Συγγνώμη, αλλά αυτό μου φάνηκε γραμματικό λάθος:για τους ανασφάλιστους πολίτες που καθημερινά αυξάνουν ολοένα και περισσότερο
Αυξάνουν ή αυξάνονται;
Πρώτα μια ματιά στα λεξικά:
http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=αυξάνω&sin=all
Αν κοιτάξουμε το ΛΚΝ, δεν θα βρούμε το ενεργητικό αυξάνω να χρησιμοποιείται χωρίς αντικείμενο, σαν αμετάβατο. Σε όλα τα παραδείγματα, θα δούμε ότι έχει αντικείμενο: αυξάνω το πλάτος / το μήκος / την έκταση / τον όγκο / τον αριθμό / το πλήθος / την ένταση / τη δύναμη / την ταχύτητα / την περιεκτικότητα. Πρέπει να πάμε στο μεσοπαθητικό αυξάνομαι για να βρούμε χρήση χωρίς αντικείμενο: Ο τιμάριθμος αυξάνεται με ρυθμό ταχύτερο από τους μισθούς. H θερμοκρασία αυξήθηκε στους 40 βαθμούς. Αυξημένες ευθύνες / δυνατότητες.
Ωστόσο, όπως φαίνεται και στο Μεσαιωνικό λεξικό και κυρίως στο λεξικό του Γεωργακά, συνηθίζεται η αμετάβατη χρήση του αυξάνει:
intr (in size, number etc), grow (syn in αυξαίνω 2): αυξάνει η αγάπη, η βροχόπτωση, η κατανάλωση, η πελατεία, ο πληθυσμός | αυξάνουν οι δυσκολίες, οι ζημίες | η συγκίνηση από τη διήγησή του έκαμε να του αυξήσει ο πυρετός (Palam).
Η χρήση καταγράφεται και στο ΛΝΕΓ:
2. (αμετβ.) γίνομαι μεγαλύτερος ή περισσότερος: με την άνοδο τού βιοτικού επιπέδου αυξάνει ο μέσος όρος ζωής | τους θερινούς μήνες αυξάνει η κατανάλωση φρούτων και αναψυκτικών | καθώς κυλούν οι ώρες, η αγωνία αυξάνει κατακόρυφα ΣΥΝ. μεγαλώνω, ανεβαίνω, υψώνομαι, πολλαπλασιάζομαι ΑΝΤ. μειώνομαι, ελαττώνομαι.
Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η χρήση δεν συνηθίζεται σε όλους τους χρόνους· δεν λέμε συνήθως «Έχει αυξήσει η κίνηση στους δρόμους τελευταία». Από την άλλη το φαινόμενο το παρατηρούμε και στην παρέα του, το αρχαίο αύξω: ο αύξων αριθμός, η αύξουσα αρίθμηση.
Δείτε τον ορισμό στο ΛΚΝ:
αύξουσα πρόοδος, πρόοδος που αυξάνεται.
Δείτε τον και στο ΛΝΕΓ:
αύξων [...] αυτός που αυξάνει, που έχει τάσεις ανόδου [...]
Το κακό είναι ότι οι ανασφάλιστοι και αυξάνουν και αυξάνονται...