Νεκρός κατά τη διάρκεια (ή συνεπεία;) ελέγχου εισιτηρίων

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το εισιτήριο των 1,20€ είναι για μία διαδρομή με ένα λεωφορείο ή τρόλει (δλδ χωρίς μετεπιβίβαση).
Το σημαντικό όμως είναι ότι, αν δεν έχεις εισιτήριο, το τεκμαιρόμενο σε έναν έλεγχο είναι ότι προφανώς ελέγχεσαι για μια διαδρομή.

Με άλλα λόγια, αν ίσχυε κάποια από τις προϋποθέσεις μειωμένου εισιτηρίου, δεν χάθηκε τζάμπα ένας νέος άνθρωπος για 1,40 ευρώ (ανακοίνωση από κόμμα Α) ή 1 ευρώ (ανακοίνωση από κόμμα Β) ή 1,20 ευρώ (κανονικό εισιτήριο), αλλά ενδεχομένως για 0,60 εισιτήριο (που δεν υπήρχε) ή 36 ευρώ πρόστιμο (που θα αντιστοιχούσε).

Μα ασχολήθηκε κανείς να μάθει τι συνέβη πριν βγάλει τα πύρινα ανακοινωθέντα του; Στο κάτω κάτω, ακόμη πιο αβανταδόρικο θα ήταν για τους σκοπούς του κάτι σαν «Για λίγες δεκάρες...»
 

Zazula

Administrator
Staff member
Δηλαδή αν γραφόταν πως χάθηκε για 0,60€ αντί για 1,40€, θα άλλαζε κάτι επί της ουσίας;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αν θεωρείς, όπως εγώ, ότι η ουσία είναι ότι χάθηκε παράλογα, χαζά, ένας νέος άνθρωπος κατά τη διάρκεια ελέγχου εισιτηρίων, όχι.

Αυτά που γράφτηκαν και γράφονται όμως στην ιντερνετόσφαιρα και συνδέουν την ουσία με το κόστος του εισιτηρίου ή τις διαδικασίες ελέγχου κλπ δεν εστιάζουν στο παραπάνω, κτγμ. Δεν τους ενδιαφέρει ο άγνωστός τους άνθρωπος, αλλά η καλλιέργεια συναισθημάτων και η υποστήριξη πολιτικών θέσεων. Αν θυμάσαι, στην αρχή μάθαμε ότι ήταν παιδί από «οικογένεια ανέργων πληγέντων από το μνημόνιο». Διαψεύστηκε αυτό. Μετά μάθαμε ότι επέστρεφε από την έξοδο που είχε με την παρέα του. Αν μάθουμε και ότι όλο αυτό το τραγικό δυστύχημα έγινε επειδή ένα νέο παιδί απλώς δεν χτύπησε (ή δεν είχε) ένα εισιτήριο των 0,60 και τα 'χασε από ντροπή ή έκανε κάτι παλαβό και παράτολμο, ίδιο της νιότης του, τι θα γίνουν όλοι οι πύρινοι λόγοι και οι θανατικές κατάρες και οι προτροπές να δολοφονηθούν οι ελεγκτές;

Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να πεθάνει κανείς «συνεπεία» ελέγχου εισιτηρίων, έστω και με ερωτηματικό. Μπορώ να καταλάβω ότι ένας άνθρωπος μπορεί να σκοτωθεί συνεπεία των πράξεών του ή πράξεων των άλλων. Αλλά συνεπεία ελέγχου; Αίτιο και αιτιατό; Χωρίς να μεσολαβήσει κάτι;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Να πώς βλέπω εγώ αυτό το θέμα:


Είσαι 18 χρονών. Εδώ και 3-4 χρόνια οι μεγάλοι σού πιπιλίζουν το μυαλό με το “Δεν πληρώνω”. Θεωρείς ότι είναι όχι απλώς δικαίωμά σου, αλλά υποχρέωσή σου να μην πληρώνεις τις “ληστρικές” τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ, ακόμα κι αν δικαιούσαι μειωμένο εισιτήριο των 0,60 ή 0,70, ακόμα κι αν ο πατέρας σου δεν είναι άνεργος. Ανεβαίνεις κάθε μέρα στα τρόλεϊ και στα λεωφορεία και ποτέ δεν ακυρώνεις εισιτήριο. Είσαι έτοιμος για αναμέτρηση με ελεγκτές, έχεις ακόμα εντοπίσει και το μπουτόν διαφυγής, στην περίπτωση που θα σε στριμώξουν. Ίσως να έχεις διαβάσει στο Ίντερνετ και λεπτομερείς αναλύσεις με τα δικαιώματα των λαθρεπιβατών, τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να σου κάνει ο ελεγκτής.


