The Venn Diagram of Irrational Nonsense

Σου τα λέει όλα αυτά περί έρευνας και λοιπά το διάγραμμα, νίκελ; Εγώ δεν το κατάλαβα... Μάλλον για τσουβαλάκι το είδα που τα χωράει όλα μέσα. ;)

Και δεν είναι μόνο ο βελονισμός, η αντίρρησή μου, ως προς τις θεραπείες μιλώντας πάντα ή κάποιες φιλοσοφίες και πρακτικές. Το μόνο σίγουρο quackery εκεί μέσα για μένα είναι η θρησκεία και οι pseudo-scientific theories.

Καλημέρα σε όλους! :)
 
Το μόνο σίγουρο quackery εκεί μέσα για μένα είναι...
Ξέρεις, επειδή τα "προφανή" και "σίγουρα" του καθενός διαφέρουν, θεωρώ σκόπιμο να είμαστε αφενός διαλλακτικοί ως προς το τι είναι "σίγουρα" απάτη, αφετέρου να επιδιώκουμε την τεκμηρίωση του τι είναι ή δεν είναι απάτη. Μόνον έτσι αποφεύγουμε τις τριβές, αν μη τι άλλο.

(Το λέω αυτό εγώ, που θεωρώ το διάγραμμα απολύτως επιτυχημένο και που κατά τη γνώμη μου όλα αυτά είναι όντως παραμύθες - η αποτελεσματικότητα μιας παραμύθας δεν συνεπάγεται ότι δεν είναι παραμύθα - αλλά φροντίζω να την ψάχνω πάντα πριν προχωρήσω σε αφορισμούς, γιατί μόνον έτσι μαθαίνω την αλήθεια και σέβομαι το συνομιλητή μου ταυτόχρονα).
 

nickel

Administrator
Staff member
Για να το στρέψουμε στα γλωσσικά, βρίσκω στα κιτάπια μου ότι κάποιος γιατρός Ανδρέας Αντίπας είχε προτείνει στα 1907 να μεταφραστεί το acupuncture βελονονυγμός.

Καλημέρα. Η απόδοση, σύμφωνα με τη Συναγωγή του Κουμανούδη, χρονολογείται από το 1873. Και το ηλεκτρικός βελονονυγμός ήταν απόδοση του 1879 για το electopuncture. Αν κρίνω κι από αυτά τα ευρήματα, τον έχει και ο Ηπίτης («Βελονονυγμός, διά πολλών βελονών νύξις μέρους τινός του σώματος προς θεραπευτικήν αγωγήν»), αλλά έχουν συνδυαστεί δυο καταραμένοι (ένας [των πνευματικών δικαιωμάτων] που έβαλε εμπόδιο να διαβάζονται ολόκληρα τα παμπάλαια βιβλία και ένας άλλος [προγραμματιστής αυτός] που δείχνει snippet στα γκουγκλοβιβλία που δεν έχουν καμιά σχέση με το εύρημα — ξανά: καταραμένοι να είναι και να βγάζουν καλόγερους εκεί που τους έβγαζε κι ο Μαρξ) και δεν μπορώ να το δω με τα ματάκια μου.
 

SBE

¥
Τώρα που το ξανακοιτάζω νομίζω είναι εμφανές ότι το διάγραμμα διαφωνεί με τις υπερφυσικές ερμηνείες κλπ. Για παράδειγμα έχει στη λίστα την προσευχή. Εγώ το αντιλαμβάνομαι ως εξής: ότι όσο και να προσεύχεσαι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Αυτό εντάξει, αλλά από κει και πέρα οι άνθρωποι που προσεύχονται δεν το κάνουν μόνο γιατί θέλουν να ζητήσουν ρουσφέτι από το θεό τους.
Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι αναφέρεται στα διάφορα τρελλά των ΗΠΑ.
 

