Εγώ έχω μεγάλη αντίρρηση. Και για τον βελονισμό (που γνωρίζω) και για την αγιουρβέδα (που δεν γνωρίζω). Θεραπευτικές πρακτικές χιλιετιών κατατάσσονται στην irrational nonsense, εν ονόματι τίνος; Της δυτικής ιατρικής, που πάτησε πάνω στην ιδιωτικοποίηση της αντίστοιχης πρακτικής χιλιετιών στη Δύση; Εμένα πάντως ο βελονισμός κυριολεκτικά με έσωσε από ένα χρόνιο πρόβλημα τενοντίτιδας, λίγο πριν η μη-irrational-nonsense ιατρική με ξαποστείλει συνοδευόμενο αδιαλείπτως από την τενοντίτιδά μου.Ε, χμ, έχω μια μικρή αντίρρηση για το βελονισμό.
....Acupuncture: [...] Efficacy: No high quality evidence to suggest it is any more effective than a placebo for all conditions except perhaps pain and nausea.
http://crispian-jago.blogspot.gr/2009/07/celebrity-quack-trumps.html......
Μου φαίνεται ότι κάτι δεν γίνεται κατανοητό σε σχέση με τις εναλλακτικές θεραπείες. Δεν σου λένε, τσουβαλιάζοντας όλα τα παραπάνω σε ένα διάγραμμα, πως ό,τι γίνεται στη δυτική ιατρική είναι σωστό, ούτε πως ό,τι γίνεται στις εναλλακτικές θεραπείες είναι στραβό, λάθος ή απάτη. Περισσότερο σου λένε να ψάχνεις και να σκέφτεσαι, να μην αρπάζεσαι από περιστασιακές σανίδες σωτηρίας και να μην προεκτείνεις την προσωπική σου θετική (ή αρνητική) εμπειρία και να την κάνεις (ανάγεις σε) έρευνα και επιστήμη.Irrational nonsense ο βελονισμός.
Μάλιστα... Σε λίγο θα βγάλουν απάτη τα πάντα, εκτός από τη μεταμόσχευση καρδιάς.
Μα βεβαίως εκεί είναι το κύριο πρόβλημα με τις εναλλακτικές θεραπείες και συγγνώμη αν δεν ήταν σαφές από την αρχή. Αυτό καταλαβαίνει κανείς διαβάζοντας και την παρουσίαση του βελονισμού στη Wikipedia.Και νομίζω ότι εκεί είναι το πρόβλημα: η αδιάκριτη χρήση κάθε θεραπείας για κάθε είδους πρόβλημα.
Συνεχίζοντας τη σκέψη αυτή, θέλω να πω ότι προφανώς ο βελονισμός χαρακτηρίζεται quakery εξαιτίας της «λογικής» του: ότι οι βελόνες «ελευθερώνουν τη ροή του qi κατά μήκος των μεσημβρινών» και δενξερωγωτιάλλο. Ο χαρακτηρισμός δεν έχει δηλαδή απαραίτητα σχέση με την αποτελεσματικότητά του.Μου φαίνεται ότι κάτι δεν γίνεται κατανοητό σε σχέση με τις εναλλακτικές θεραπείες. Δεν σου λένε, τσουβαλιάζοντας όλα τα παραπάνω σε ένα διάγραμμα, πως ό,τι γίνεται στη δυτική ιατρική είναι σωστό, ούτε πως ό,τι γίνεται στις εναλλακτικές θεραπείες είναι στραβό, λάθος ή απάτη. Περισσότερο σου λένε να ψάχνεις και να σκέφτεσαι, να μην αρπάζεσαι από περιστασιακές σανίδες σωτηρίας και να μην προεκτείνεις την προσωπική σου θετική (ή αρνητική) εμπειρία και να την κάνεις (ανάγεις σε) έρευνα και επιστήμη.
Ακριβώς, ωραία τα είπες.ο γιατρός που σου κάνει ένεση και ο βελονιστής που σε τρυπά με τη βελόνα μπορεί να κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά ο πρώτος ξέρει τι είναι και πώς δρα αυτό που σου δίνει, ενώ ο δεύτερος έχει δώσει μια φανταστική ερμηνεία σε μια εμπειρική παρατήρηση. Γι' αυτό και ο βελονισμός θεωρείται quakery, ακόμα κι αν είναι αποτελεσματικός.
Cougr, δεν έχει καμία σημασία αν το μοντέλο είναι λογικά συνεπές - σημασία έχει η επιστημονική και βιολογική συνέπεια. Μοντέλα με λογική συνέπεια μπορούν να κατασκευαστούν πολλά εκ των υστέρων, με εμπειρική βάση, αλλά η επιστήμη της ιατρικής έχει πιο αυστηρές απαιτήσεις: ο γιατρός που σου κάνει ένεση και ο βελονιστής που σε τρυπά με τη βελόνα μπορεί να κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά ο πρώτος ξέρει τι είναι και πώς δρα αυτό που σου δίνει, ενώ ο δεύτερος έχει δώσει μια φανταστική ερμηνεία σε μια εμπειρική παρατήρηση. Γι' αυτό και ο βελονισμός θεωρείται quakery, ακόμα κι αν είναι αποτελεσματικός.
«Τεράστια»; «Μεγαλείο»; «Υπερτερεί»; «Ανεκτίμητη»; Νομίζω ότι υπερβάλλεις εδώ...η θεωρία της κινέζικης ιατρικής εξακολουθεί να έχει τεράστια πρακτική σημασία και είναι ιδιαίτερα σημαντική ως προς την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή αυτού του είδους της ιατρικής σε όλο της το μεγαλείο. Παρόλο που δεν είναι επιστημονικά έγκυρη, υπερτερεί ωστόσο από πλευράς πρακτικής χρησιμότητας και έχει ανεκτίμητη αξία...
«Τεράστια»; «Μεγαλείο»; «Υπερτερεί»; «Ανεκτίμητη»; Νομίζω ότι υπερβάλλεις εδώ
Να πω ακόμα (και να το κλείσουμε το θέμα) ότι διαφωνώ για δύο λόγους με αυτά που γράφεις: Πρώτον, αν πιστεύεις ότι η κινεζική ιατρική είναι θεωρία τότε λογικά δέχεσαι ότι μπορείς να στηριχτείς πάνω της για να αναπτύξεις νέες εφαρμογές (δηλαδή θεραπευτικές μεθόδους), πράγμα λανθασμένο και επικίνδυνο. Δεύτερον, αν θεωρείς ότι η θεωρία της κινεζικής ιατρικής ερμηνεύει τα αποτελέσματα του βελονισμού ή όποιας άλλης θεραπείας, τότε δεν αναζητάς την πραγματική βάση της όποιας αποτελεσματικότητάς της και άρα χάνεις τη δυνατότητα να την ερμηνεύσεις και να την αξιοποιήσεις καλύτερα (αν δεχτούμε ότι γίνεται κάτι τέτοιο).