούστας αλλά το σύνολο της αμφίεσης.
Και σε τελική ανάλυση, δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε το πραγματικό θέμα, είναι γνωστό παλαιόθεν:
Αλλά το παιχνίδι αυτό έχει και τους κανόνες του, όπως κι η αισθητική έχει τους κανόνες της.
Και πόσο αθώα είναι η δασκάλα που πηγαίνει στη δουλειά ντυμένη όπως είδαμε προχτές; Τόσο ξεκομμένη από την κοινωνία είναι που δεν ξέρει ότι το ντύσιμό της είναι καταλληλότερο για τις ώρες που δεν εργάζεται στο σχολείο;
Και πώς να το κάνουμε, εγώ ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε με μανάδες επηρεασμένες από το φεμινιστικό κίνημα και όλη αυτή η νοοτροπία που αναπτύχθηκε τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα (επιστροφή στις παραδοσιακές ανατολίτικες αξίες), μου είναι ακαταλαβίστικη.
Όσο για τους Έλληνες, τι να κάνουμε, ένας ατημέλητος, αξύριστος, λιγδιασμένος και κακόγουστος άντρας μου δημιουργεί αρνητική προδιάθεση.