nickel

Administrator
Staff member
@Άζι: Τώρα είδα το #21. Το διάγραμμα Βεν με τους τεμνόμενους κύκλους δεν μου λέει ότι ο κομπιουτεράς που έχει το ιστολόγιο έκανε ο ίδιος την έρευνα για τις θεωρίες και τα πιστεύω που έριξε στο διάγραμμα. Διαβάζει τις εργασίες άλλων και γράφει γι’ αυτά: έχει πολλές αναρτήσεις στο ιστολόγιό του για διάφορα τέτοια θέματα και σημασία έχει πώς αναδεικνύει κάποια απ’ αυτά. Εδώ έχει πλάκα να δει κανείς πώς εντάσσει αυτά που θεωρεί απάτες σε διάφορες κατηγορίες (δεν χρειάζεται να συμφωνήσει κανείς) — πλάκα έχει που η Σαϊεντολογία (ή Σαηεντολογία) είναι στη μέση και άρα εντάσσεται σε όλες τις κατηγορίες. :-)

Εδώ πάλι τα έχει μαζέψει σε περιοδικό πίνακα:
http://www.crispian.net/PTIR/Nonsense.html

Εγώ στον άνθρωπο βρήκα αδελφή ψυχή. Με ενδιαφέρει η αποδοχή και διάδοση που έχουν οι μύθοι, ο ρόλος τους στη ζωή μας και το πότε θα είναι καλό να λέμε Μπάστα!

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η πρότασή μου είναι να ξεφυλλίσουμε τις σελίδες του Κρίσπιαν, στο ιστολόγιό του και όχι μόνο. Έχει αρκετό γουστόζικο υλικό.

http://www.crispian.net/
http://crispian-jago.blogspot.gr/
 
Nickel, ευχαριστώ για τα λινκ θα τα ψάξω ενδελεχώς. :)

Αόρατη Μελάνη, συγγνώμη που φάνηκα αδιάλλακτος, το παίρνω πίσω αφού δεν μου ταιριάζει να είμαι απόλυτος. Άλλωστε πολλές φορές έχω "πολεμήσει" το απόλυτο όπως εκφράζεται εδώ μέσα... ;)

Επίσης, ήθελα να πω ότι εγώ έχω ο ίδιος δει τα ευεργετικά αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής και στον εαυτό μου και σε άλλους και μόνο ανοησία ή παραμύθι δεν θα τη χαρακτήριζα. Θεωρώ κι εγώ το διάγραμμα εντελώς απόλυτο, αυθαίρετο και αποτυχημένο, όπως ξαναείπα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Επίσης, ήθελα να πω ότι εγώ έχω ο ίδιος δει τα ευεργετικά αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής και στον εαυτό μου και σε άλλους και μόνο ανοησία ή παραμύθι δεν θα τη χαρακτήριζα. Θεωρώ κι εγώ το διάγραμμα εντελώς απόλυτο, αυθαίρετο και αποτυχημένο, όπως ξαναείπα.

Ελπίζω να συμφωνείς ότι οι επιστήμονες είναι υποχρεωμένοι να ερευνούν και να καταθέτουν τα ευρήματά τους. Δεν έχουν κανένα λόγο οι επιστήμονες να βάζουν κάποια φάρμακα στα εγκεκριμένα, κάποια στα ακίνδυνα ως ψευδοφάρμακα ή εικονικά φάρμακα και άλλα στα επικίνδυνα. Υποχρεωμένοι είναι επίσης να καταθέτουν τα πορίσματα των ερευνών τους. Το διάγραμμα που λέμε στηρίζεται στα ευρήματα της ιατρικής επιστήμης στην οποία ορκίζονται οι γιατροί της Δύσης. Δεν αποκλείουν να είχε ευεργετικά αποτελέσματα σε σένα, αλλά δεν μπορούν, με βάση τα ευρήματά τους, να εγγυηθούν αυτά τα αποτελέσματα. Είναι σαν την προσευχή: δεν αποκλείουν να προσευχηθείς και να γίνεις καλά. Δεν μπορούν να πουν με σιγουριά ότι η προσευχή σε έκανε καλά, ούτε ότι θα γίνεις καλά εσύ κάθε φορά που θα προσεύχεσαι ή ότι θα θεραπεύεται όποιος προσεύχεται.

Επίσης: δεν θέλω να ανοίξω συζήτηση για την ομοιοπαθητική ή να υπονομεύσω την πίστη σου σ' αυτήν αφού σου κάνει καλό.
 