Και έρχεται η καταραμένη μέρα που πέφτεις πάνω σε ζόρικο/τρελό/κυνηγό κεφαλών (προσθέστε όποιον χαρακτηρισμό θέλετε) ελεγκτή, και αναγκάζεσαι να εφαρμόσεις το σχέδιο διαφυγής. Και χάνεις τη ζωή σου, επειδή το σχέδιο δεν είναι πληκτρολόγηση στον υπολογιστή για να κάνεις “undo”.


Ωραία, ε; Τι κατάλαβαν αυτοί που σ’ έσπρωξαν σ’ αυτό το τέλος και τώρα χοροπηδάνε σαν τα κοράκια πάνω στον τάφο σου; Γιατί δεν σου έλεγαν κάτι για να προφυλάξεις τη ζωή σου; Γιατί δεν λένε στον οποιονδήποτε 18χρονο τι θα μπορούσε να φέρει μια κακιά στιγμή; Μάλλον επειδή καθόλου δεν σκοτίζονταν για σένα ή για τα 18 σου χρόνια ή για τον κίνδυνο να χάσεις τη ζωή σου όταν θα εφάρμοζες αυτά που σου έλεγαν. Οι ίδιοι που τα έλεγαν αυτά μπορεί με τη σύνεση των 30 ή των 40 τους χρόνων να ενεργούσαν αλλιώς, και να αποφάσιζαν να μην τα βάλουν με τον εν λόγω ελεγκτή. "Tough luck, μικρέ", θα λένε τώρα. "Εμείς δεν σου είπαμε να πας να σκοτωθείς, σου είπαμε μόνο να μην πληρώνεις."


Λυπάμαι, αλλά δεν μ' ενδιαφέρει η πολιτική ανάλυση του θέματος, ούτε οι αντιπαραθέσεις των δύο πλευρών. Σαν μητέρα βλέπω μόνο την απώλεια των γονιών, που δεν πρόκειται να θεραπευθεί ούτε αν ο ελεγκτής κριθεί εγκληματίας και φάει ισόβια ούτε αν αύριο η κυβέρνηση κάνει όλες τις συγκοινωνίες δωρεάν και δικαιώσει όλους τους "Δεν πληρώνω".
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Συμπληρωματικά των όσων είπα πιο πάνω, τα συνθήματα που έχουν κατακλύσει τους τοίχους της Αθήνας:

17_08165993-thumb-large.jpg

Τώρα, αν ο 18χρονος, που θα επιχειρήσει να "δολοφονήσει" ελεγκτή αντί να χτυπήσει εισιτήριο, χάσει τη ζωή του πάνω στο μελέ, δεν χάθηκε ο κόσμος, έτσι, συντρόφια;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ζαζ, για το βίντεο, ειλικρινά, θα προτιμούσα να μη συμμετέχω σε ανακριτικές διαδικτυακές εργασίες, ιδίως όταν δεν έχω τις ικανότητες και τις γνώσεις να καταλάβω τα λεγόμενα και να εκτιμήσω διάφορα πράγματα. Ελπίζω η κυρία μάρτυρας να τα επαναλάβει όλα αυτά εκεί που μετράνε, στον εισαγγελέα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Το έβαλα επειδή κυκλοφορεί. Κανονικά δεν τεκμαίρεται καν ότι πρόκειται για αυτόπτη μάρτυρα, κατά δήλωσή της είναι. Εννοείται πως όλα θα κριθούν στην αίθουσα.
 

SBE

¥
Άλεξ, καλό αλλά να πως το βλέπω εγώ το θέμα, αλλάζοντας τα δικά σου λόγια:
Είσαι 18 χρονών. Εδώ και 18 χρόνια οι μεγάλοι σού πιπιλίζουν το μυαλό ότι είσαι το κέντρο του κόσμου. Κι ότι για κάθε πρόβλημα αρκεί λίγο μπλαμπλά και θα τη γλυτώσεις. Ότι σου χρωστάει όλη η κοινωνία. Ότι όποιος είναι καλός είναι μαλάκας. Ότι μόνο τα κορόιδα έχουν υποχρεώσεις. Ότι είναι μαγκιά να στρίβεις από τις υποχρεώσεις σου. Ότι ο τζαμπατζής είναι ο έξυπνος της υπόθεσης. Και φυσικά υπήρχαν εδώ-εκεί μερικοί που το έπαιζαν θεωρητικοί της γυφτιάς και προσπαθούσαν να ντύσουν με ιδεολογία το όλο σκηνικό αλλά δεν τους ακούγαμε και τόσο, κρατάγαμε προσχήματα. Και ήρθε η οικονομική κρίση και ξαφνικά τους ακούγαμε περισσότερο. Το καφριλίκι έγινε ιδεολογία αντίστασης σε μνημόνια και λοιπά πράσινα άλογα.

Και έρχεται η καταραμένη νύχτα που αποφασίζεις ότι τετοια ώρα δεν θα βγει ο ελεγκτής να ελέγξει και μπαίνεις χωρίς να πληρώσεις και πέφτεις πάνω σε ελεγκτή, και η συνέχεια επί της οθόνης.
 