δεν θέλω να ανοίξω συζήτηση για την ομοιοπαθητική ή να υπονομεύσω την πίστη σου σ' αυτήν αφού σου κάνει καλό.
Θίγεις ένα πολύ σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζω συχνά: να μιλήσω για την άποψή μου σχετικά με τις λεγόμενες εναλλακτικές θεραπείες, τις οποίες θεωρώ στην πλειοψηφία τους placebo δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητά τους δεν επιβεβαιώνεται από επιστημονικές έρευνες, ή να αφήσω ήσυχο το θέμα για να μην διαταράξω την πεποίθηση των θεραπευόμενων, ακυρώνοντας ίσως σε ορισμένους από αυτούς το ευεργετικό placebo effect;

Τελικά όμως η επιθυμία μου για διερεύνηση της πραγματικότητας είναι ισχυρότρη από την επιθυμία μη διατάραξης της όποιας πεποίθησης. Επιπλέον, θεωρώ άδικο να μην έχει καθένας στη διάθεσή του όλες τις πληροφορίες σχετικά με μια θεραπεία, όταν πρόκειται να επιλέξει.

Άσε που έχω παρατηρήσει ότι η πεποίθηση σε μια μορφή θεραπείας πολύ δύσκολα διαταράσσεται, ιδίως όταν κάποιος έχει βιώσει θεραπευτικά αποτελεσματα στον εαυτό του. Οπότε δεν νιώθω και τόσο άσχημα να λέω την άποψή μου.

Αν πάντως είναι να συζητήσουμε εκτεταμένα την ομοιοπαθητική ή τον βελονισμό ή κάτι άλλο, νομίζω καλύτερα να ανοιχτούν χωριστά θέματα για να μην μπερδευτούμε και τα τσουβαλιάσουμε όλα.

Εννοείται ότι προσυπογράφω τα όσα λες στο ποστ σου για την ιατρική μέθοδο.
 
Συμφωνώ με αυτά που λες, νίκελ, και συμφωνώ και με την επιστημονική έρευνα και τις αποδείξεις της. Έχω κάποιες ενστάσεις για τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη Δυτική ιατρική, αλλά ας μην το θίξουμε τώρα αυτό.

Ελπίζω κι εγώ, όμως, να μη βάζεις στην ίδια ζυγαριά την προσευχή με την ομοιοπαθητική ή τον βελονισμό, γιατί κάτι τέτοιο ψυχανεμίζομαι από το παραπάνω ποστ.

Αόρατη και νίκελ: αν με γνωρίζατε θα καταλαβαίνατε ότι και ορθολογιστής είμαι και έχω και πάρα μα πάρα πολλές αμφιβολίες για τις εναλλακτικές θεραπείες. Και ήμουν και πολέμιος της ομοιοπαθητικής πριν τη δοκιμάσω, ή μάλλον αναγκαστώ να τη δοκιμάσω. Νομίζω πως ξέρω να ξεχωρίζω πότε μου δίνουν νεράκι και με την πίστη γίνομαι καλά και πότε μου δίνουν κάτι που πραγματικά με κάνει καλά, οπότε να είστε σίγουροι ότι δεν θεράπευσα το μικροπρόβλημα που είχα με την πίστη... την οποία και δεν έχω, όσον αφορά θείες οντότητες κλπ. Έτυχε; Ίσως. Πέτυχε; Ναι. Και ακόμα πεπεισμένος φυσικά δεν είμαι ότι πρόκειται για θεραπεία πάσας νόσου και πάσας... Αλλά λειτούργησε σ' εμένα και σε 5 άλλα άτομα που ξέρω, οπότε τουλάχιστον τώρα δεν την απορρίπτω. Και γιατί άλλωστε; Το χειρότερο που μπορείς να πάθεις είναι να είναι κακός ο ζοχός ή η βρούβα από την φτιάχνονται τα "φάρμακα" της... :D
Ενώ, νομίζω ότι συμφωνούμε πως από τη συμβατική ιατρική έχει καεί κόσμος και κοσμάκης... Και φυσικά σε τέτοιες θεραπείες ο κόσμος καταφεύγει όταν δεν βρίσκει άκρη με τη συμβατική ιατρική. Ίσως μας λέει κάτι αυτό, ίσως όχι. Δεν ξέρω, δεν είμαι ειδικός. Είμαι γιατρός, αλλά όχι τέτοιου είδους... :twit:

εδιτ: πιθανόν σύμφωνα με το διάγραμμα και τη λογική του να θεωρούμε τσαρλατάνους και τους ψυχολόγους και ψυχίατρους, αφού δεν είναι αδιάσειστες οι αποδείξεις ότι ο ασθενής θεραπεύτηκε από την κατάθλιψή του με τις συνεδρίες ή με τη δύναμη του μυαλού του ή αν αυτοϊάθηκε. Είναι όμως τσαρλατανιά; Εκατομμύρια κόσμος θα πει στον κύριο Βεν πως όχι... ;)
 
Δεν προσπαθώ να πω ότι δεν είσαι ορθολογιστής, ούτε ότι κάνεις λάθος ή παραμυθιάζεσαι ή τίποτε τέτοιο. Και νομίζω ότι συμφωνούμε στα περισσότερα, όπως και στο ότι η περιπτωσιολογία δεν συνιστά επιχείρημα υπέρ οποιασδήποτε μεθόδου. Και φυσικά υπάρχουν συμφέροντα στη συμβατική ιατρική, όπως και στην εναλλακτική άλλωστε, και φυσικά υπάρχουν τσαρλατάνοι και εδώ και εκεί - γεγονός που δεν αναιρεί την αποτελεσματικότητα της επιστημονικής μεθόδου.

Νομίζω πως ξέρω να ξεχωρίζω πότε μου δίνουν νεράκι και με την πίστη γίνομαι καλά και πότε μου δίνουν κάτι που πραγματικά με κάνει καλά...
Πώς αλήθεια το κάνεις αυτό; Γιατί εγώ δεν θα τολμούσα να το πω για τον εαυτό μου αυτό. Ειλικρινά σε ρωτάω, δεν το λέω ειρωνικά ή απαξιωτικά, θα ήθελα πολύ να μάθω πώς το κάνεις.

(Απροπό, δεν χρειάζεται θρησκευτική πίστη για να δουλέψει αυτό, ούτε καν πίστη σε κάτι το μεταφυσικό. Το placebo δουλεύει και σε ορθολογιστές μια χαρά, απλώς στατιστικά έχει πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα, η οποία λαμβάνεται υπόψη βεβαίως στις ιατρικές μελέτες.)

Εγώ εμπιστεύομαι μόνο διπλές τυφλές μελέτες σε ικανό αριθμό ατόμων, δεν εμπιστεύομαι δεδομένα από τον εαυτό μου και τους πέντε γνωστούς μου. Αυτά μπορεί να τα θεωρήσω ενδείξεις, μάλλον θα ξαναδοκιμάσω κάτι που πέτυχε, αλλά από εκεί μέχρι να το θεωρήσω διαπιστωμένα και καθολικά αποτελεσματική μέθοδο, έχει μια απόσταση.

ΕΔΙΤ: και μια που το ανέφερες, εμένα προσωπικά δε θα με χάλαγε καθόλου να δω ψυχολογία και ψυχανάλυση στο διάγραμμα. Κρίνοντας από προσωπική εμπειρία και γενικές παρατηρήσεις σε γνωστούς και φίλους, καθώς και από την ανυπαρξία επιστημονικού θεωρητικού υπόβαθρου και δυνατότητας ελέγχου και εξακρίβωσης (καλά αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα των "κοινωνικών επιστημών") μου φαίνεται μεγάλη παραμύθα και με χοντρά λεφτά - παρά το γεγονός ότι πολλούς ωφελεί, όπως ωφελεί φαντάζομαι πολλούς και η εξομολόγηση, ο εξορκισμός και η ψιλοκουβέντα με τις συχωριανές καθώς ξεκουκίζουν καλαμπόκι.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ενώ, νομίζω ότι συμφωνούμε πως από τη συμβατική ιατρική έχει καεί κόσμος και κοσμάκης...
Στη συμβατική ιατρική οφείλουν τη ζωή τους σήμερα άνθρωποι που έχουν θεραπευθεί από καρκίνο, άνθρωποι που είχαν γεννηθεί με ελαττωματικά όργανα καθώς και άνθρωποι που θα είχαν πεθάνει από σοβαρά ατυχήματα. Θεραπεύονται με ένα απλό χάπι αρρώστιες, όπως η λέπρα, η οποία είναι βιβλική ασθένεια. Για τον κόσμο και κοσμάκη που έχει καεί από κακούς γιατρούς, θα συμφωνήσουμε επίσης ότι άλλος τόσος έχει καεί και από κακούς εναλλακτικούς θεραπευτές.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εκατομμύρια κόσμος θα πει στον κύριο Βεν πως όχι... ;)
Το συγκεκριμένο διάγραμμα δεν είναι κάποιου κυρίου Βεν. Είναι του κυρίου, στον ιστότοπο του οποίου το βρήκα και το έφερα. O Βεν (Venn) ήταν αυτός που εφεύρε τα διαγράμματα αυτού του τύπου, γύρω στα 1880. Τα διαγράμματα αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται στη διδασκαλία των βασικών θεμάτων της συνολοθεωρίας και της τυπικής λογικής (που προσωπικά θεωρώ απαραίτητα και, ευτυχώς, διδάσκονται στα σχολεία μας).

Βασικά θέματα εννοώ την τομή και την ένωση και τη διαφορά μεταξύ δυο συνόλων, με άλλα λόγια, αντιστοίχως, τα κοινά μέρη, το σύνολο των μερών και τα στοιχεία όπου διαφέρουν δύο ή περισσότερα σύνολα.
 
Δόκτορα, έβαλα και φατσούλα για να δείξω ότι ξέρω πως δεν πρόκειται για τον μπαρμπα-Βεν... :)

Παλ, δεν αμφιβάλλω για τα θαύματα της ιατρικής, δεν είπα ποτέ αυτό που κατάλαβες πάλι... Και συμφωνώ και μαζί σου. ;)

Α, και Παλ, αν και δεν χρειάζεται να σου αποδείξω τίποτα, δεν έχω ανάγκη, για χάριν της συζήτησης και για να μη βγάζουν από τα δικά σου λεγόμενα λάθος συμπεράσματα κάποιοι σε ένα δημόσιο φόρουμ, θα σου πω μόνο ότι λόγω της συμβατικής ιατρικής ζει σήμερα το παιδί μου. Οπότε, θα σε παρακαλούσα, να μη μου εξηγείς τι κάνει και τι δεν κάνει η ιατρική, λες και είμαι κανένας ηλίθιος. Μήπως να έδειχνες λίγο παραπάνω σεβασμό στον συνομιλητή σου; Τι λες; ;)
 
Αόρατη Μελάνη, με όλο το σεβασμό, θα το συζητήσουμε κάπου αλλού, αν θέλεις, αυτό που ρωτάς. Και πολύ ευχαρίστως μάλιστα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ελπίζω κι εγώ, όμως, να μη βάζεις στην ίδια ζυγαριά την προσευχή με την ομοιοπαθητική ή τον βελονισμό, γιατί κάτι τέτοιο ψυχανεμίζομαι από το παραπάνω ποστ.
Όχι στην ίδια ακριβώς: τόσο ο Crispian Jago όσο κι εγώ βάζουμε την προσευχή στην κατηγορία Religion και την ομοιοπαθητική στην κατηγορία Therapies (αν και αυτός χρησιμοποιεί διαφορετική ορολογία). Από μια άποψη, ωστόσο, ανήκουν και οι δύο περιπτώσεις σε εκείνο που είχε πει ο Ιησούς: «Η πίστη σου σε έσωσε». Ήδη από τον καιρό εκείνων των θαυμάτων ο θαυματουργός είχε δώσει και την εξήγηση. :-)
 

cougr

¥
Ελπίζω να συμφωνείς ότι οι επιστήμονες είναι υποχρεωμένοι να ερευνούν και να καταθέτουν τα ευρήματά τους. Δεν έχουν κανένα λόγο οι επιστήμονες να βάζουν κάποια φάρμακα στα εγκεκριμένα, κάποια στα ακίνδυνα ως ψευδοφάρμακα ή εικονικά φάρμακα και άλλα στα επικίνδυνα. Υποχρεωμένοι είναι επίσης να καταθέτουν τα πορίσματα των ερευνών τους.........