Zazula

Administrator
Staff member

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Παλιά, γνωστή ιστορία τοπικού θύλακα διαφθοράς στο δημόσιο. Και λοιπόν; Τι σχέση έχει με την παρατήρηση της Διβάνη και τις αντιδράσεις σε αυτήν; :confused:
 

nickel

Administrator
Staff member
Ναι, το παρακολουθώ. Αλλά δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί ενημερώνομαι προσωπικά και ποια σχέση μπορεί να έχει αυτή η πληροφορία με το παράθεμα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Η Διβάνη έσπευσε να κάνει ένα σχόλιο το οποίο αφενός εξομοίωνε όλους τους μη έχοντες εισιτήριο με τζαμπατζήδες κι αφετέρου προϋπέθετε πως οι έλεγχοι είναι σωστοί κι αποδοτικοί ως έχουν. Μια τέτοια διαπίστωση δεν την λες ούτε ισορροπημένη ούτε ορθολογική. Αν δε δεν της έφταναν οι 140 (ή όσοι είναι, τελοσπάντων) τουϊτεροχαρακτήρες για να τοποθετηθεί σωστά, ε δεν θα χανόταν κι ο κόσμος — ας το 'γραφε σε κάνα μπλογκ ή στο φέις.
 

nickel

Administrator
Staff member
Άρα συμπεραίνω ότι από την όλη διατύπωση μου («Η Λένα Διβάνη τόλμησε να σχολιάσει με μια ορθολογική διαπίστωση και χύθηκε επάνω της ένας χείμαρρος ανορθολογικού μίσους») σε ενοχλεί ο χαρακτηρισμός «ορθολογική». Δεν σκοπεύω να αναλύσω αν εξακολουθώ να υποστηρίζω αυτόν το χαρακτηρισμό, διότι νιώθω κατατρομοκρατημένος από τους τρομοκράτες του διαδικτύου. Προς το παρόν.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ε ναι, δεν υποστηρίζω το τι ακολούθησε εναντίον της Διβάνη — αλλ' απ' την άλλη ούτε θεώρησα το σχόλιό της την επιτομή του ορθολογισμού, ούτε θεωρώ πως στη συνέχεια το χειρίστηκε το θέμα όπως θα 'πρεπε. Κατά τ' άλλα εννοείται ότι κι εγώ θέλω ΜΜΜ τα οποία θα τα πληρώνουμε και άμεσα (με ελεγκτέο και ελεγχόμενο αντίτιμο — και με την όποια κοινωνική ευαισθησία σε ειδικές περιπτώσεις) και έμμεσα (μέσω δίκαιης φορολόγησης).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ζαζ, αφού συμφωνούμε στην ουσία του θέματος και συμφωνούμε στον τρόπο σωστής λειτουργίας των ΜΜΜ και των αδιάφθορων ελέγχων σε αυτά, και αφού είμαστε γλωσσικό φόρουμ, πιστεύεις τελικά ότι ο διαδικτυακός αχός σηκώθηκε επειδή χρησιμοποιήθηκε η, οπωσδήποτε κακόσημη, λέξη «τζαμπατζής» αντί για την ορθή «λαθρεπιβάτης»;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ζαζ, αφού συμφωνούμε στην ουσία του θέματος και συμφωνούμε στον τρόπο σωστής λειτουργίας των ΜΜΜ και των αδιάφθορων ελέγχων σε αυτά, και αφού είμαστε γλωσσικό φόρουμ, πιστεύεις τελικά ότι ο διαδικτυακός αχός σηκώθηκε επειδή χρησιμοποιήθηκε η, οπωσδήποτε κακόσημη, λέξη «τζαμπατζής» αντί για την ορθή «λαθρεπιβάτης»;
Δεν μπορώ να γνωρίζω για το υπόλοιπο διαδίκτυο, αλλά προσωπικά —που με ξέρεις και πόσο ήπιος είμαι γενικά— μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι σε απίστευτο βαθμό μ' εκείνο το «τζαμπατζήδες».
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αυτό διάβαζα κι εγώ τώρα. Για την επίθεση εναντίον της τα έχω ήδη γράψει στο #35 πως δεν με βρίσκει σύμφωνο. Ωστόσο, να σου πω ότι με πείθει; Όχι, δεν στο λέω γιατί θα 'ταν ψέματα. Αναφέρει ότι οι άλλοι έγραφαν κακώς χωρίς να γνωρίζουν όλα τα στοιχεία (κι έχει δίκιο), αλλά παραδέχεται ότι κι εκείνη έγραψε χωρίς να γνωρίζει όλα τα στοιχεία. Οπότε; Οπότε τίποτα, επί της ουσίας καμία αυτοκριτική δεν κάνει.
 
Top