Nickel, πριν από πολλά χρόνια όταν δούλευα ακόμα ως ερευνητής σε διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες, και 'γω αυτό πίστευα. Ωστόσο, σύντομα συνειδητοποίησα ότι αυτό που πίστευα απείχε πολύ από την πραγματικότητα. Το θέμα αυτό-καθώς επίσης και τα διάφορα θέματα που έχουν θιγεί σε αυτό το νήμα-είναι πολύ μεγάλο για να συζητηθεί καθώς πρέπει (εγώ τουλάχιστον δεν έχω τον διαθέσιμο χρόνο για κάτι τέτοιο). Τα κατεστημένα συμφέροντα και διάφορες συγκρούσεις συμφερόντων επηρεάζουν συχνά την ιατρική/φαρμακευτική έρευνα. Πολλά έχουν γραφεί σε σχέση με το θέμα αυτό όμως ένα βιβλίο που αποτυπώνει και συνοψίζει παραστατικά μερικές από τις εμπειρίες μου είναι το Pharmageddon του David Healy. Αν κάποτε έχεις λίγο διαθέσιμο χρόνο ρίξε του μια ματιά (λέω τώρα).
 

nickel

Administrator
Staff member
Τις επιφυλάξεις αυτές τις έχω κι εγώ, cougr, και σκεφτόμουν ότι θα άκουγα κι αυτή την πλευρά του νομίσματος όταν κατέθεσα τόσο απόλυτα τη θέση μου για τη συμβατική επιστήμη. Επιμένω ωστόσο στο απόλυτο όσο κι αν είναι ρομαντικό. Οι λέξεις-κλειδιά είναι επιστήμη και επιστήμονες. Αυτές δεν περιλαμβάνουν τις στρεβλώσεις που δημιουργούν τα συμφέροντα που εμφιλοχωρούν στη συμβατική ιατρική και που η πρόοδος, η νομοθεσία, η ευθύνη και η διάδοση της γνώσης επιδιώκουν να παραμερίσουν. Όσο συνειδητή είναι η επιδίωξη να παραμεριστεί η αγυρτεία των παραμυθιών, ακόμα πιο συνειδητή και επίμονη πρέπει να είναι η επιδίωξη να παραμεριστεί η αγυρτεία της απληστίας. Δεν θα είναι κακό να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στα παραμύθια. Θα είναι καταστροφικό να χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στην επιστήμη εξαιτίας κάποιων ανεύθυνων λειτουργών της.
 

SBE

¥
Κι εγώ θα διαφωνήσω με τα περί ψυχανάλυσης, Μελάνη. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα έχει αν καθίσεις να κουβεντιάσεις με τις γειτόνισσες το ζήτημα είναι ότι στον 21ο αιώνα είναι μάλλον αδύνατον να καθίσεις να κουβεντιάσεις τα προβλήματά σου με τις γειτόνισσες γιατί απλούστατα δεν τις γνωρίζεις.
Τώρα, για όλα τα μικροπροβλήματα υγείας που μας κάνουν τη ζωή δύσκολη —καμιά φορά μέχρι απελπισίας— πιστεύω ότι η λύση δεν είναι οι εναλλακτικές θεραπείες αλλά καλύτεροι γιατροί. Αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία. Για μια δεκαετία είχα διάφορα προβλήματα υγείας τα οποία ο γιατρός μου αντιμετώπιζε κατά περίπτωση. Χωρίς λύση και μερικές φορές με λογικά άλματα — π.χ. είχα χτυπήσει σοβαρά τον δεξιό αχίλλειο το '94, όταν το 2004 άρχισαν να πονάνε κι οι δύο αχίλλειοι σε βαθμό που χρειαζόταν να στηρίζομαι για να περπατήσω, το απόδωσε στο παλιό τραύμα και βεβαίως εγώ τους είπα "και το αριστερό γιατί πονάει, για συμπαράσταση;" αλλά δεν μου έδωσαν σημασία. Κι έτσι έφαγα μια δεκαετία με φυσιοθεραπεία που δεν είχε αποτέλεσμα, με μικροενοχλήσεις που τις καταπολεμούσα με φάρμακα (κανονικότατα, της δυτικής ιατρικής) και ύστερα από λίγους μήνες ξαναεμφανίζονταν κλπ κλπ, δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες. Στα ενδιάμεσα με το σκεπτικό ότι δεν χάνω τίποτα είχα δοκιμάσει κάποιες εναλλακτικές θεραπείες, αλλά όχι πολλές γιατί το ταμείον θα ήταν μείον. Και μια μέρα εντελώς τυχαία πήγα σε άλλο γιατρό ο οποίος κοίταξε το πρόβλημα συνολικά και αποφάσισε ότι όλες οι μικροενοχλήσεις που είχα σχετίζονταν μεταξύ τους. Κι έτσι βρήκαμε τι είχα και έκανα τη σωστή θεραπεία κλπ κλπ.
Λίγο καιρό αργότερα είχα πιάσει κουβέντα με κάποιον που μου είπε ότι είχε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με μένα και ότι του πήρε έξι χρόνια μέχρι να το βρουν και ότι ο γιατρός του απλώς του έλεγε ό,τι μου έλεγε κι εμένα. Και ότι στα ενδιάμεσα είχε κάνει κάθε είδους εναλλακτική θεραπεία χωρίς αποτέλεσμα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
και μια που το ανέφερες, εμένα προσωπικά δε θα με χάλαγε καθόλου να δω ψυχολογία και ψυχανάλυση στο διάγραμμα. Κρίνοντας από προσωπική εμπειρία και γενικές παρατηρήσεις σε γνωστούς και φίλους, καθώς και από την ανυπαρξία επιστημονικού θεωρητικού υπόβαθρου και δυνατότητας ελέγχου και εξακρίβωσης (καλά αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα των "κοινωνικών επιστημών") μου φαίνεται μεγάλη παραμύθα και με χοντρά λεφτά - παρά το γεγονός ότι πολλούς ωφελεί, όπως ωφελεί φαντάζομαι πολλούς και η εξομολόγηση, ο εξορκισμός και η ψιλοκουβέντα με τις συχωριανές καθώς ξεκουκίζουν καλαμπόκι.
Κι αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον θέμα συζήτησης :) Πιστεύω πως ναι μεν η ψυχολογία είναι μια επιστήμη που δεν έχει ακόμα εκτενή βιβλιογραφία στο βαθμό που έχει η ιατρική, ας πούμε, ωστόσο υπάρχουν σχετικά πρόσφατοι κλάδοι της επιστήμης (η νευροψυχολογία, για παράδειγμα) που μελετούν τις συνάψεις του εγκεφάλου και τον τρόπο με τον οποίο αυτές σχετίζονται με δυσλειτουργίες οι οποίες δεν είναι απαραίτητα ψυχικές ασθένειες, όπως η διπολική διαταρχή, αλλά παρ' όλ' αυτά διαταράσσουν την καθημερινότητα του ανθρώπου - οι κρίσεις πανικού, για παράδειγμα, οι οποίες κάποτε ενεργοποιούνται από συγκεκριμένα συναισθήματα που ανάγονται σε συγκεκριμένα τραυματικά περιστατικά της παιδικής ηλικίας.

Συχνά επίσης, οι φίλοι και οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για εμάς δεν είναι σε θέση να μας βοηθήσουν στο βαθμό που ίσως θα χρειαζόταν, επειδή δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να διακρίνουν τη δυσλειτουργία. Παραδείγματος χάριν, μπορεί μια γυναίκα να λέει «όλο πέφτω σε παντρεμένους» και να μην μπορεί να κάνει σχέση, παρ' όλο που το θέλει πολύ. Η φίλη της θα της δώσει σίγουρα λογικές συμβουλές, ωστόσο ίσως να μην μπορεί να καταλάβει ότι αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά ασυνείδητη επιλογή που οφείλεται στον τρόπο ερμηνείας και απορρόφησης προσωπικών βιωμάτων. Το ίδιο συμβαίνει κτγμ και με άλλες δυσλειτουργικές συμπεριφορές, όπως βουλιμικά επεισόδια, αϋπνίες ή ΙΨΔ: πώς, ας πούμε, μπορεί ο φίλος να πείσει το φίλο του ότι αν δεν ανοιγοκλείσει το διακόπτη 50 φορές μόλις μπει στο σπίτι δεν θα πεθάνουν οι γονείς του;

That said, βέβαια, νομίζω πως εδώ υπάρχει πρόβλημα, καθώς ο χώρος είναι γεμάτος ανθρώπους που δεν ξέρουν τι κάνουν αλλά παρ' όλ' αυτά πουλούν τις υπηρεσίες τους ως επαγγελματίες, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα και να προκαλείται ζημιά στους θεραπευόμενους αλλά και να δημιουργείται κακή εντύπωση για το χώρο γενικότερα.
 
Top